Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '12

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl- İstilaya son!

Muhteşem Yüzyıl- İstilaya son!
 

Türk gücünün televizyon yüzülerinden biri de Halit Ergenç


Biz bile kendi çektiğimiz dizileri eleştirirken, Makedonya’dan gelen haber şok etkisi yaptı. Makedonya Türk Dizilerine yasak getiriyor! Bütün dünya Türk dizilerinin istilası altında, böylece televizyon sektörü ciddi kazançlar elde etmektedir. Türk dizileri Arap dünyası ve Balkan ülkelerinde rekor reytinglere imza atıyor. Bu ‘’müptelalık’’ a ilk kızan ve sert karar alan ülke Makedonya oldu. Türk dizileri Makedon Hükümeti tarafından Ulusal Kanallardan kaldırılma kararı aldı.

Yasağın gelme sebebi oldukça ilginç geldi bana ‘’ Diziler güzel ama 500 yıl Türk esaretinde kaldığımız Yeter!’’ diyerek açıklanmıştır. Makedonlar sanırım hala Osmanlıyı unutmamış. Biz de inadına unutmamaları için ekranları Türk dizileri ile fethedip duruyoruz. Dizilerin yayından kaldırılması için gerekli hareketlerin yapılacağının da kesin kararları olduğunu belirtmişlerdir. Alınan karar kademeli uygulanacak. Kademeli olarak Türk dizileri kaldırılıp, yerine Makedon dizileri konulacak.

Peki! bu kararı almaları için sebep nedir? Oldukça basit en çok reyting alan 10 dizinin 8 tanesi Türk dizisi. Başı Muhteşem Yüzyıl çekiyor. Gündüz ve Prime-Time saatlerde Türk dizileri tekrarlanarak yayınlanıyor. Bunu engellemek için Televizyon Kanunu değişiklik kararı alındı. Geçen sezon yapılan araştırması sonucunda Türk dizilerini yayından kaldırma kararı alındı.

Makedon kanallarında sabah 8:00- akşam 20:00 arasında Muhteşem Yüzyıl, Binbir Gece, Ezel, İffet başta olmak üzere Türk dizileri sadece yayınlanmakla kalmıyor, bol bol da tekrarlanıyor. Türk dizileri reytingleri alt-üst ediyor. 2013 yılında yürürlüğe girecek yasa 2015 yılına kadar kademeli olarak yayından kaldırılacak ve yerlerine Makedon dizileri konulacak. 2015 yılı itibari ile yabancı diziler( ki Türk dizileri demek daha doğru olur) ile Makedon dizileri yüzde 50 oranla yayında olacak.

Bildiğiniz üzere Türk dizileri ile ilgili Yunanistan’da da tartışmalar olmuştu. Bazı kanallar Türk dizilerini boykot etmeye çağrı yapmıştı. Gördüğünüz gibi sektör oldukça iyi iş yapıyor ve pazarı ele geçirmiş durumda. Bu kazanılan paraların tekrar Tv- Sinema sektörüne hizmet ettirilmek için kullanılması da Türk dizi ve filmlerini daha kaliteli ve vazgeçilmez hal almasına sebep olacaktır. Böylece Türkiye bir gün yeni bir Türk Hollywood’u yaratacak. Yakışır bize!

  

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..