Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '11

 
Kategori
İlişkiler
 

Nasıl bir insanız?

Nasıl bir insanız?
 

Çelişki içinde bir toplum olduğumuzu kavrayamıyoruz. Olmaz olmazlarımız var ama bir o kadar da çelişkiler içindeyiz. İnsana saygıyı bir türlü öğretemedik ve öğrenemedik. 

PROF. Üstün DÖKMEN "Yere düsen ekmegin üstüne basan insan görmedim ama yere düse...n insani tekmeleyen çok kisi gördüm" diyor... Saygili olmakta ki kusurlarimizi söyle anlatiyor: 

- Birbirimize saygili olma konusunda 3 tip temel hatamiz var... 

1- Avrupa'da yasayan vatandasimiz, orada yerlere çöp atmiyor ama Kapikule'den girer girmez yerlere tükürmeye, çöp atmaya basliyor. Niye burada böyle yapiyorsun diye soruldugunda, herkes böyle yapiyor diyor. Kendi fikri olmayan insanin duruma göre hareket etmesidir bu. 

- Üstün Dökmen'in söylediği bu hataya, ülkemizden kuşkusuz birçok örnekler verilebilir. 

- Fikri olmayan insanlar topluluğunun sürü psikolojisiyle hareket ettiğini düşündüğümüzde bir ülkenin geleceği için ne kadar tehlikeli olduğunu görebiliriz . Duruma göre hareket etmek; güzel bir ata sözümüz vardır, 'üzüm, üzüme bakarak kararır'' veya ''ne verirsen, onu alırsın'', yurt dışında yaşayan, ikinci, üçüncü kuşaklara o ülkenin, toplum kurallarına ve insana saygılı olmanın bir yaşam biçimi olduğu öğretilmiş ve öğrenilmiş olduğunu görüyoruz. Batının çözdüğü bu problemler, doğuya gidildikce artıyor. 

2- Ikinci hatamiz, adama göre davranmamiz. Karsimizdaki adam iri yariysa, 'Buyur Abi', diyoruz, ufak tefekse, 'Ne var lan!' diyoruz. Oysa ki, insanlarin onuru birbirine esittir. 

- Bu belki de en çok benimsediğimiz bir davranış biçimi olsa gerek. ''Adamını bul, işini yaptır'', ''Adamına göre muamele'', toplumun güven eksikliğini belirten önemli bir hata olarak düşünebiliriz. 

- Ya da güçü eline geçiren, krallığını ilan ediyor, saygı ve demokratik düzen ortadan kalkıyor. Güçlünün, zayıfı ezdiği bir yöntem ortaya çıkıyor. Bu da toplumun aczini göstermesi bakımından önemle üzerinde durulması gereken bir sorun. 

3- Üçüncü hata, keyfimize göre davranmak. Keyfimiz yerindeyse eve girerken 'Merhaba millet' diyoruz, degilse surat asiyoruz. Oysa keyfimiz yerinde olsun olmasin insanlara saygili davranmak zorundayiz. 

- Saygıyı yitirmiş bir toplumda kargaşa ve kaos ortamlarının yeşermesi kaçınılmaz olur. Bugün siyasi parti liderlerinin birçok söylemleri, kamuoyuna karşı saygısızlık örneği içermektedir. İşin özü saygıda yatıyor, yediden yetmişe bunu başarabildiğimiz zaman bir ileri mertebeye geçmemiziz önü açılacaktır. 

Diyorum ki, yerdeki ekmege saygili olma konusunda ülkemde mutabakat var, kimse basamaz, ayagiyla dürtüklemez ya da öper, koyar bir kenara. 

Ekmek nimettir kabul, peki insan nimet degil mi? 

 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..