Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '07

 
Kategori
Tarih
 

Milli şehitlerimizden Kemal Bey-2

Milli şehitlerimizden Kemal Bey-2
 

Kemal Bey'den bahseden bir önceki makalemiz yarım kalmıştı. Burada ona devam ediyoruz.

Hele Kemal Bey'in üzerinde çıkan vasiyeti tarihsel bir belge olarak kalmıştır Türk milletine:

"Merhum sevgili oğlum Adnan’ın medfun bulunduğu Kadıköy Kuşdilli Çayırı'ndaki kabristanda yavrumun yanına gömülmemi diliyorum. Teyzem ve kardeşim Kadıköy’ünde sakinidirler. Teyzemin adresi Mühürdar Caddesinde 67 numaralı hanedir. Adı İsmet Hanım’dır. Defin masrafı teyzeme tevdi buyurulmalıdır. Kabir taşım, hamiyetli Türk ve Müslüman kardeşim tarafından dikilmeli ve üstüne şöyle yazılmalıdır: ‘Millet ve Memleket uğruna şehit olan Boğazlıyan Kaymakamı Kemal’in ruhuna fatiha.’ Perişan zevcem Hatice’ye, yavrularım Müzehher ve Müşerref’e muavenet edilmesini, yavrularımın tahsil ve terbiyesine ihtimam buyurulmasını vatandaşlarımdan beklerim. Babam, Karamürsel Aşar Memur-u Sabıkı Arif Bey de acizdir. Kardeşim Münir de kimsesizdir. Bunlara da muavenet olunursa, memnun olurum. Türk Milleti ebediyen yaşayacak, Müslümanlık asla zeval bulmayacaktır. Allah, millet ve memlekete zeval vermesin. Fertler ölür, millet yaşar. İnşallah Türk Milleti ebediyete kadar yaşayacaktır. (30 Mart 1335 Boğazlıyan Kaymakam - Sabıkı Kemal)"

Kemal Bey’in idamı emperyalistleri ve işbirlikçilerinin hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaşmıştır. Cenaze vasiyeti üzerine Kadıköy Kuşdili Çayırı’ndaki oğlunun mezarı yanına gömülmek üzere ailesine teslim edilir. Kadıköy’de görkemli bir cenaze töreni yapılır. Kemal Bey’in tabutu alışılagelmişin dışında defnedileceği yere kadar eller üzerinde götürülmüş ve 10 Nisan 1919 tarihinde Perşembe günü akşamüzeri toprağa verilmiştir. Bu arada şunu belirtmeden geçmemek gerek; tabut Karaköy İtfaiye Karakolu önünden geçerken bir manga asker bayrağı yarıya indirerek selam durmuştur.

Türk milleti şehitlerine sadakati yönünden dünyada önde gelen milletlerden biridir. Şehitleri en aziz varlıkları ve manevi güç kaynakları olarak toplumsal belleğinden çıkarmaz ve en aziz hazine olarak milli benliğinde saklar.

Milletimiz Kemal Bey’i de unutmamıştır.

Türk milletinin şehitlerinin manevi varlığına sadakatinin billurlaşmış ifadesi olan büyük milli demokratik devrimci Mustafa Kemal Atatürk, “şehit kaymakamın çocuklarını evlat edinmek istemiş”, ancak kaymakamın babası torunlarına sahip çıkarak ayrılmak istememiştir. Gene Türk milletinin milli özelliklerinin siyasal bağlamda temayüz etmiş (öne atılmış) bir örneği olan ve tarihimizdeki en milli demokratik ve en devrimci meclis olan Birinci Meclis 14 Ekim 1922 tarihinde çıkardığı özel bir yasayla Kemal Bey’i “milli şehit” olarak ilan etmiş; Beşiktaş’ta dört daireli, bir apartman, Beyoğlu’nda bir ev ve kaydı hayat koşuluyla tüm evlatlarına maaş bağlanmıştır. (Vikipedia- Netbul/ *1)

Boğazlıyan da daha sonra, Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında yöneticisi kaymakama layık olduğunu göstermiş; hem bir antiemperyalist bağımsızlık savaşı, hem de emperyalist işbirlikçisi feodal sultanlığa ve yerli gericiliğe (o dönemlerin Haçlı irticasına) karşı bir iç savaş olan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda (toplumbilimsel bir deyişler Türk Milli Demokratik Devrimi’nde) Kuvvacıların, Ankara’nın yanında saf tutmuştur. Ünlü fetvalar savaşında Ankara’nın, Rıfat Börekçi’nin antiemperyalist fetvasının altında 153 Anadolu devrimci aydın din adamının arasında Boğazlıyan Müftüsü Abdullah Efendi’nin imzası da vardır.

Boğazlıyan’ın milli devrimci tutumu bununla kalmaz. Yozgat’ta İngiliz emperyalistlerinin ve milli ihanet içindeki İstanbul Hükümeti’nin kışkırtması ve desteğiyle Birinci Meclis’e isyan eden Çapanoğlu’na karşı Kemalistlerin yanında yer almıştır. 23 Haziran 1920 tarihinde Çerkez Ethem tarafından bastırılan Çapanoğlu ayaklanması (halk arasındaki lakaplarıyla söylersek Pusadlar isyanı) esnasında Boğazlıyan halkı isyancı çete sürülerini Boğazlıyan’a sokmamak için silahlı mücadeleye girişmiş, bu çatışmalarda Molla Mehmet, Duran Kadı Mehmet, Cezayirli Mehmet (Hasan Onbaşı) Efendiler şehit olmuştur. (*2)

(*1) http://www.netbul.com/print.asp?src=1&id=239856

http://tr.wikipedia.org/wiki/Bo%C4%9Fazl% C4%B1yan_Kaymakam%C4%B1_%C5%9EehitKemal_Bey

(*2) age


 
Toplam blog
: 17
: 1215
Kayıt tarihi
: 04.04.07
 
 

Emekli bir tarih öğretmeniyim. Osmanlı tarihi konusunda çeşitli defalar seminerlere (hizmet içi kurs..