Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '07

 
Kategori
Mimarlık
 

Mimari ve dinlenme

Bilinen ilk insanların yaptığı öncelikli ve hayati etkinliklerden biri de yaşam alanı inşa etmektir. Korunma, barınma, eğitim, ibadet, yemek vb. etkinlikler ile ayrıca insanı bizzat kendi yaşam alanına çeken dinlenme ve bir sonraki mücadele süreci için güç toplama ihtiyacıdır.

Yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eski yerleşim alanlarındaki konut toplulukları ile günümüz konutlarının en büyük benzerliklerinden biri de mimari konseptlerinde yapı sahibi/kullanıcısı için düşünülmüş ve yapılmış olan dinlenme mekanlarıdır; sofa, avlu, teras, banyo vb...

Yapı içinde ayrı mekanlar olarak düşünülebileceği gibi, diğer gereksinimlerin karşılandığı hacimlerin de kendi içlerinde sahip oldukları özellikleri de insanın rahatı, dinlenmesi, meditasyonu, güç toplamasına olanak tanıyabilir; kullanılan malzeme, renk, yükseklik, genişlik, ışık ve taze hava miktarı gibi.

İnsan aklı ve benliğinin önemsenmeye başlandığı Aydınlanma Çağı'nda özellikle Leonarda Da Vinci'nin insan odaklı, insan boyutuna uygun ve saygılı mimari anlayışı günümüze kadar önemini arttırarak sürmüştür. İnsan, varlık olarak egemenlik sürdüğü, önemsendiği her çağda ve yerde, mimarlar ve mimari anlayışları ile ortaya koydukları eserleri, insanın rahatına hizmet etmeye devam edecektir.

eminonur
 
Toplam blog
: 3
: 738
Kayıt tarihi
: 16.07.07
 
 

Mimarım, özel bir şirkette çalışıyorum. Felsefe ile özel olarak ilgileniyorum, özellikle karşılaştır..