Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mustafa Kemal Atatürk Kimdir?

Mustafa Kemal Atatürk Kimdir?
 

Mustafa Kemal; Millî Mücadele' de millî birliği temin eden eşsiz bir lider, muharebe meydanlarında efsanevî bir kumandan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kûdretli bir inkılâpçıdır.

Mustafa Kemal; hem fikir, hem hareket adamıdır. O, fikri ve hareketi kişiliğinde birleştirmiş, fikir ve düşüncelerinin özünü oluşturan, her türlü dogmatik unsurdan sıyrılmış, akılcı bir dünya görüşüdür. Memleket gerçeklerinden kaynaklanan problemler karşısında, aklın ve ilmin rehberliğini kabul eden bu gerçekçi görüş; gerek Türk Bağımsızlık Savaşı' nın, gerekse onu izleyen Türk çağdaşlaşma hareketi'nin esasını oluşturmaktadır.

Mustafa Kemal; gerçeğin, sağduyunun ve ince görüşün adıdır. Nerede ne yaptı, neye karar verdi ise; daima en iyisini yapmış, en doğrusuna karar vermiştir. Halkın eğilimlerini çok iyi sezen ve ruhlara sızmasını bilen usta inkılâpçılığı sayesindedir ki, müşterek arzu ve eğilimleri kolayca millî ülkü haline getirebilmiştir.

Mustafa Kemal; kalbi millet sevgisi ile dolu bir insandır. Bütün teşebbüslerinde millet sevgisine dayanmış, kudretli kişiliği ve gerçeği sezişe dayanan ikna kuvvetiyle kitleleri sürükleyebileceğini göstermiştir. Millî kurtuluşa bayrak olan fikirleri, görüşleri ve ölmez eseriyle, tesirleri memleket sınırlarını aşmış, mazlum milletlerin bağımsızlık ve hürriyet mücadelesinde manevî kuvvet olmuştur.

Mustafa Kemal; insanlık idealinin ve insan sevgisinin sembolüdür. "Düşmanlarınız kimlerdir?" sorusuna, "Biz kimsenin düşmanı değiliz; yalnız insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız!" cevabını vererek, insancıl yönü ile tamamen millî nitelik taşıyan düşüncelerini, aynı zamanda bütün insanlığın hizmetine sunmuştur.

Mustafa Kemal; geniş ve derin kültüre sahip bir deryadır. Milletini ve milletin çözüm bekleyen meselelerini çok iyi bilirdi. Tutum ve davranışlarında samimî ve gerçekçi idi. Gerek millî meseleleri, gerekse dünya meselelerini değerlendirmekte ustaydı. Yüksek bir muhakeme gücüne sahipti. Bu sebeple de, kararları kesin bir doğrulukla verirdi. Hele zor anlarda, her şeyin bittiği sanılan anlardaki kararları, O’nun ne büyük bir karar adamı olduğunu açıkça gösterir.

Mustafa Kemal; üzerinde yaşadığı coğrafyanın, içinde yaşadığı toplumun durumunu anlama, halkın sıkıntılarını kavrama, onlara özgürlükleri için yapmaları gerekeni anlatma, halkı örgütleme, savaş stratejileri geliştirme, devrimler için zemin hazırlama, devlet yönetimi gibi konularda deha sahibi bir insandır.

Mustafa Kemal; üstün zekâ ve dehasını, güçlü bir çalışma ile birleştirmiş, aklın kılavuzluğunda pişirmiş, ilmin ışığında, tecrübenin enginliğinde yoğurmuş, güçlü bir düşünce sistemine sahip nadir insanlardandır.

Mustafa Kemal; kibardır, nüktedandır. Son derecede mütevazıdır. Büyük bir hoşgörüye sahiptir.

Mustafa Kemal; bitmek bilmeyen bir enerjiye sahiptir. Beraber çalıştığı kişiler için de, tükenmez bir enerji kaynağıdır. Bir işe eğilince, sonuç alıncaya kadar, gece-gündüz demeden çalışır, asla pes etmezdi.

