Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Milliyetçilik ve özsaygı üzerine

Milliyetçilik ve özsaygı üzerine
 

Bilmeliyiz ki İnsandaki egoizm neyse, Uluslardaki milliyetçilik de odur. Eger Ego kötüdur diyorsanız ve bunu ispat edebiliyorsanız, milliyetçilik de kötüdür.

Ama ben aksi görüşteyim.

Unutmamalıyız ki egoya sahip olmayan bir insan bu dünya üzerinde yaşayamaz, varolamaz.

Aynı şekilde

Milliyetçiliği gelişmemiş uluslar da bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüremez ya asimile olur(erir) ya da sömürge. Bir ulusa ve o ulusun milliyetçiliğine dayanmayan, Osmanli imparatorlugunun yok olusu da da bu nedenledir.

Her ruh butunun parcasidir, butundendir. Ama ayni zamanda essizdir ve benzersizdir. Vahdet-i Vucut inanisina gore, eger basarabilirse, kendini gelistirme ve Bir'e ulasma hakki vardir. Iste Ruhumuzu diger ruhlardan farkli yapan, kimlik kazandiran vechemiz Egomuzdur/Nefsimizdir. Zaten kelime anlamiyla, Ego, benliktir, kimliktir. Ustelik, Ruhumuzun sadece bu dunyada yasarken degil, bedensizken de sahip oldugu bir vechesidir. (İster Reenkarnasyona inanin ister inanmayin bu gercek, kitabi dinler acisindan da degismez. Kitabi dinlere gore, Allah camurdan yarattigi insana nefsinden uflemis ve onu nefs sahibi yapmistir. Her Nefs kendi yaptiklarindan sorumlu tutulacak ve cennete ya da cehenneme gonderilecektir)

Bilmeliyiz ki, Egoya/nefse sahip olmayan insan kendisini, uzerine gelen bir kamyondan farkli bir varlik olarak algilayip, koruyamaz. Bagimsiz bir varlik olarak, yasamin surdurulebilmesi icin mutlaka bir egoya sahip olunmasi zorunludur. Bu bakimdan kotu olan ego degil, egitilmemis egodur. Cunku Kivaminda bir ego, insani, izzet-i nefis denen yuksek ozsaygiya goturur.

Dusuk bir Ozsaygi ise kendini iki sekilde gosterir,

1-Pasif tip dusuk ozsaygi: Asagilik duygusundan kaynaklanir ve kisiyi obsesyona, uluslari ise somurge olmaya goturur.

2-Saldirgan tip dusuk ozsaygi: Ustunluk duygusundan/Megolamaniden kaynaklanir, insani bir Obsedor, uluslari ise Soven milliyetci, Megola Idea'ci ve emperyalist yapar.

Mustafa Kemal’in 'Yurtta Baris, Dunyada baris' sozleriyle tanimladigi, ve zamanimizda Ataturk Milliyetciligi olarak isimlendirdigimiz Milliyetcilik ise hic kuskusuz yuksek bir Ulusal Ozsayginin ifadesidir.

Sevgilerimle.

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..