Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '07

 
Kategori
Blog
 

Milliyet Blog'da son günlerde değişim var: Blog yazarı arayüzü

Milliyet Blog'da son günlerde değişim var:  Blog yazarı arayüzü
 

Milliyet Blog'da blog yazarı arayüzünde yapılan değişikliklerde artı ve eksiler var.


Milliyet Blog’un bizim bildiğimiz iki arayüzü bulunuyor (1):

1- Okuyucuların gördükleri ve kullandıkları arayüz.

Bu arayüzün alt bölümleri vardır:

a) Milliyet Blog ana sayfa
b) Blog yazarı sayfaları
c) Blog sayfaları
d) Fotoğraf ve video galerileri

2- Blog yazarlarının gördükleri ve kullandıkları arayüz.

Blog yazarlarının e-posta adresi ve şifreyle girdiklerinde erişebildikleri bu arayüzün çeşitli sayfaları bulunuyor:

a) Bloglarım
b) Yorumlarım
c) Mesajlarım
d) Sorularım
e) Galerilerim
f) Profilim
g) Şablonum
h) Blog girişi
i) Raporlarım
j) Blog habercim
k) Gruplarım
l) Linklerim
m) Videolarım
n) Önerilerim

Bunlar blog yazarlarının bloglarına en kolay şekilde girmelerini ve bu blogları yönetmelerini (değişiklik, silme, istatistik bilgileri vs.) sağlamak için hazırlanmış sayfalar... Blog yazarı olmayanlar bu sayfaları göremiyor.

Son günlerde bu sayfaların kimilerinde değişiklikler oldu.

BLOGLARIM

Bloglarım sayfasında teknik bir sorun vardı. O sorunu bildirdim ve her zaman olduğu gibi ilgilendiler ve düzeleceğini haber verdiler. Sorun biraz özeldi çünkü yalnızca Milliyet Blog’da çok yazan birkaç kişiyi ilgilendiriyordu. Bloglarım'da her sayfada 15 blog veriliyordu ve 800 blog 50 sayfadan çok tutuyordu. Onlara ulaşmak zordu ve altta sıralanan çok sayıda sayfa numarası da sayfanın kaymasına neden oluyordu.

Birkaç gün önce bu sayfada değişiklik yapıldı, bir pull-down menü ile tüm bloglara erişmek kolaylaştı. Pull-down menü olumlu bir gelişme oldu. Ancak bu düzenleme yapılırken Bloglarım sayfasında gösterilen blog sayısı “teknik sorunlar nedeniyle” açıklaması yapılarak 150’ye düşürüldü. Bloglarım sayfasının işlevi yalnızca bloglara erişmek değildi. Bu sayfanın işlevleri çoktu.

1. Bloglara “edit” amaçlı erişim.
2. Blogların tarih, kategori, grup bilgileri
3. Yorumlara “çıkarma-yanıtlama” amaçlı erişim
4. Bloglarla ilgili istatistiklere erişim
5. Bloglara silme amaçlı erişim

Yeni menü ilk 150 blogdan sonraki blogların istatistik, yorumlara erişim, tarih, kategori, grup bilgilerine erişim kapatılmış oldu.

Bloglarım sayfasındaki sorun (ya da benim sorun saydığım durum) sayfada az blog verilmesiydi. Şimdi bu sayfada tek bir artı (pull-down menü) ve çok sayıda eksi oluştu. Pull-down menünün kalmasında yarar var, zaman zaman işe yarayacağı kesin, ancak 150 blog sınırlaması, varolan teknik sorun aşılarak kaldırılmalıdır. Sayfadaki 20 blog da hiç olmazsa 50 veya 100 olmalıdır.

YORUMLARIM

“Yorumlarım” sayfasında şimdiye kadar gelen tüm yorumlar birlikte olduğu için açtığımızda büyük bir veri transferi oluyor. Bu da sayfanın gelmesini yavaşlatıyor. Bu sayfa 100’er yorumluk sayfalara ayrılabilir veya tamamen kapatılıp her blog için Bloglarım sayfasından daha önce olduğu gibi ulaşıp, yanıtlayabiliriz.

BLOG GİR

Bu sayfada yapılan değişikliklerin hepsi çok olumlu oldu.

1. Resim değişikliğinde yalnızca resmi yayına alma şansımız oldu. Bu da yazıları denetimden sonra yayına girenlerin resim değiştirdiği yaptıklarında yazının yayından kalkmasına engel oldu.

2. Resimlere altyazı benim hiç aklıma gelmemişti, “Resim için açıklama” kutusunu gördüğümde yerinde buldum ve bu uygulama için kutluyorum.

Burada unutulmuş bir ayrıntı var. Resimlere yazdığımız altyazıyı daha sonra değiştirme şansımız yok. Çünkü blog edit sayfasina girdiğimizde bu yazı görünmüyor.

Milliyet Blog, diğer blog dünyasından farklı bir yerde oluşunu ve kalitesini sürekli değişim ve bu değişimle gelen gelişime borçlu.

Ankara, 16 Aralik 2007

(1) Bizim görmediğimiz, editörlerin kullandığı başka bir arayüz daha vardır mutlaka...

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..