Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Muhtar Kent ve 2050’de dünyayı yönetecek Modern Türkler.. Gelecek 50 yıl yaklaşımları..

Muhtar Kent ve 2050’de dünyayı yönetecek Modern Türkler.. Gelecek 50 yıl yaklaşımları..
 

Moda, yeni akımlarla tekstil üssü haline gelecek Anadolu’dan Dünya’ya yayılacaktır.


2056 Vizyonuna devam ediyoruz. Bir Türk, dünyanın en önemli model markalarından birine 1. adam oldu. Bunu Muhtar Kent’in becerilerinin yanı sıra gelinen anın, içinde bulunulan dönemin ipuçlarında ve saklı olan gerçeklerde aramak gerekmektedir.

Şimdi bazı alanlarda gelecek beklentilerine göz atalım.

Yönetim Alanında:

21. YY ilk çeyreği kargaşalardan oluşmuş potansiyelleri yönetecek olağanüstü yöneticiler ortaya çıkaracak. Bu yöneticiler politik kökenli olmaktan çok beceri ve şirket kökenli olacak.

20 YY son çeyreğinde krizlerden pişmiş Türkiye’de, becerilerini ve krize karşı dayanıklıklarını geliştiren Modern Türkler başta içinde bulunduğumuz coğrafya olmak üzere Dünyanın birçok yerinde önemli rol ve görevler üstlenecekler.

21. YY ortalarında bilgi toplumuna geçişin önemli sonucu olarak ulusçuluk önemini yitirerek yerini dinamik, oynar seviyeli bölgesel yönetimlere bırakacak. Bu yönetimlerde genlerinde taşıdıkları göçebe kültürü ve heyecanı, pratik zeka ile yoğrulmuş Modern Türkler toplumların dönüşümünde çok önemli roller oynayacaklar.

21. YY ikinci yarısında bir uyanış ve pozitif patlama yaşayacak olan Afrika gücünü ve dinamizmini, ilhamını ve liderlerini coğrafyamızdan alacak.

Anadolu gelişim, bilim, inanç ve sanatın merkezi olarak ışık ve enerji Mezopotamya üzerine yeniden doğacak. Dünyanın geleceğinde etkili olacak bu bölgede her tür şaşırtıcı gelişmenin merkezinde yer alacak.

Amerika kaosun ve karışıklığın merkezi haline dönüşecek, dünyaya sunduğu “gelişim için hırs” modelinin kurbanı olacaktır. Kar daha çok kar, tümüne sahip ol vb geçmiş dönem değerleri bu coğrafyada çatışmanın ana kaynağı haline gelecektir.

Avrupa, yaşlı nüfusu bezgin toplumları, makinalaşmış insanları ile durgunluğun kıvrandırdığı daralmalar nedeniyle daha çok entrika ve çatışmanın sahnelendiği alanlara dönüşecek. Bu coğrafya insan kaynağı ve heyecanını Anadolu’dan gelecek çözümlere bağlayacaktır.

Rusya, felsefeden yaşama geçmekte hızlanacak, insanları özgür yaşam ve üretimin tadına varacak Rusya’nın gerçek ağırlığı 21. yüzyıl sonlarına doğru hissedilir olacak. Putin gibi baskıcı ve gizli servis kökenli yöneticiler yerine özgür yaşamdan gelen dinamik yöneticilerin gelmesi, insanlarının baskıcı dönemden etkilerini kurtarmaları bir yüzyıla yakın zaman gerektirecek.

Çin yatay gelişmeye devam edecek kriz yönetimi bilmemeleri nedeniyle bu yüzyılı bir oyundaymış gibi inişli çıkışlı geçirecekler. Büyüklüklerinin karşılığı olan etkinin anlaşılması yüz yılı bulacak.

Japonya, makinalar ülkesi robotlar üretmeye devam edecek. Baskı yönetimlerine ilham veren coğrafyası ve gelenekleri ile yıldızının bir daha parlaması mümkün olmayacak.

Afrika reel uyanma dönemleri devam edece, karışıklık kaos ve uluslaşma süreçlerinde ortaya çıkacak. Anadolu’dan ilham ve yönetici almaya devam edecekler. Bu yüzyıl yatay ve dikey gelişimleri sürecek. Onların dünyada lider toplumlar olma özellikleri hiç olmayacak.

İnanç ve Dinler Alanında:

21. YY ortalarında Anadolu Müslümanlığı yaygın ve geniş inanç biçimi haline gelecektir. Arapların katı şeriat yönetimleri İstanbul başkentli coğrafyanın hoşgörülü ve kapsayıcılık enerjisiyle yerini inançların istendiği gibi yaşanabildiği Anadolu Müslümanlığı modeline terk edecek Anadolu Coğrafyası akışın ve gelişmenin ana damarı olacaktır.

Afrika’nın pozitif uyanışı ile Anadolu Müslümanlığının yayılması dünyanın en önemli nüfus alanlarına doğru kayacak ve inanç gerçekten ait olması gereken yere insanların kalbine ve ruhuna geri dönecektir.

