Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Neden bedava yazılım?

Neden bedava yazılım?
 

Bedava yazılımları hepimiz kulanıyoruz. Fakat bu yazılımların bilinçsiz kullanımı çeşitli zararlara yol açabilir. Bu yüzden bedava diye gördüğünüz şeylere biraz şüpheci yaklaşmanızı öneririm. Bedava uygulamalar sizin açınızdan bazı riskler içerirler;

Yazılımda bir risk yoktur ama sizin önce üye olmanız istenir. Böylece email adresinizi onlara vermiş olursunuz. Bir süre sonra bir sürü yerden pazarlama mesajları almaya başlarsınız.

Bedava yazılımlar çeşitli reklam uygulamaları içeriyor olabilirler. Sizin internetteki davranış kalıbınızı, nereleri ziyaret ettiğinizi vb. kullanım alışkanlıklarınızı topluyor olabilirler.

Bu yazılımlarda virüs olabilir. Sadece bilindik sitelerden yazılım indirilmesinde(test edilmiş) fayda vardır. Virüs olarak bilgisayarınıza zarar verebileceği gibi sizin bazı bilgilerinizi dışarıya aktarmak içinde kullanılabilir. (şifreleriniz vb.)

Bedava yazılım kendi içerisinde bir reklam içeriyordur ve siz her kullandığınızda o reklamı görürsünüz.

Bedava yazılımlar iyi niyetli olarak hazırlanmış olsa bile sizin bilgisayarınızdaki diğer programlarla bir arada çalışmada problem yaşayabilir ve hatta onlarada zarar verebilir. Çünkü bir yazılımın bir çok açıdan profesyonelce testlerden geçmesi gerekir.

Bazen bedava denen yazılımlar aslında deneme sürümleridir. Yani belirli bir süresonunda kullanmaya devam etmek için satın almanız gerekir. Bu yüzden bir yazılımın bedava mı(freeware) yoksa deneme sürümümü(shareware – trial version – demo) olup olmadığna bakmanız gerekir.

Bazı yazılımlar bedava olmasına karşın kullanım kapasitesi sınırlıdır. 10 kullanıcı, 5 satır yada 5 MB gibi bir takım sınırlandırmalar getirmiştir. Satın aldığınızda bu sınırları kaldırırlar.

Oracle, IBM ve Sun gibi dünya devi firmalar açık kodlu yazılımlara milyarlarca dolarlık yatırımlar yapıyorlar. Bir adan Microsoft gibi firmalar BSA gibi oluşumlarla şirketlere baskınlar düzenleyip yasal olmayan, lisanssız uygulamaların peşine düşüyorlar.

Harvard Business School profesörleri Marco Iansiti ve Gregory L. Richards "The Business of Free Software: Enterprise Incentives, Investment, and Motivation in the Open Source Community" adlı çalışmalarında bu yatırımların sebebini araştırmışlar.

Burada yatan strateji firmaların yazılım geliştirme sürecine olan bakı açılarının değişmesinde yatıyor. Bu firmalar para kazanma modellerini ürünün kendisinden çok bu ürünle beraber kullanılabilecke yan ürünlerden eldeetmeyi planlıyorlar.

Aslında bu firmalar kendi sahip olmadıkları platform ve uygulamaladaki değişimlerden çok etkileniyorlar. Bu yüzden kendi sahip oldukları ama satmadıkları herkese açık olan platformları yaygınlaştırarak diğer uygulamalara olan bağımlılıklarını azaltmayı planlıyorlar.

Mutlaka bir yazılımın neden bedava verildiği düşünülmelidir. Bedavacılık özellikle internet kullanıcılarının zayıf tarafıdır.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..