Mustafa Kemal; cesaret, kararlılık, başarı, deha, alçak gönüllüktür.

Mustafa Kemal; insan psikolojisine, davranışlarına, toplumsal olaylara, politikaya, devlet yönetimine ilgi duyan, karşılaştığı her insanın davranışını, toplumsal devinimleri dikkatle inceleyen, kişiliklerin muhasebesini yapan, tepkileri değerlendiren ve bunlar için sürekli okuyan bir insandır.

Mustafa Kemal, tutsaklığa, sömürüye, yobazlığa karşı direnmenin simgesidir.

Mustafa Kemal; çağdaş bir ülkenin ancak, yöneticileri, halkı, dili, giysileri, eğlenceleri, her şeyiyle çağdaş olan unsurlarla oluşabileceğine inanan. Çağdaş olmak için de; hiçbir şeyin engel olmadığını savunan, yolundan sapmaz bir kararlılığa sahip devlet adamıdır.

Mustafa Kemal; her zaman üzerinde çalıştığı, kafa yorduğu, ilgi duyduğu konuya ve duruma hakim olan inançlı bir insandır.

Mustafa Kemal; mükemmel bir örgütleyicidir. Mücadele yolculuğunda tek tek köyleri dolaşmış, halkla konuşmuştur. Yıllardır savaşmaktan yorulmuş ve köylerine hüsranla dönmüş perişan ve karamsar halkı ikna etmiş ve örgütlemiştir.

Mustafa Kemal; Kişisel hırs ve heveslerden çok uzaktır. Cesaretini; vatan ve millet sevgisinden alan bir yürektir

Mustafa Kemal; ilke ve inkılâplarının güç kaynağıdır.

Mustafa Kemal; hiç kimsenin, hatta düşmanlarının bile ıstırabına, sıkıntı çekmesine asla tahammül ve müsaade etmeyen hümanist bir insandır.

Mustafa Kemal; çok sabırlıdır. Bazen sofrasında, kendisiyle davetlileri arasında, mebuslarla, arkadaşlarıyla mücadele şekline dökülen öyle münakaşalar olurdu ki; onun müsaade ve müsamahasından cüret alınarak gösterilen taşkınlıklara sabır ve tahammül gösterebilmek meziyetini sergilemekten, şaşmayan bir insandır.

Mustafa Kemal; ikiyüzlü, riyakar, dalkavuk insanlardan hoşlanmayan, hiç kimsenin gammazlık etmesine, yahut birbiri aleyhinde dedikodu yapmasına ve bu türlü bayağılıklara müsamaha etmeyen erdemli bir insandır.

Mustafa Kemal; çok müşfik, çok ince, çok vefakar bir insandır. Vefasızlara, vefasızlıklara karşı son derece gücenir ve üzüntü duyardı. Yakınlarının, sevdiklerinin hususi, hatta ailevi dertlerini dinler, adeta bir baba şefkatiyle onlara çareler arar, teselli ederdi.

Mustafa Kemal; yalnızca bir kumandan, devlet adamı, devrimci değildir. O öncelikle bir insandır. Yorulur, acıkır, üşür, uyumak ister, bağırmak ister, şakalaşmak, gülmek, eğlenmek ister. Halkın arasına karışır, onlarla beraber şarkı söyler, oyunlarına katılır. İnsanlarla kalp birliği yapan, bir gönül adamıdır.

Mustafa Kemal; hayatın ta kendisidir. Hayatı sever. İnsanların ve insan topluluklarının eğlenmesini ve gülmesini ister. Gülmeyen insanların, toplulukların ve milletlerin güçlü olamayacaklarına inanırdı. Milletini huzur ve refah içinde görmeyi arzular. Bu büyük arzusu, bütün dünya milletleri için de samimî bir temennidir.

Mustafa Kemal; içi vatan ve millet sevgisiyle dolu, kocaman bir yürektir

Mustafa Kemal; ben, sen, o. Biz, siz, hepimizdir!

Saygıyla, özlemle ve minnetle anıyorum.

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..