Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '16

 
Kategori
Bilim
 

Milyar yıl önce, milyon ışık yılı ötede… Böyle milyonlu milyarlı ifadelere inanmalı mıyız?

Milyar yıl önce, milyon ışık yılı ötede… Böyle milyonlu milyarlı ifadelere inanmalı mıyız?
 

Milyar yıl önceyi akıl almıyor ki bilimin söylediğine inanalım. Milyar yıl önce ne demek ya! Nasıl tespit edilebilir böyle bir zaman. Yani bunun bir laboratuar, deney, bilimsel çalışma süreci olamaz. Bir fosil üzerinde çalışma yapılıyor ve bunun örneğin 50 milyon yıl öncesine ait olduğu söyleniyor.

50 milyon yıl insan aklının kolayca yorumlayabileceği bir zaman süresi değil. Ama öte yandan söyleyen de bilim. Milyar yıl önceden bilgi veren bir bilimin dünyanın kuruluşunu da açıklaması gerekir.

Milyon ışık yılı ötede bir yıldızın yerini tespit eden bilim neleri yapmaz ki. Tamam, son teknoloji teleskoplar çok uzaklardaki gök cisimlerini bile tespit edebiliyor ama yani milyon ışık yılından bahsediyoruz. Normal yıl değil, ışık yılı. Hangi teknikle bunların yapıldığını doğrusu merak ediyoruz.

Biz bu rakamları masal gibi dinliyoruz ama her biri geçerli bilimsel veri. Milyar yıl önce şu oldu diyen bir bilim inandırıcı gelmiyor. Öte yandan bilimin de nasıl hassas olduğunu biliyoruz. Bu milyonlu, milyarlı rakamlar tahmin ya da yaklaşık değer olmalı. Yani milyar yıl öncesini ne şekilde tespit edemeyiz sanırım. İnsanın havsalası almıyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..