Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mucize Yapraklar: Yeşil çay, Camellia sinensis

Mucize Yapraklar: Yeşil çay, Camellia sinensis
 

Yabani bitki yapraklarının kullanımı günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce başlamıştır. Baş tacı içeceğimiz olan Çay ise ilk defa Milattan Önce 2737 yılında, Çin İmparatoru Shen Nung tarafından, kaynayan suya çay yapraklarının düşmesi sonucu, tesadüfen bulunmuştur. Artık bu mucize yapraklar toplumların kültürü ve sağlığımızın koruyucuları olarak beslenmemizde ilk sıralara yerleşmiştir.

Ticari olarak üretilen 3 çeşit çaydan yeşil çay fermentasyona uğramadan, oolong çayı yarı-fermente olarak, siyah çay ise tam fermentasyon ile elde edilir. Yani çay bitkisi yapraklarının yavaş yavaş kurutulmasıyla siyah çay, yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile ise yeşil çay elde edilir.

Her tür çay antioksidan özellik taşır ve kafein içerir. Ancak daha az işleme maruz kalan yeşil çay antioksidandan zengin kafeinden fakirdir. Sırf bu nedenle yeşil çay tüketimini artırmamızın faydalı olacağını söyleyebiliriz ama faydaları bununla sınırlı değil…

Yeşil çayda güçlü antioksidan olan flavonoid grubundan kateşinler özellikle epigallokateşin gallat (EGCG) fazladır. Ayrıca diğer polifenoller de farklı miktarlarda bulunmaktadır. Bu bileşimleri sayesinde yeşil çayın şu faydaları sıralanabilir;

Antioksidanları sayesinde kanser riskini azaltma (düzenli tüketimde prostat kanseri riskini ve yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında azaltma),

Düzenli tüketimde zindelik sağlama,

UV ışınlarını zararlarından koruma,

Kolesterol, tansiyon ve kan şekeri düzenlenmesinde olumlu etki,

İçerdiği C vitamini sayesinde stres azaltma ve enfeksiyonlara karşı koruma,

İdrar söktürücü etki,

İçerdiği antioksidanlar cilt güzelliğini koruma ve yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır,

Sigara kullanımının toksik etkilerini azaltma,

Kilo kontrolü sağlamaya yardımcıdır

Bilimsel çalışmalar:

Japonya’da 8522 kadın ve erkek üzerinde yapılan çalışmada günde 10 fincan (yaklaşık 900 ml) yeşil çay içen erkeklerin kronik kalp hastalıklarında ölüm riski günde 3 fincan yeşil çay (280 ml) içen erkeklerden % 58 düşük bulunmuştur. Yeşil çayın arteriyosklerozu geciktirdiği hayvan ve insan çalışmalarıyla gösterilmiştir.

Son yapılan çalışmalar kateşinlerin kilo vermeye yardımcı etkisi olduğunu göstermiştir. Yeşil çayın anti-obezite etkisini araştıran bir fare çalışmasında, diyetlerine 4 ay boyunca, % 1- 4 arası yeşil çay eklenen dişi farelerin besin alımında, vücut ağırlığı kazanımında ve yağ dokusu toplanmasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca bu farelerin kolesterol ve trigliserit düzeyleri de düşük bulunmuştur. Çalışmada yeşil çayın kilo vermeye doğrudan etkisinin olduğunu düşündüren serum leptin düzeylerindeki azalma tespit edilmiştir.

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..