Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '10

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Muhabbet Kuşu Besliyorsanız Dikkat Edilecek Bazı Hususlar

Muhabbet Kuşu Besliyorsanız Dikkat Edilecek Bazı Hususlar
 

evcilhayatlar


Sorumluluk sahibi bir muhabbetkuşu besleyenin hasta kuşunu mutlaka tanıması gerekir.

Çünkü hiç kimse, buna biz üretici arkadaşlarda dahil, bir kuşu kendi sahibi kadar iyi tanıyamaz. Kuşunuzun olağan dışı davranışları hastalık belirtisi olabilir. Eğer muhabbet kuşunuz güzel bir iletişiminiz yok ise yani onla daha önce ilgilenmediyseniz hastalık başlangıcını fark etmeniz daha zordur. Bu yüzden kuşunuzla daha çok ilgilenmeli ve onu daha yakından takip etmelisiniz çünkü o sizin sorumluluğunuz altında bakıma muhtaç bir bebek gibidir. Birde şunu unutmayalım muhabbet kuşları gerçek sağlık durumlarını gizleme konusunda diğer evcilkuşlara ve hayvanlara göre çok başarılılar.

Şunlara çok dikkat edin

Kafesteki dışkı dağılımı.

1- Gündüz kafes tabanındaki dışkı belirtileri;
Kafes tabanındaki kuşunuzun gündüz yaptığı dışkı toplu bir şekilde ise kuşunuz rahatsızdır ve hareketsizdir. Mutlaka kontrol altında tutun çünkü hareketli ve neşeli kuşlar sürekli gündüz kafes tabanın bilumum her her yerinde dolaşır ve her yerine dışkısını yapar bu önemli bir ayrıntıdır.

2- Gece kafes tabanındaki dışkı belirtileri.
Gündüzün tam tersine eğer kafes tabanında çeşitli yerlerde dağınık bir dışkalama belirtileri görülürse kuşunuz gece rahat uyuyamamış ve gece boyu kafeste rahatsız bir şekilde dolaşmıştır.

Muhabbetkuşlarında Racing Heart Syndrome (Hızlı atan kalp Sendromu)
Formlarda bazen üzücü başlıkları okuyoruz, muhabbetkuşum Sebepsiz Öldü
birdenbire kuşum öldü, bir gürültüyle birlikte baktığımda kafesimde kuşlar ölmüştü, balkonda kafesi bırakmıştım baktığımda kuşlarım ölmüştü v.s.

Bu tip ölümlerin bir çoğu arkadaşlar aslında bir çok muhabbetkuşu üreticisi arkadaşımızında şahit olduğu birebir gözleriyle gördüğü yaşadığı muhabbet kuşlarımızın heyacanlanması ve kalp ritimlerinin olduğundan daha çok artması (Kalp normalden 10 kat daha hızlı atmaya başlar, bu sebeple kalp kanla dolmaz ve beyne de kan gönderemez. Bu kuşları sakinleştirmedikçe ölüm kaçınılmazdır) sonucunda kuşlarımızı kaybederiz.

Bu sebeple elimize aldığımız bir kuşu fazla elimizde tutmamalıyız elimizde kuş amansızca çırpınıyor yada avcumuza sığmaya çalışır bir davranış sergiliyorsa mutlaka onu sakinleştirmeli ve bırakmalıyız.

Bazı durumlarda kuşları sadece ele almak onların kalp atışlarını hızlandırmaz evdeki yada pencere kenarındaki bir kuşun bir kediyi görmesi, balkondaki kafes içindeki muhabbetkuşumuzun bir kargayı görmesi yada yırtıcı bir kuş görmesi onların ani heyacanlanmalarına yol açar ve kuşlarımızı kaybetmemize neden olur.

Bunlara ekleyecek olursak ani hareketler, ani gürültü , başka bir hayvanın onlara müdahale etmeye çalışması bu sendromu tetikler.

Kuşunuz çok şişmanladıysa aman dikkat.
MUHABBETKUŞLARINDA OBEZİTE

Öncelikle muhabbetkuşunun ortalama ağırlığını ele alalım.

Küçük Muhabbetkuşu : 30 - 40 g
Show Muhabbetkuşu : 50 - 50 g

Eğer bu standartları geçen kuşunuz varsa Obezliğe doğru gidiyordur.

Muhabbetkuşlarında Obezite Hastalığı Neden Ortaya Çıkar
Çok fazla yem, mama, vitamin
Çok küçük kafesler ve kafeslerde haraket kabiliyetini engelleyen suluk tünek oyuncak v.s bulunması
Dönem dönem yapılması gereken uçuş egzersizi eksikliği
Erkek kuşun dişiyi olduğundan fazla beslemesi (kuluçka döneminde)

Muhabbetkuşlarında meydana gelen obeziteyi nasıl çözeriz
Yukarıda belirtilen sorunlardan herhangi birinin açıkça tespiti halinde zaten tedavisi çok kolaydır.
Yem mama ve vitaminleri yarıya indirilir
Kafesleri büyültülür fazla bulunan oyuncak ve tünekler kafesten alınır
Uçuş egzersizleri sıklaştırılır
Gerekirse dışarda kalma süreleri uzatılır ve yahut daha büyük kafesler temin edilir

Eğer muhabbet kuşunuz bulaşıcı bir hastalığa yakalanmışsa büyük olasılıkla kendisine çok sağlıklı bir kuş izlenimi vermeye çalışacak ve bunu göstermek için daha önce yapmadığı bir takım değişik davranışlar yapacaktır.

