Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Muhalefet etmek iyiye yöneltmektir

Muhalefet etmek iyiye yöneltmektir
 

msn den


Kaç yıldır GDO’lu tarım ürünleri tüketiyoruz, ama yasal düzenlemesi daha yeni yapıldı. Yapılan bu düzenleme yönetmelik olup; yönetmelikte belirtilen konuyla ilgili bilimsel donanıma sahip akademik kuruluşlardan oluşmuş, bilimsel komitenin iznine bırakılmıştır. Konuyu düzenleyen henüz hiçbir denetim yokken, böyle bir yönetmelikle Ülkemizin yetkin kurumlarından oluşan komitenin incelemesi böylece ülkemize girişine izin verilmesi ön görülmüş.

İlgili yönetmelikte; söz konusu komiteyi tarif eden madde şöyle. (MADDE 7 – (1) Bakanlık tarafından GDO ile ilgili bilimsel ve teknik verileri araştıracak, yorumlayacak ve görüş oluşturacak, görev süreleri iki yıl olan uzmanlar listesi teşkil edilir. Uzmanlar listesi, Bakanlık TAGEM, TÜGEM, KKGM birimlerinden temsilciler ile üniversiteler, TÜBİTAK ve araştırma enstitülerinde görevli konu ile ilgili uzman veya öğretim üyelerinden oluşur. Uzmanlar listesinden Bakanlık tarafından belirlenecek on bir üyeden oluşacak bir komite her bir başvuru için ayrıca oluşturulur). Toplumumuzda; yapılan çalışmaya katkı sağlayıp en güzelinin ortaya çıkmasına çabalamak yerine engellemek takıntısı yaygın. Mecliste, muhalefette aynı yöntemle çalışmaktadır. İktidar; kendi bilgisi doğrultusunda kanun yada yönetmelik hazırlıyor, muhalefet onun en iyi haliyle çıkmasını sağlamak yerine engellemeyi yeğliyor.

Engellemek çözüm değil


Meclis; Ülkenin sorunlarına çözüm üretme yeridir. İktidarın ürettiği çözümler, ihtiyacı karşılamıyor ve yetersizse, muhalefet daha uygun bir çözüm üretip kamuoyuna ve meclise sunmalı, hükümetten daha ileri öneriler getirmelidir. Bu işte bir terslik var. Bu günlerde; Hükümetin mecliste tartışmaya açtığı ve kamuoyunun gündeminde olan ‘demokratik açılım’ muhalefet tarafından salt bir muhalefet etme düşüncesiyle sadece engellenmeye çalışılıyor. Şahsen bu ‘demokratik açılım’ projesinin muhalefetten gelmesini beklerdim. Öyle demokratik taleplerle hükümetin karşısına dikilmeliydiki; hükümet direnmeliydi. Geçmişte; muhalefet meclise daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi, daha fazla hukuk ve daha fazla refah talep ederdi, hükümetler direnirdi. İşin tabiatı bunu gerektirir aslında. Parlamenter sistemin bilimsel açılımı; halkın taleplerini genellikle muhalefet gündeme getirir. Sokaktan bakıldığında görünen ise çok farklı. Hükümet meclise bu taleplerle getiriyor muhalefet direniyor.

Siyasi partilerin görevleri


Siyasi partilerin görevi; üyelerinin dolayısı ile milletin taleplerini meclise taşır bunların kanunlaşmasını sağlamaktır genel olarak. Bu Ülkede daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi ama herkes için daha fazla demokrasi istemeyen bir tek kişi varmıdır? Yıllardır terör sorununun çözülmesi talep ediliyor. Çözüm önerileri içinde hep; sadece polisiye önlemler yeterli olmayacağını, ekonomik ve sosyal projelerle desteklenmesi gerektiği söylenip durulurdu. Terörün dıştan destek gördüğü finansal kaynakları genellikle uyuşturucu ve kaçakçılık olduğu söylenirdi. Komşularla belirli düzeyde ilişkiler düzelmişken ve terör konusunda batılı devletlerin tavrı belli olmuşken, bu soruna çözüm üretilmesi hatta çözümlenmesi gerekmezmi? İktidar partisi; bütün yurtta hafta sonu İl teşkilatlarını toplayarak ‘demokratik açılım’ı müzakere etti. Ak Parti Zonguldak İl Başkanlığı bu cümleden olarak Pazar günü İl Danışma Meclisi toplantısında sorulu cevaplı ‘demokratik açılım’ı tartıştı. Orada partililerin konuyla ilgili talepleri not alındı. Bu danışma meclisi biçimindeki toplantıların bütün yurtta Ak Parti teşkilatlarında yapıldığı söylendi. Sloganları ‘hemen her kes için daha fazla demokrasi’ olması dikkat çekici.
 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..