Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '07

 
Kategori
Sinema
 

Gerçek gazetede kurgu kupür

Gerçek gazetede kurgu kupür
 

Kurgulanan gazete kupürü özenli hazırlanmazsa filme özensizlik damgası vurdurabilir.


Filmlerde ve dizilerde sık sık karşılaşırız. Sabah kapıdan gazeteler alınır ve bunlardan birinde konuyla ilgili bir haber vardır. Gazete ele alınınca kamera o habere doğru yaklaşır ve haberi okumaya başlarız. Haberi henüz okumadan seyirci kararını vermiştir: Haber sahtedir.

Gazete kağıdının bir rengi vardır ama bu haberin olduğu kupür gerçek gazete üzerine monte edilirken gazete kağıdı kullanmak yerine birinci hamur bembeyaz bir kağıt kullanılıyor. Gazeteye bakınca bu kupür sırıtıyor. Kimi zaman bu montaj öylesine acemice yapılıyor ki, yapıştırmak yerine eklenen bölümü eliyle tutsa daha gerçekçi olacak. Böylece en ciddi sahne bile komik hale geliyor.

Gazetenin punto, font, fotoğraf kullanımı, sayfa düzeni gibi özelliklerinden oluşan bir kimliği vardır. Kurgulanarak eklenen kupür bu özelliklerle uyumlu olmadığı için kimlik kayboluyor. Sonuç olarak bu gazete sayfasıyla planlanan mizansen hem boşa gidiyor, hem de filmin/dizinin imajı zarar görüyor.

Eski filmlere baktığımızda, teknik altyapının yetersizliği böyle bir hatayı mazur görülebilir. Oysa şimdi böyle bir hata yapmanın tek bir açıklaması olabilir: Özensizlik.

Büyük bütçelerle film ve dizi yapanlar, kurgu gazete kupürleri hazırlarken özenli olmalıdırlar. Bunun maliyeti çok azdır, kadroda biraz imaj işleme bilen birileri olmalıdır veya böyle bir hizmeti bu işi bilenlerden almalıdırlar.

Bu arada çok özenilen kimi filmlerden sözetmek istiyorum. Gazetenin tüm sayfasının hazırlandığını gördüğüm filmler olduğu gibi, sıradan saydığımız kimi Yeşilçam filmlerinde film için basılmış ön sayfalar anımsıyorum. Bunlar kutlanacak özenli çalışmalardır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..