Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '12

 
Kategori
Kitap
 

Nazi İmparatorluğu 2

DOĞUŞU, YÜKSELİŞİ, ÇÖKÜŞÜ

WILLIAM L.SHIRER

“Nazi” blogumda genel olarak Nazi İmparatorluğu üçlemesinin birinci kitabına değinmiş ve Nazi Almanyası hakkında bilinmeyen ve ilgimi çeken şeyleri yazmaya çalışmıştım. Bu blogta ise Almanya’nın yükselme dönemindeki olaylara genel hatlarıyla değinecem.

Almanya’da Hitler’in iktidara geçmesine ordu yardım etmiş, Nasyonal Sosyalist rejimin kişi özgürlüğüne karşı giriştiği hareketlere göz yummuş ya da kendi generallerinin uydurma suçlarla görevlerinden atılmasına hiç seslerini çıkarmamışlardır.

20 Kasım 1938’de Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa Münih Anlaşması’nı imzaladılar. Çekoslovakya Almanya’ya 11.000 mil karelik toprak parçasını bırakacaktı. Hitler 15 Mart 1939’da Çekoslovak Cumhurbaşkanı Dr. Haça ile görüşüp O’nu ikna etmiş, Çek Halkının ve ülkesinin kaderini kendi eline almıştır.

Hitler Avusturya ve Çekoslovakya’yı kansız olarak ele geçirdikten sonra sıra Polonya’ya gelmiştir.

Hitler 31 Ağustos 1939’da Polonya’ya hücuma geçilmesini emretmiştir. Bu hücumun haklılığını göstermek için; Polonya sınırında Alman Radyo İstasyonu’na uydurma bir Polonya hücumu düzenlemişler, Alman SS leri Polonya askerlerinin elbiselerini giymişler, toplama kampından getirilen mahkumlar da yerde zayiat şeklinde ölü olarak gösterilmişlerdir.İngilizler ve Fransızlar Almanlara Polonya’dan çekilmeleri uyarısında bulunmuşlardır. Almanya bu uyarıyı dikkate almayınca İngiltere ve Fransa Almanya‘ya savaş ilan etmişlerdir.

Ruslar, Almanlara Polonya için destek olmuş ve Polonya’yı paylaşmışlardır. Bu konuda Hitler ile Stalin'in anlaşmasıyla, Stalin Polonya’nın yarısını almış, Baltık Devletlerine yerleşmiştir. Almanya’nın amacı Ukrayna buğdayı ve Romanya petrolü idi. Stalin bunların hiçbirini vermemiş sadece satabileceğini söylemiştir.

Almanlar Polonya’yı ele geçirdikten sonra orda işkenceler başladı, Yahudiler, aydınlar, rahipler, soylular vs çalıştırılıp sinagogda topluca öldürülmüşlerdir.

Alman Donanması, içinde 1400 yolcu bulunan İngiliz yolcu gemisini (ATHENİA)3 Eylül 1939’da hiçbir uyarı yapmadan batırmıştır. Bu olayda 112 yolcu ölmüştür. Bunların arasında 28 Amerikalı da bulunmaktadır. Bu olaydan sonra Amerika da savaşa girmiştir. Hitler Alman halkına güya kendi haklılığını göstermek için batırılan bu geminin Churchill tarafından batırıldığını iddia etmiştir.

Hitler Danimarka ve Norveç’i de işgal planları yapmaktadır.Amaç sözde bu ülkelerin tarafsızlığını korumak! Esas amaç ise İsveç’teki demir madenlerine sahip olmaktır.

Sonuç olarak, ikinci kitapta Almanya’nın yükselme dönemi pekçok açıdan incelenmektedir. Bu olaylardan sonra Nazi Almanyası yavaş yavaş gerileme dönemine girmeye başlamıştır. Üçüncü kitap hakkındaki yazımda bu olaylara değineceğim. 

 
Toplam blog
: 49
: 816
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim. İzmir'de yaşıyorum. Okumayı çok seviyorum. ..