Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ne Dolar, Ne Euro, Lira alınmalı

Ne Dolar, Ne Euro, Lira alınmalı
 

Dolar, dünyada etkisine alan krizle birlikte rezerv para olma eğiliminden kopmaya , daha kontrollü ve güvenli gibi görünen EURO alabilir mi diye düşünülürken, EURO'nun istikrarsız gidişatı herkesi tedirgin etmeye başladı. Daha önceki yazılarımda EURO/Dolar paritesinin 1, 60- 1, 10 arasında dalgalanbileneceğini ve bundan riski seven ve stratijeleri iyi takip edenlerin yüksek gelirler elde edebileceğini söylemiştim. Bu durum herkesi hangi parada kalacağız sorusunu düşününmeye sevk etti.

Ekonomi / siyaset / strateji : Bu olguları üçünü birleştirip tahliller yapanlar doğruyu en yakın analiz edenler ve tahmin edenler oldu. Hem olanları hem de olacakları daha gördüler.

Kapitalizmin işleyiş biçimini ne kadar iyi bilirsen, ekonomik gelişmeleri ve bunun devamında siyaseti ve stratejileri çözmek ve geleceği görmek kolaylaşır.

Kapitalizmin soğuk savaş dönemi sonrası dünya rejimi olmaya koşması, kapital beylerinin stratejilerini de değiştirmişti. Sosyalizm tehdidinden sonra ulus uydu şeklindeki ulus devletlerin derinlerinde bulunan anti-komünist yapılar da güncelliğini yitirmişti.

Kapitalizm sonsuza kadar batıda kalamayacağı ve buraların onlara dar geldiği belliydi. Yeni dünya düzeninin planları yapıldı.

Liberalleşen, neo liberal politikaları benimsemiş demokratik ulus devletler belli bir hiyerarşi altında yönetilmeli ve böylece kapitalizm aşama aşama dünyaya hüküm sürecektir.Nitekim kapitalizm finansal ve yatırım açısından doğduğu yerlerde üretim yapmanın sancılarını duymaya başlamıştı.

Yeni demokratik gibi görünen ama özünde batının stratejilerine uygun politkilar üreten devletler topluluğu haline getirilmiş bir dünya. Amaç : Sermayenin güvenle gidebileceği alanlar yaratmak.

Bu pencereden bakınca Türkiye'de ve bölgemizde olanları da anlamak daha kolaydır. Dünya siyesetinde geliştirilen global projelerin derinlerinde hep bir nedeni vardır. Yapılan propaganlardan bile birşeyler almak ve yorumlamak kolay iş değildir. Ama şablonları üstüste koyunca renkler yavaş yavaş açığa çıkar.

Son küresel kriz Dolar ve EURO'nun sonunu getirecek fikrini belki de 2 yıl önce demiştim. Neden? Çünkü bu krizin nedenlerini bazı ekonomistler görememiş, dolar uçacak, EURO doları alt edecek gibi kısır döngülere girmişti.

Kriza analitik yaklaşanlar ise bu krizden bu paraların çok yüksek oranda değer kaynetmeden çıkılamayacağını anladılar. Bu paraların değerlerini kaybetmesi refleks olarak borsaları kaldıracaktı, nitekim öyle oldu ve olmaya devam edecek. Kredileri geri dönmeyen finans kurumlarını da finanse etmeli diyenlerin yaklaşımı da tam bir fiyasko olmuştur.

Bu kafa karışıklıkları sürüp gitti. İrili ufaklı birikimi olanlar ne yapacağını bilmiyordu.

O değil, bu değil , paramızı nerede tutacağız diyenler haklıydı. Batıda güven veren para kalmamıştı. Batılılar bu sarmalda kıvranırken, Japonlar gelişmekte olan ekonomilerin paralarına çoktan göz koymuştu bile.

Gerçek şuydu: Global paraları olan batının parasından kopma zamanı gelmişti.Çünkü geleceğin paraları gelişmekte olan ekonomilerin paralaydı.

G7 lerin karşısına, geleceğin 7 leri ( The 7's of the future) olan Çin, Hindistan, Rusya, Türkiye, Brezilya, , G.Kore, Tayland çıktı. Şimdi yapılması gereken bu devletlerin toplanıp ortak bir para birimi oluşturmalıdır. Çünkü rezerv olarak tuttukları batı paraları uzun vadede onları büyük zararlara itecektir. Bunun yanında borçları batılı paralar olacağı için göreceli değeri düşen bu paralar sayesinde karlı çıkacaklardır.

Batılılar, paralarının geleceği için fikirler üretirken, beyin jimnastiği yaparken geleceğin 7 leri seyretmektedir.

Cari açıllarını toparlama adına faizlerine diplere vurduran batılılar şimdi paralarından kaçısı engelmenin yolları üzerine yeni stratejiler yapıyorlar ve bu işten karlı çıkmanın yollarını konşuşup duruyorlar. Hatta birbirlerine çelme atmanın da hesapları hep var akıllarında.

Dünyanın en etkili para piyasacısı ve piyasa oyuncusu bir başka deyişle spekülatörü George Soros geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile piyasaları şaşkına çevirdi, bir akşam yemeğinde biraraya gelerek ortak para birimi olarak yıldızı parlayan ve dünyanın rezerv para birimi olmaya aday gösterilen euronun değer kaybetmesine yönelik bir komplo içinde olduklarını iddia etti.

Soros'un bile kafası karışmış durumda.

Krizin baş göstermesi ile birlikte hızla değer kaybeden doların yıl içinde tam 32 para birimi karşısında hızla erimesi, dünyadaki ekonomik ve politik dengelerin doğuya kayması ”doların ölümü, doların sonu mu geliyor” gibi spekülatif hareketlerin sık sık gündeme gelmesi Soros’un iddiaları ile yan yana gelince akılları epey karıştırdı.

Soros fon yönetimi başkanı George Soros Manhattan’da “Euro’nun ölümü” için hazırlanan fikir toplantısına kendisinin katılmadığını ancak şirketinin yemekte temsil edildiğini kabul etti.

Soros, spekülatörlerin akşam yemeğinde euro/dolar paritesinde euro aleyhine girişimde bulunmak amacıyla bir araya geldiklerini öne sürüyor.Soros Aralık 2009’da 1.51 olan euro (/dolar paritesinin 1.34’lere düşmesini de bunu bağlıyor.

Hedef enflasyonları olan ve reel faizleri her zaman batıdan yüksek olan bu geleceğin 7 leri denebilecek bu ülkelerin paraları batılılıarın rekabet gücünü artırma adına değerlenmek zorunda.

Ve artık Soros da Manhattan'daki toplantıları bırakıp bu ülkelerle toplantılara katılmalıdır.

AYHAN ÖZTÜRK - 01.03.2010

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..