Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Minyeli Abdullah (2)

EĞİTİMLE İLGİLİ ROMANLAR (30)

MİNYELİ ABDULLAH (2)

Yazarı: Hekimoğlu İsmail

Roman Kahramanının Değerlendirilmesi:

Abdullah Minyeli’dir. Babasını erken yaşta kaybeder, annesinin çabalarıyla okur. İlkokulu birincilikle bitirir, orta okuldayken okulu terk etmek zorunda kalır. Arkadaşları sayesinde hayatı değişir. Tek amacı dini öğrenmek ve öğretmektir. Dindar bir ailenin kızıyla evlenir. İki çocuğu vardır. Kendini geliştirir, İngilizcesini ilerletir. Dini sohbet yamak için kendi evinde toplanır, bir gün şikayet edilir, eve baskın olur ve Abdullah hapse düşer. İnandıklarını söylediği için idama mahkum olur. Karısıyla boşanmak zorunda kalır. Yoksa ailesi aç ve kimsesiz kalacaktır. Abdullah, hapishanede her girdiği karanlık odayı aydınlatır. İnsanları etkilemesini, onların sevgisini ve güvenini kazanmayı bilir. Mahkumlarla sohbet edip İslamiyeti anlattıkça pişmanlıklar çoğalır, kavga, gürültü azalır. Hapishane aslında Abdullah’tan çok memnundur. Onun sayesinde hapishane sükunete kavuşur.

Abdullah serbest bırakılır, ama hiçbir devlet dairesi memurluğa almaz. Hamallık yapar, iyi kazanmaya başlayınca talebe okutmaya karar verir. Minyeli Abdullah, Allah’la irtibat kurmaya çalışan, iç dünyasında daima İslam’ın meselelerini gündeme getiren bir adamdır. Hırsızlık yapmaya çalışan çocuğu polise teslim etmek yerine onu kazanmayı düşünür. Çocuğa davranışın doğrusunu gösterir. Çocuğun tüm ihtiyaçlarını giderir. Abdullah insanları sözleri ve davranışlarıyla etkileyip kazanır. Eşiyle tekrar evlenir. Eşi ve çocuklarıyla mutlu bir aile kurar. Anne, oğul, kız ibadetle meşguldür. Abdullah oğluyla birlikte İslamiyet’e hizmet için konferanslara katılır. Konferansların birinde oğlu vurulur. “Allah’ın hükmü; o verdi, o aldı” diyerek sabırla acısını içine gömer. Abdullah, Allah’a böyle inançla bağlanmış bir babadır. İslami çerçevede sevgi, saygı, anlayış dolu bir adamdır. Abdullah, gerektiğinde bir mümin kardeşini görmek için kilometrelerce yol gider.

Bir konferans vermek için, uykusuz kalır, aç kalır ve gereken her işi Allah için yapar.

Minyeli Abdullah, dinini öğrenmek ve öğretmek amacıyla tüm zorluklar karşısında ayakta kalmayı başaran; sabrın, hoşgörünün, cesaretin timsali bir adamdır.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..