Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '07

 
Kategori
Dilbilim
 

Milliyet Blog’dan Türkçemize destek var!!

Milliyet Blog’dan Türkçemize destek var!!
 

İnanıyorum ki pek çok Milliyet Blog yazarı Türkçemizdeki kirlenmeden rahatsızdır. Rahatsızlığımızın farkında olan yetkili var mı?

Bizim elimizde (benimde dün farkına vardığım)Milliyet gibi bir imkan var.Onun sayesinde toplu halde sesimizi yetkililere duyurabiliriz.Burada hepimiz kocaman bir aile olduk ve Türkçemizde ki kirlenmeye dur demek istiyoruz.Yani ben buna inanmak istiyorum.

Türkçemizde pek çok sorun var.Fakat beni en çok rahatsız eden “yabancı kelime” kullanma merakı.Diğer sorunlar Türk Dil Kurumu aracılığı ile zamanla giderilmeye çalışılıyor.Fakat bu yabancı kelime tutkusu Türkçemizi kirletmekten başka bir şey değildir.

Bir dil yabancı sözcüklerin saldırısına uğramaya başladıkça, yabancı devletlerin saldırısına uğramış bir devlet gibi bağımsızlığını kaybetmeye başlar.Bilginin, kültürün, düşüncenin yabancılaşması, yabancıya bağlı kalması, kişinin özgürlüğünü yitirmesi demektir. Bu nedenle dil,her ülke için bağımsızlığın simgesidir.

Son yıllarda bir salgın gibi artmaya başlayan yabancı kelime kullanılması çabası,ancak bizim utanç kaynağımız olabilir.Bizi en çok üzen tarafsa,yabancı kelime kullanarak cümle kurmanın,kullanıcıya önemli insanmış hissi vermesidir. Özenti insanların,bu şekilde düşünerek konuşmaları ise karşı tarafının,anlatılmak istenilen konuyu,ya geç anlamasına ya da hiç anlamamasına sebep olmaktadır. Başlamak yerine start almak,özgeçmiş demek yerine CV demek Türkçenin söz varlığını, söz dizimi özelliklerini olumsuz yönde etkiliyor. Neredeyse, ana dilimizin Türkçe, anavatanımızın Türkiye olduğunu unutuyoruz.Bu hatayı,çocukların da yapmasının en büyük sebebinin görsel basın olduğunu düşünüyorum.Ekran önünde ki kişileri izleyenlerin Türk Halkı olduğunu ne zaman anlayacaklar?Onların anlamasını beklemektense,yetkililerden onlara bir “DUR” gelmesi büyük oranda Türkçemizi temizleyecektir.

Ulu önder Atatürk yabancı dillere özenmenin eğitim sitemine etkilerinden bahsederken şunları söylemektedir: “Asırlardan beri milletimizi idare eden hükümetler eğitimi geliştirme arzusunda olduklarını söyleye gelmişlerdir. Ancak bu amaçlarına erişebilmek için Doğu’yu ve Batı’yı taklitten kurtulamadıklarından, sonuç olarak halkımız da cehaletten kurtulamamıştır.”

Para kazanma duyguları,milli duygularından yüksek olan kişilerin sebep olduğu tabelalarda yabancılaşma ise ayrı bir üzüntü kaynağıdır.

Bunları önlemenin yolu, öncelikle toplumda Türkçe bilincinin uyandırılmasından geçmektedir. Ancak, özellikle işyeri adlarındaki yabancılaşma karşısında yerel yönetimler etkili olabilir. İşyeri açılışı için ruhsat başvurusu sırasında, işyerine yabancı ad vermek isteyenlere belediyeler izin vermeyebilir.Yani onlara Türkiye’de yaşadıklarını hatırlatarak ”DUR” denilebilir.

Türkçesi varken yabancısı niye?

34 dil ve lehçe bilen Prof. Dr. Johan Vandewalle’nin Türkçe hakkında ki düşünceleri :

Anadili Türkçe olan bir kişinin kısa cümlelerle düşündüğü, konuşma anında bu kısa cümleleri çeşitli yollarla birbirine bağlayarak karmaşık yapılar kurduğu görüşündeyim. Bu "cümle bağlama eğilimi" bazı konuşurlarda zayıf, bazılarında ise adeta bir hastalık derecesinde güçlü olabilir. Bu son durumda ortaya çıkan dilsel yapılar, insan zihninin üstün olanaklarını en güzel şekilde yansıtıyor. Farklı dil gruplarına ait birçok dili incelediğim halde şimdiye kadar hiçbir dilde beni Türkçedeki karmaşık cümle yapıları kadar büyüleyen bir yapıya rastlamadığımı söyleyebilirim. Biraz duygusal olmama izin verirseniz,bazen kendime "keşke Chomsky de gençliğinde Türkçe öğrenmiş olsaydı... "diyorum, eminim o zaman çağdaş dilbilim İngilizceye göre değil, Türkçeye göre şekillenmiş olurdu...

46 yaşındaki Belçikalı profesörün bizim dilimiz hakkında bunları yazması,beni çok mutlu etti. Kendi dilimizin değerini bilmeyip,başka dillere özenerek konuşma ve daha pek çok hatayı bilerek yapmak,kendi kuyumuzu kazmaktan ileri gidemez. Çünkü, toplumu toplum yapan gizemli bağ “dil”dir.

Cumhuriytimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “ Türk demek, Türkçe demektir” diyerek dilimizin önemini vurgulamış “Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır” vasiyeti ile bizlere görevlerimizi hatırlatmıştır.

Bunu özellikle gençlerin öğrenmesi,bilenlerin ise hatırlaması dileğimdir.

 
Toplam blog
: 31
: 2812
Kayıt tarihi
: 11.06.06
 
 

Bilgisayar Mühendisi arakibul.com site yöneticisi ..