Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '13

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Nato Lokantası

Değerli okurlarım,

Nato Lokantası güzel bir lokanta. İstanbul'da geleneksel lezzetleri layığıyla tadabileceğiniz az sayıda yer var, malumunuz. Nato, bu yerlerden bir tanesi. Bu çizgide kaç tane iyi yer var? diye sorulacak olursa, sayı bir elin parmaklarını geçemiyor maalesef. Kadıköy'de Yanyalı, Üsküdar'da Kanaat, Beyoğlu'nda Hacı Abdullah, Hüsrev ilk aklıma gelenler. 

Bu lokantaları ben çok önemsiyorum. Bir kültürü sürdürüyorlar. Geleneksel mutfağın klasiklerinin iyi örneklerini buralarda bulabiliyorsunuz. Umuyorum, bu mekanların halefleri de geleneği  aynı şevkle sürdürürler. Ayrıca, ne zaman giderseniz gidin Hüsrev'in kurufasulyesi, pilavı, Hacı Abdullah'ın incik kebabı daima leziz. Bu açıdan bakıldığında, bu küçük ölçekli işletmeler iş dünyasının büyük şirketleri için 'sürdürülebilir kalite' örneklerini teşkil ediyorlar.  

Nato Lokantasına gitmek -1952'den beri hizmet verdiği halde- bana geçen hafta nasip oldu. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı değerli hocam Haluk Gürgen'in davetlisi olarak gittiğimiz lokantanın müdavimi olacağımız açık. Biz biraz erken gittik ve bu sayede yer bulabildik. Bir ara hocamın şöyle dediğini duydum; 'sanki bedava yemek dağıtıyorlar, bu ne kalabalık'. Doğru mekan kalabalıktı. Buna mukabil garsonlar -ki muhtemelen neredeyse açıldığı günden beri orada çalışıyorlar- görevlerini müthiş bir tempoda ve eksiksiz yerine getiriyorlardı. Nato Lokantası belli ki 50 yılı aşkın bir süredir yaptığı gibi, misafirlerini o gün de lezzet ve nefasetle ağırladı.  Biz ciğer tava, sebzeli sote et ve yine sebzeli incikle yetindik. Hepsi çok lezzetliydi. Burada Nato Lokantası çalışanlarına teşekkür ediyorum. Ama, yediğimiz revani (galiba revaniydi) çok fazla yumuşaktı. Eh! Bir nazar boncuğu takmak lazım tabi.  

Bu, bir hafta içerisinde rastladığım ikinci 'tatlı kazası'. Bu konuda bir şeyler yazmak elzem oldu; Gayrettepe'de hizmet veren Hüsrev'deki irmik helvası da maalesef kötü bir deneyim oldu. Bu tatlıları bilenlere mi bıraksalar acaba? Yoksa hiç mi yapmasalar? Türk tatlı kültürünün adeta temel taşlarını oluşturan bu zarif lezzetler, ancak iyi yapıldığında ağız tadıyla yenebiliyorlar.

Bu vesileyle, geleneksel tatlılarımızın en iyi örneklerini Kadıköy'de bulunan Yanyalı'da tadabileceğinizi de belirtmem gerekiyor. Yanyalı, başka bir  yazımın konusu olacak. Orayı, ayrıca ele almak lazım.

Her zaman olduğu gibi, bu yazıyı okuyup da çeşitli nedenlerle bu zevklere teğet geçme durumunda olan okurlarımdan özür diliyorum. Allah ağzımızın tadını eksik etmesin.

Sevgi ve saygıyla,

 

 
Toplam blog
: 6
: 1772
Kayıt tarihi
: 21.05.07
 
 

Bir içecek şirketinde yönetici pozisyonunda çalışıyorum.  ..