Bilim ve Sanat Alanında

İstanbul merkezli uyanış, Yemen’den, Tunus’a oradan Viyana’ya, oradan da Almaata’ya hatta Moğolistan’a kadar geniş dünya coğrafyası aydınlanmanın, özgürlüğün, dinamizmin, bilimin ve sanatın merkezi olacaktır.

21. YY ortalarında İstanbul sineması (Yeşilçam değil) dünyanın en önemli sinemalarından biri olacak önemli yönetmenler, filmler ve oyuncular çıkaracaklardır. Bu Coğrafya’nın geçmişi, yüzyıl yetecek senaryo ve öyküler barındırmaktadır. Bu öyküler yazarların kaleminden öykü, şiir, roman ressamların fırçalarından modern resim ve sanat eseri olarak insanlığın hizmetine görsel şölen olarak sunulacaktır.

Sanat, mühendislik, teknik çözümler ve adımlara bağlı disiplin olmaktan çıkacak raslansal yaratıcılığı kullanan atölye ve sanatçıların sanat ürünleri Anadolu coğrafyasının geçmişte kalan eserlerini yeni ve modern yüzüyle dünya’ya yeniden kazandıracaktır. Sanat mühendisliğin teknik çözüme dayalı atölye disiplini boyunduruğundan kurtaracaktır.

Dışa açık algılama öncelikleri estetiğe kaymış Modern Türkler bütün dünyanın hayranlığını kazanan eserler vereceklerdir. Moda, yeni akımlarla tekstil üssü haline gelecek Anadolu’dan Dünya’ya yayılacaktır.

Şirketler ve Topluluklar

21. YY ortalarında Anadolu’dan çıkmış ve modern yöntemlerle yönetilen şirketler Dünya’nın en büyük şirketleri ve markaları haline gelmeye başlayacaklardır. Dünyanın birçok şirketi Modern Türkler tarafından yönetiliyor olacak veya önemli kadrolarında çok sayıda Modern Türk yer alacaktır. Atatürk’ün “Muhasır medeniyetler seviyesine ulaşma” hayalini gerçekleşmesi anlamına gelecek bu sonuçlara yön verecek grup ve şirketlere bir göz atalım.

Dünyada Coca Cola gibi serbest ve özgür yönetim felsefesine dayalı şirketler büyümeye ve ilham olmaya devam edecekler. Eski yöntem ve büyüklüğe dayalı şirketler ve markalar ise tıpkı toplumlar ve devletler gibi ışıklarını yitirecekler.

Anadolu’da şirketler ve öngörüler.

Anadolu Grubu
Dünyanın en önemli gruplarından birisi olacak. Sadece şirket yapısıyla değil etki alanı, yönetim biçimi ile de önemli hale gelecektir. Bu grubun büyüme hikayesi ve yönetim felsefesi ders niteliği taşıyacak. Bu gruptan ilham ve tecrübe almış olanlar başka şirket ve gruplarda da etkili olacak.

Vestel
Sony’de eksik olan “duygu” ve ruhu yakalamış bu grup gelecek 50 yılın Dünya devi olacaktır. Gelişmeye ve teknolojiye verdiği önem iletişimin öneminin en üst düzeye çıkardığı 21. YY ikinci yarısında önemi giderek artacaktır.

Koç Grubu
Geçmiş elli yılda Türk toplumuna yaşattıklarının aynasını yaşayacaklar, güvenli gelişim adı altında potansiyellerinin hep altında kalmaya mahkum, ortalama bir grup olarak devam edecek ve 21. YY ortalarında önemini kaybedecekler.

Karamehmet ve Turkcell
Bu dönemde edindiği krizlerden dinamizm çıkarma tecrübesiyle ışıklı bir yolda ve şaşırtıcı girişimlerle büyümeye devam edecek ve sürprizlerin hep onlardan beklendiği bir grup haline gelecektir.

Doğan Grubu
İletişim ve Medyada 21. YY ortalarında Dünya devi haline gelecek ve TV ve digital medya alanında diğer Türk şirketleri ile geliştirecekleri işbirliği ile Dünya’yı yönetecek Modern Türklerle birlikte önemleri giderek daha da artacaktır. (Dünya’yı yönetme bugünkü tanımıyla zorla elde etme, savaş açma vb olmayacak bizzat bu uluslar ve ülkelerin açık işbirliği çağrıları ile gerçekleşecektir.)

Sabancı Grubu
Yönetimine bir kadının geçmesi ile gelecek 25 yılda grubun inişli çıkışlı bir yolda ilerlemesine neden olacak. Türk toplumuna yaşattıkları son elli yıllık gelişim eğrisini şirketlerinde kendileri yaşayacaktır. Koç grubuna benzer bir rol kabulle geleceğin silik gruplarından biri olarak kalacaktır.

Not: Bu görüşler ve düşünceler özgün ve yazarın düşünceleridir. Kaynak belirtilmeden sözlü veya yazılı kullanılmaması önerilir ve önemlidir. Herkesin bu kurala uygun davranacağını düşünüyorum.

Diğer konularda gelecek beklentilerimi yazmaya devam edeceğim.



www.kamca.org
www.kamca.net

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..