Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '08

 
Kategori
Basketbol
 

NBA' e bakış - Doğu Konferansı

NBA' e bakış - Doğu Konferansı
 

NBA'de Doğu Konferansı'na Bakış...


NBA'de sezonun yarısına yaklaşırken, ilk yazıda Batı Konferansı' nın genel görüntüsüne bakmıştık. Geçtiğimiz sezonlardan pek de farklı olmayan bir görüntü içinde olan Batı'ya karşı Doğu Konferansı'nda işler bu sezon daha karışık.

Geçen sezon play-off yapan iki takım -Miami Heat ve Chicago Bulls- bu sezon potanın dışındalar. Chicago Bulls sekizinci Hawks'ın iki maç gerisinde dururken, iki sezon önce şampiyon olan Miami Heat son on maçını kaybetti ve konferansın en kötü takımı durumunda. Yaş ortalaması oldukça yüksek olan Heat takımında, maç başına sayı ortalaması da düşük.

Doğu Konferansı'nın zirvesinde son dört sezonda play-offlarda ilk turun ötesini göremeyen Boston Celtics var. Geçen sezonun toplamda en kötü ikinci takımı olan Boston Celtics'in bu denli başarılı olmasının nedeni tabii ki sezon öncesinde yaptığı hamleler. Şu ana kadar 30 galibiyete karşı 4 mağlubiyet alan Celtics, Ray Allen-Paul Pierce-Kevin Garnett üçlüsüyle rakiplerini iyice korkutuyor. Son on yılda All-Star seçilen, son dört sezonun NBA Ribaund Kralı olan Kevin Garnett'i beş basketbolcuya karşı takas eden Boston Celtics şu ana kadar aradığını buldu diyebiliriz. Tecrübeli ve yetenekli kaptan Paul Pierce'ın yanına tüm zamanların en iyilerinden biri olan KG'yi ekleyen Celtics, şutör pozisyonuna da Seattle'dan Ray Allen'ı takas etti. Müthiş üçlünün yanına eklenen isimler ise genç ve yetenekli gard Rajon Rondo ile güçlü pivot Kendrick Perkins oldular. Boston benchinin önemli isimleri ise James Posey ile Eddie House. Boston, şu ana kadar çok başarılı olsa da play-off döneminde işlerinin zor olacağını düşünüyorum. Nitekim, ''Herkes gard'ı kadar konuşur.'' sözünü hatırlatalım. Genç Rajon Rondo takımı bir yere kadar götürebilir ama direnci kırılacaktır. Ray Allen'ın sakatlanmasıyla Boston'ın zor günler yaşadığını da söyleyebiliriz. Charlotte Bobcats gibi zayıf bir takıma kendi sahasında mağlup olan Boston'ın yıldızlarının yorulması veya sakatlanması halinde neler yapabileceği de soru işareti...

Konferans'ın ikinci sırasında sürpriz olmayan biçimde Detroit Pistons var. Son beş sezonda konferans finali oynayan ve bunların birinde de NBA Şampiyonluğu'na kadar giden Pistons'ta değişen birşey yok. Chauncey Billups-Rip Hamilton-Tayshaun Prince-Rasheed dörtlüsünün yanına Jason Maxiell veya Antonio McDyess ekleniyorlar. Müthiş tecrübeli bir takım olan Detroit Pistons, NBA Finali'nin en büyük adaylarından birisi. Pistons'ın en büyük handikapı kadro derinliğinin olmaması diyebiliriz. Geçtiğimiz sezonlarda da benzer tecrübeleri yaşayan Pistons'ın ilk beşiyle ve en önemli iki-üç yedeğiyle Doğu Konferansı'nı domine etmesi kuvvetle muhtemel...

Doğu'nun üçüncü sırasında sürpriz sayılabilecek bir ekip olan Orlando Magic var. 0.6'lık bir galibiyet yüzdesine sahip olan Magic, 1996'dan beri Doğu Konferansı'nda ilk turdan öteyi göremeyen Orlando Magic'in başarısını sağlayan en önemli etmen gençlik. Ligde dördüncü sezonlarını geçiren gard Jameer Nelson ile pivot Dwight Howard çok üst düzey performanslar veriyorlar. Takımın tecrübeli forvetleri ise Hidayet Türkoğlu ve Rashard Lewis. Takımın pivotu Dwight Howard 22, 4 sayı ve 15.2'lik ribaund ortalamalarına sahip. Shaq'ın yaşlanmasından sonra ligin en dominant uzunu olarak gösterebileceğimiz isim olan Dwight Howard gelecekte daha ne kadar iyi olabilir, düşünmek bile ürkütücü. Orlando Magic'te dördüncü sezonunu geçiren Hidayet Türkoğlu da kariyerinin en yüksek ortalamalarına sahip. 19, 2 (toplamda 11) sayı ortalamasına sahip, 6, 2 ribaund (toplamda 4) ve 4, 2 asist (toplam ortalama 2, 2) Doğu'nun diğer favori takımlarında olduğu gibi, Magic'te de kadro derinliği yok.

Doğu'nun dördüncüsü Washington Wizards, beşincisi Toronto Raptors. Geçen sezonun Doğu Şampiyonu Cleveland Cavaliers ise şu anda altıncı sırada ve sekizincinin 1.5 maç üstünde. Cavaliers'ın bu kadar kötü olmasının nedeni ise takımın yükünün neredeyse tamamen LeBron James'in üstüne bırakılması. 29.1 sayı, 7.7 ribaund ve 7.5 asist ortalamalarına sahip olan LeBron James'in de üstüne düşeni yeteri kadar yaptığını söyleyebiliriz. Geçen sezonki ortalamalarının üstüne çıkan James'in yardımcıları ise görevlerini yeteri kadar iyi yapamıyorlar. Gerçek bir gard'a sahip olmayan Cavs'te pivot Ilgauskas dışındaki oyuncular düşük yüzdeyle az sayı atıyorlar, az ribaunt yapıyorlar.

Konferans'ta yedinci sırada New Jersey Nets, sekizinci sırada Atlanta Hawks var. Play-off kovalayan takımlar ise Indiana Pacers, Milwaukee Bucks ve Chicago Bulls. Kalan dört takım ise son derece kötü. New York Knicks taraftarları bu sezon yine hüsranla karşı karşıya.

Doğu Konferansı'nda bireysel istatistikler: Sayı kralı 29.1 ortalamayla LeBron James; ikinci 24.4 ile Nets'ten Richard Jefferson ve üçüncü 24.1 ile Heat'ten Dwyane Wade. Ribaund krallığının zirvesinde 15.2 ortalamayla Dwight Howard var. Antawn Jamison ve Emeka Okafor'dan sonra son yıllara göre düşük bir ortalamaya sahip olan Kevin Garnett beşinci sırada. Asist krallığının zirvesinde her zamanki gibi Jason Kidd var. 10.7 ortalamaya sahip olan Kidd'in arkasında Jamaal Tinsley ve Jose Calderon bulunuyorlar.

Boston Celtics ve Detroit Pistons'un açık ara önde bulunduğu Doğu Konferansı'nda kalan yerler ve play-off bileti için çekişme sonlara kadar devam edecek gibi. Sezon sonu ve play-off dönemi yazılarıyla devam edeceğiz...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..