Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Muhteşem bilanço ! 8 Mart utanç günü kutlu olsun.!!!

Muhteşem bilanço ! 8 Mart utanç günü kutlu olsun.!!!
 

1857 yılında ABD' de başlayan kadınların haklarına sahip çıkma mücadelesi, 1977 yılında Birleşmiş Milletler genel toplantısında kabul edilerek , 8 Mart Uluslararası Dünya Kadın Günü ilan edildi.

Uluslararası insan hakları belgelerinde, her insanın eşit ve özgür doğduğu, herkesin insan haklarına ve temel özgürlüklerine hiçbir ayrım gözetmeksizin fırsat eşitliği çerçevesinde sahip olduğu ve cinsiyete dayalı ayrımcılığın kabul edilemezliği ilkeleri benimsendi..

Dünyada ve Türkiye'de Kadın'ın durumuna bakıldığında , masa başında verilen kararların aslında gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Dünya Barışına katkıda bulunan kadınların, savaşların kahramanı erkeklerle bir arada yaşayabilmek için verdikleri mücadelenin garip ama gerçek bilançosu aynen şöyle ;

Dünya nüfusunun % 49.7 si kadın. 3 milyarın üzerinde .

-Kadın cinayet kurbanlarının % 70 'i eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürülüyor.

-Dünyada her 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor.

-Dünyada, ağırlıklı olarak da Afrika kıtasında 135 milyondan fazla kadın sünnet ediliyor.

-ABD de her 90 saniyede bir kadın tecavüze uğrarken, Irak'ta savaş esnası ve sonrasında 400 kadın tecavüze uğramış.

-Gelişmekte olan ülkelerde okuma yazma bilmeyen her 3 kişiden 2 si kadın.

-280 milyonluk arap Dünyasında her 2 kadından 1 i okuma yazma bilmiyor.

-Suudi Arabistan'da kadın'ın araba kullanması yasak, oy hakkı yok.

-İran'da kadının boşanma hakkı yok.

-Gelişmiş ülkelerde de siyasette ve iş dünyasında kadınların sayısı çok düşük.

-Her yıl yarım milyondan fazla kadın gebelik yada doğum esnasında hayatını kaybediyor.

Türkiye'de ki duruma gelince ; 70 milyon nüfüsun 35 milyonu kadın.

-2006 yılı rakamları ile 72.643 kadın şiddet içerikli suçlardan mağdur olmuş. Bu kadınlardan 842 si cinayete kurban giderken, 9317 si yaralanmış. İntihar eden kadın sayısı ise 466.

-Polis kayıtlarına göre, 22.884 kadına darp edildi. Aile içi şiddete maruz kalan kadın sayısı 14.989.

-Okuma yazma bilmeyen kadınların %43'ü en az bir kez şiddet görürken, yüksek öğrenim görmüş kadınların % 12 si şiddete maruz kaldı.

-2001-2006 yılları arasında töre cinayetlerinde ölen kadın sayısı 1806.

Evet bilanço bu. Resmen bir kıyım söz konusu iken 8 Mart Dünya Kadın Gününü kutlamayı içime sindiremiyorum. Hiçbir dinde kadının yaşam hakkı erkeklerin eline verilmemiş. Özgürlüklerinin, haklarının gasp edilmesi de. Erkekle kadın arasında ki fiziksel güç farklılığını, yüzyıllardır şiddet ve baskıyla pekiştirmeye çalışan erkeklerin utanç günü bu gün. Kadınlar barış misyonerleri. Allahın bize verdiği olağan üstü öyle donanımlarımız var ki , ürküntülerini , fiziksel güçlerini kullanarak kamufle etmeye çalışıyorlar.

Cinsiyet ayrımı yapmaksızın hepimiz insanız. İnsanca yaşamak istiyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun kadınların şiddette maruz kalmasından, sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin mantığından, kadınlar üzerinden siyaset yapılmasından, kadının bir eşya ya da sadece cinsel bir obje olarak görülmesinden, kadının namusunun bekçiliğini erkeğin üstlenmesinden, hak ve özgürlüklerinin sınırını erkeklerin belirlemek istemesinden , daha da ileri giderek yaşam , eğitim , çalışma haklarını ellerinde bulundurma arzularından rahatsızız.

Yaşadığımız yüzyılda, kadınlar hala erkeklerden hak alma mücadelesi içerisinde iseler, ben 8 Mart'ı Dünya Kadın günü olarak kutlamaya , kendi kendini kandırmaktan başka bir şey değil diyorum.

 
Toplam blog
: 347
: 1365
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

İstanbul 25 Temmuz : /… İşletme tahsil ettim. Özel ilgi alanım olduğu için 2 yıl Psikoloji okudum..