Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Klavye ve mouse'lardaki mikroplar

Klavye ve mouse'lardaki mikroplar
 

İçinde bulunduğumuz çağ bilişim çağı. Bilişim çağı hayatımızı çok ama çok kolaylaştırdığı gibi bazen bize kötü zeminler de hazırlar. Geçmişte bilgisayar monitörlerinin göz sağlığını bozması ve gerekenden fazla radyasyon üretmesi gibi. Artık kullandığımız CRT (tüplü) monitörler, yerlerini LCD (tüpsüz, likit kristal) monitörlere bıraktı çok daha az titreşimli, hatta titreşimsiz ve radyasyondan yoksun, görüntü kalitesi daha mükemmel.

Yani göz sağlığımız kontrol altında. Ama ya mikroplar ? Bu da nereden çıktı demeyin. Bir araştırma yapan Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlarının, 398 bilgisayar klavyesi ve faresi üzerinde yaptığı bir araştırmada, klavyelerin ve farelerin üzerinde her türlü hastalığa sebep olabilecek mikroorganizmaların bulunduğu ortaya çıkmış. O zaman, bilgisayar klavye ve farelerinde mikroorganizmaların ürediğini ve bunların insan sağlığını tehdit eden her türlü hastalığa davetiye çıkardığı söylenebilir. Ne kadar vahim değil mi ?

Araştırmayı yapan kurumlardan biri de Selçuk Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı uzmanları. Bu araştırmayı yürüten Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, insan dışkısı üzerinde bulunan ve ciddi hastalıklara sebep olabilen mikroorganizmaların, bilgisayar klavyelerinde ve farelerinde de bulunduğuna dikkat çekiyor. Ekip, rasgele seçilen 398 bilgisayar klavyesi ve faresi üzerinde araştırma yapmış ve yirmi gün süren araştırma sonucunda alınan örneklerin antibiyotik duyarlılıkları ölçülmüş. Buna göre, Tıp Fakültesi öğrenci bilgisayar laboratuarı ve Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Merkezi'nde daha çok elle bulaşan bütün mikroorganizmalara rastlanırken, hastanedeki laboratuarda bulunan klavye ve farelerde mikroorganizmaların antibiyotiklere duyarlılıklarının daha zor olduğu görüldü. Bu mikroorganizmalar, hastanede oldukları için antibiyotiklere karşı hassasiyetleri daha dirençli. Diğer ortamlarda ise antibiyotiklere hassasiyet daha fazla olduğu gibi bir açıklama yapılıyor. Ayrıca Prof. Baysal, klavyelerdeki mikroorganizmaların, bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilerde, yaşlılarda ve özellikle de çocuklarda önemli hastalıklara sebep olabileceğini belirtti.

Bilgisayar klavyesi ve farelerindeki mikropların profili böyle çiziliyor. Bu bilgisayarlar, bir üniversite fakültelerinin ilgili yerlerinden örneklenmiş. Peki bir de ülkemizde çığ gibi artan’ Internet cafeleri‘ düşündüğünüzde, hele hele buralara girip çıkanların genç insanlar, çocuklar olduğunu düşündüğünüzde, durumun vahameti ne kadar büyük olduğu anlaşılıyor sanırım.

Bunun için ne yapmak lazım ? Ülkemizde halk açık yerlerde bir denetim mekanizması yapılmadığı için, bir de durum teknoloji olunca, denetimin hiç yapılamayacağını düşündüğünüzde, yapılacak işler tamamı ile bireysel kalıyor. Öncelikle internet kafeler’deki bilgisayarlar, klavyeleri ve Mouse’ları sürekli temizlenmeli, ortam havalandırılmalı, sigara içirilmemeli. Nerede olunursa olunsun. Klavye ve farelerin sterilize edilmesi çok zor. Zararlı etkileri en aza indirebilmek için klavye ve farelerin temizliğine dikkat edilmeli. En etkilisi ise bilgisayar kullandıktan sonra ellerin bol su ve sabunla yıkanmasıdır. Toplu yerlerde kullanılan kalıp sabunlar da mikroorganizmalar üretir. Bu nedenle sıvı sabun tercih edilmelidir. Hatta mümkünse, bilgisayar kullandıktan sonra eller steril malzemelerle (kolonyalı mendil gibi) temizlenmelidir.

İleride oluşabilecek bir hastalığa meydan vermemek için önlem almakta fayda var.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..