Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nankör müyüz ne ?

Nankör müyüz ne ?
 

kaynak : https://www.google.com.tr/search?q=nank%C3%B6r&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=84OdU-rDBcO4O7mfgcgF&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=923#facrc=_&imgdii=_&imgrc=UuLbHo0P8_b2BM%253A%3BlU71SEVOcY9VxM%3


Arkadaşlar merhabalar. Uzun süredir yazmadım. Ne burada ne de başka bir sayfada. Özlemişim be. Heh ! Özlemişim derken; sıcak havaları da özlemişiz değil mi ? Ama ? Daha düne kadar yağmurdan bıkan biz değil miydik yahu ? Bu işin de suyu çıktı ama diyenler de bizdik. Araştırmacı tarafım tuttu yine ve üşenmedim " nankörlük " ne demek araştırdım ne olduğunu ışığa çıkardım.

Arkadaşlar; gördüğü iyiliği unutan, tuz ekmek hakkı bilmeyen kimseye de nankör (kâfir-i nimet) denir. Arap dilinde nankörlük; "küfrân" ya da "küfrânü’n-nimeti" kelimeleriyle ifade edilmekte ve şükrün karşıtı olarak kullanılmaktadır. Nankör kimseye de "kâfirü’n-nimeti" denilir. Nankörlük; bir insanın başka bir insana karşı ya da Rabbine karşı nankörce davranmasına göre iki yönden ele alınabilir. Dilimizdeki yaygın kullanımı; daha ziyade, insanların biri birlerine karşı davranması karşılığıdır ki, bu, nankörlüğün birinci türünü teşkil eder. Bu tür nankörlük, yani bir insanın başka bir insandan gördüğü iyilikleri unutarak nankörce davranması gerçek manâda küfür sayılmaz; olsa olsa kadir bilmemezlik olur. Lâkin kişinin; iyilik gördüğü kimseye karşı kendini zelil etmesi, yahut nimetin gerçek sahibini unutarak kendisine iyilikte bulunan insanı aşırı derecede yüceltmesi onu küfre götürebilir. Allah korusun arkadaşlar. Her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır elbette. Ben mesela kışı da severim, yazı da, sonbaharı da. Yaz gelir ışıklı ortam daha fazla olur. Kemiklerimiz ısınır ohh be deriz. Karpuz kabuğu suya düşer Allah Allah deriz dalarız şıpıdak diye. Yağmur da insana ne şiir yazdırır ama değil mi ama ?

Serindir yüreğim yağmurdan nice

Sahilden dökülür yaşlı bir gece

Martıların çığlıklarından gayrı

Duyamam içimdeki matemden kalan yarayı..

Deriz ve aah ah diye yineleriz içimizde kalan ukteyi.

Son sözüm o dur ki; nankör müsün be mübarek. Yağsın, yaksın, titretsin. Yaşa be mübarek. Yaşa...

Sonsuz sevgilerimle..... Gökhan Cenker

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..