Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '11

 
Kategori
Sosyoloji
 

Neden Keloğlanı Sevmedik? Nasrettin Hoca'yı Kendimize Yakın Bulduk ve Hacivatla Karagözle Eğlendik

Türk Mizahının Üzerinden Toplumumuza Bakış

Ülkelerin Masalları, halk kahramanları, fıkraları eğlenceleri o ülke insanının genel yapısını eleveriyor.

Nasrettin Hoca, cesur biri değil, çok zeki ama toplum kurallarını asla göz ardı etmeden yaşıyor. Mevcut hareket alanı içerisinde elinden geldiğince insanları eğitme ve düşündürme isteği var asla gerçeklerin üzerini AŞK veya VATANİZMle örtmüyor. Nasrettin hoca fıkralarında asla Milliyetçi söylem göremezsiniz. Genelde halkı düşündüren ve hatta geleneksel Din anlayışını sorgulayan aydın bir din adamıdır Hoca. Asla uzun adı yoktur mesela Mevlana Celaleddini Rumi hazretleri değildir o.

Çağdaştırlar, aynı zamanda yaşadılar, hatta yaşadıkları yer uzakta sayılmaz, Akşehir ve Konya peki neden asla birbirini görmediler veya birbirleriyle alakalı asla bir hikaye yoktur. Aslında vardır. Zira Celaleddini Rumi'nin Nasrettin Hoca'dan pek hoşlanmadığı rivayet edilir. Hatta öldürten odur diyende var. Fakat gerçek nedir bunu bilemeyiz ki bununla beraber aralarının pek olmadığı da çağdaş oldukları halde bölgeleri yakın olduğu halde ortak bir kafa yapısı yok.

Mevlana Sevgi ve AŞK kutsar, Nasrettin Hoca Aklı ve Adaleti

Mevlana Yöneticilerle arası iyidir, Nasrettin Hoca'nın yöneticilerle muhabbeti Timur'dan ibaret (o da gerçekse)

Keloğlan zeki Kurnaz ve toplum düzenini hiçe sayan anarşik bir kafa yapısına sahip devrimcidir, yeri gelir padişahı ve yöneticileri bile madara eder, Aykız onun zaafıdır ama bunun için bile mertlikten ödün vermez. Herşeye aklıyla çözüm bulur, kötü veziri aklıyla yener. Nasrettin Hoca hiiiç bulaşmaz onlara, mevlana ise uyum içindedir sistemle, dergahundan pek çıkmaz dışarı huşu içinde AŞKA AŞIKTIR. Bugün artık konusu işlene işlene gına gelen AŞK, duyunca artık öğüresimiz geliyor. Mevlana şimdiki dini liderlerimizi simgeliyor, Nasrettin Hoca, kendisine bırakılan boşluk içerisinde sistem içinde elinden geldiğince samimi gayretleri var. Keloğlanlar ise devrimciler, onlar idealleri için hala yel değirmenlerine saldırmaya devam ediyorlar.

Peki Hacivatla Karagöz kim?

Hacivat, şimdiki üniversite terk, yada 80 li yılların Lise 2 terki gibi yarı aydın yarı cahil bir kişilik, Polonyanın başkentini hala bilmiyor ama yinede zır cahil değil Karagöz gibi. Karagöz, zır cahil, neyana çeksen oyana giden, kavgadan gürültü ve patırtıdan hoşlanan şimdiki Dizi izleyicileri gibi. Diziler 13 yaşında bir çocuğun zekasının algı kapasitesine göre yazılıyor ve bu hersene gittikçe dahada düşüyor.

Amerikada diziler 9 yaş grubu zeka seviyesine göre yazılıyor. Durumun vahametini daha iyi anlarsınız. Amerikanın Karagöz'ü de POPEYE (Türkçe temel Reis'de deseler de gerçek çevirisi PATLAKGÖZ). Temel Reis kavgacı, patırdıcı ve cahil biri, tek bildiği son anda Ispanak yemek ve Kabasakalı iyice sopa yedikten sonra dövmek.

Toplumumuzda şöyle bakınca hemen herkes bu 5 insandan biri.

Keloğlan: İnsanınhava Tarafı, zeka ve kibir.

Karagöz: Lafı sonuna kadar dinlemeyen öfkeli ateş gurubunun cahili.

Nasrettin Hoca: Pragmatist, duruma göre davranan tecrübeli Toprak'tan öğretmen.

Hacivat: Akıllı duygusal, sopa yese de affeden Karagöz'ün şamaroğlanı.

Mevlana: Özünü Allah'ın nefesinden alan Ruh.

Bize de buradan rol kapmak düşer, sizin beğendiğiniz kahraman sizin meğilinizi belirler.

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..