Neden mi?
Aslında bu kuşunuzun doğal bir davranışıdır ona kızmayın onun içindeki yaşama içgüdüsünün bir parçasıdır , çünkü doğada onu avlamaya çalışan, öldürmeye çalışan düşmanlar, ilk önce sürüsünün en zayıf ve hastalıklı hayvanına saldırır ve onu avlayarak öldürür. Bu yüzden hasta bir kuşun zayıflık göstermemesi gerektiğini doğuştan bilir ve ona göre davranırlar.

Bu aslında tüm evcil kuşlar için de genel bir davranıştır. Tipik olarak hastalık yardıma çok geç kalındığında fark edilir. Sorumlu bir muhabbetkuşu sahibi her zaman tetikte olmalı ve kuşunu çok iyi takip etmelidir.

Eğer böyle diyorsanız “Garip, bu kuş bunu daha önce yapmamıştı”
Bunun düşüncesi bile sizi harekete geçirmelidir. Örneğin muhabbet kuşunuz artık geceleri uyurken tek ayağı üzerinde durmuyorsa bu bir hastalık işareti olabilir.

Bir başka örnek ise yeme ve içme davranışlarındaki değişiklik olabilir. Eğer bir kuş göze batacak şekilde normalden çok daha fazla su içiyorsa böbrek problemi yaşıyor olabilir. Diğer bir dikkat çekici işaret ise kuş çok fazla yediği halde sürekli olarak kilo kaybediyor olabilir. Sürekli kaşınıyorsa bu rahatsızlık verecek şekilde ise parazit bulaşmış olabilir. Sürekli ayaklarını kaşıyorsa mantar olmuş olabilir.

Eğer çift muhabbet kuşunuz var ise ve erkek veya dişi olandan herhangi biri eşiyle önceden olduğu gibi ilgilenmiyorsa ve sürekli kafesin bir köşesinde yalnız kalmak istiyorsa bu başlayan bir hastalığın işareti olabilir. Ancak bu tüy dökme işareti de olabilir. Her halükarda çok dikkatli i olmalısınız, çünkü sağlık durumundaki bozulma sebebiyle kuşun daha fazla dinlenmeye ihtiyacı olabilir.

Muhabbet Kuşunuzun ağır bir şekilde nefes aldığına ve kuyruk tüylerinin aşağı yukarı hareket ettiğine dayanarak solunum yolu problemi veya enfeksiyon başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Oynayan öten zıplayan muhabbet kuşunuz gidip tembel bir kuş geldiyse ;
Eğer muhabbet kuşunuz durduk yerde normalden daha fazla uyumaya başlarsa kuşunuzu yakından gözlemlemeye başlamalısınız. Bütün gün uyuyan uyukluyan yerinden fazla hareket etmeyen bir kuş ya hastadır ya da kafesinin düzensizliği ve gürültülü bir yerde olması sebebiyle gece uyuyamıyordur.

Eğer muhabbet kuşunuz kabarmışsa dikkat
Eğer muhabbet kuşunuz  tüylerini kabartmış bir şekilde sadece etrafına bakınan bir top gibi, etrafındaki nesnelere ve diğer muhabbet kuşlarına dikkatsizce bakıyorsa başlayan veya kronik bir hastalık bunun sebebi olabilir. Dağınık tüyleri, donuk gözleri olan ve kümesteki diğer kuşlarla ilgilenmeyen bir kuş büyük ihtimalle hastadır ya da hasta olmak üzeredir.

Zayıf ve üşümüş muhabbet kuşu
Hasta muhabbet kuşları genel olarak düşük vücut ısısına sahiptir, 41 dereceden daha az, şiddetli titreme eğilimindedirler ve kolayca fark edebileceğiniz kabarık tüyleri vardır. Eğer kuşunuz evcilse vücut ısısını ayaklarından kolayca kontrol edebilirsiniz. Eğer ayakları aşırı derecede soğuksa kuş büyük ihtimalle hastadır.

Veteriner Gidin
Muhabbet Kuşunuzun hasta olduğunu fark ederseniz biran önce bilgili bir veterinere gitmelisiniz. Ayrıca kuş aynı kafesteki eşinden yada arkadaşlarından mutlaka ayrılmalıdır. Eğer daha kalabalık bir ortamda yaşıyorsa Hemen kullandığı yemlik , suluk , tünek hatta kafes komple dezenfekte edilmelidir. Hasta Muhabbetkuşunuz için ayrı bir Sadece bir veteriner muhabbet kuşunu tatmin edici bir şekilde muayene edebilir ve kesin tanı koyabilir.

Veterinere gitmek için tereddüt etmeyiniz çünkü en iyi tedavi edilen hastalıklar başlangıç aşamasında olanlardır. Bu biz insanlar içinde geçerlidir. Veterinere götürme şansınız yoksa size küçük bir öneri Büyükşehir Belediyelirinin bünyesinde Veterinerlik hizmeti veren birimler vardır bu birimlerde çok ucuza muayene işlemleri yapılır. İlgili belediye ile irtibata geçip bu konuda bilgi alabilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 5
: 91267
Kayıt tarihi
: 17.08.10
 
 

Üniversite Muhabbet/Güvercin/Motor ..