Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hazal Çağla Gültekin

http://blog.milliyet.com.tr/hcagla

03 Eylül '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Neden Kilo Veremiyorum?

Diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız bunun pek çok nedeni olabilir. Neden kilo veremiyorum diye soruyorsanız, önce bir doktor muayenesinden geçmeniz gerekebilir. Buna göre tedavinize başlayabilirsiniz. Bu yazıda en sık karşılaşılan kilo verememe nedenlerini derlemek istedim.
 
Neden Kilo Veremiyorum
Çok Az veya Çok Fazla Uyumak
 
Bazen şaşırtıcı nedenlerle kilo alırız. Aslında eksik uyku obeziteye katkıda bulunuyor olabilir.
 
Düzinelerce araştırma çalışması, çocukluk çağı obezitesi ile uyku arasında bir bağlantı bulmuştur.
 
Diğer çalışmalar aşırı kilolu yetişkinlere baktı. Bu sonuçlar ayrıca kilo alımı ile dokuz saatten fazla veya beş saatten az uyku arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Hormonlara bağlı olabilir. İştah ve kalori yakma ile ilgili hormonlar (leptin ve ghrelin) uyku düzenlerinden etkilenir.
 
Suya Çok Fazla Güvenmek
 
Su içmek vücudunuz için iyidir. Ancak susuzlukla savaşmak için ihtiyacınız olandan daha fazla su içmek genellikle mucizevi bir kilo verme hilesi olarak lanse edilir özellikle günde sekiz bardak veya daha fazla içmek. Ancak bunun işe yaradığına dair çok az kanıt var. Buz gibi veya oda sıcaklığında olsun, içme suyunun çok az kalori yaktığı ortaya çıktı. Bu yüzden kilo vermek için yalnızca bol su içmeye güvenmek sizi mutlu etmeyebilir.
 
Öte yandan, insanlar bazen gerçekten susadıklarında yemek yerler. Bu yüzden bir ısırık almadan önce susuzluğunuzu gidermek kötü bir fikir değil.
 
Sık sık ama az öğünler tüketmek;
 
Gün boyunca çok sayıda küçük öğün yemenin ekstra kalori olmadan tok hissetmenizi sağladığını duymuş olabilirsiniz. Ancak bunu destekleyecek neredeyse hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Sadece küçük, sık öğünler hazırlamak zahmetli olmakla kalmaz, aynı zamanda ters tepebilir ve daha fazla yemenize neden olabilir, çünkü yemeye başladığınızda durdurmak zor olabilir.
 
En önemli şey, uygun sayıda kalori ile dengeli bir diyet yemektir.
 
Restoran Yemeklerine Güvenmek;
 
Neden kilo veremiyorum diyorsanız bir diğer neden, yoğun bir yaşam sürüyorsanız veya evde yemek yapmayı sevmiyorsanız, bedeninizi sipariş ettiğiniz restoranların insafına bırakıyorsunuz. “Hafif” olarak tanıtılan yemekler bile daha fazla kaloriye sahip olabilir ve birçok restoran, özellikle küçük işletmeler, gerçekte ne yediğinizi görebilmeniz için beslenme bilgilerini listelemez. Restoranlarda öğle yemeği yiyenlerin, evde öğle yemeği hazırlayanlardan ortalama beş kilo daha fazla olduğuna dair kanıtlar bile var.
 
Oturarak Gün Geçirmek
 
İşe gitmek için arabada oturuyorsunuz, sonra günün çoğunu oturduğunuz bir ofise yürüyorsunuz. Eve gittiğinizde de yorgunsunuz ve sadece uzanarak TV izliyorsunuz. Tüm bu oturma, vücudunuzun gerektiği kadar hareket etmediği anlamına gelir.
 
Her şeyden önce, hedeflerinizi spesifik hale getirin. Sadece daha az yemeyi beklemek yeterli değildir. Özellikle ne kadar daha az yiyeceğinize karar verin. Diyetinizden hangi yiyecekleri çıkaracaksınız? Ne ekleyeceksin? Ne sıklıkta? Ayrıca hedefiniz ölçülebilir ise, hedefinize sadık kalıp kalmadığınıza karar vermek için kullanacağınız bir standardınız olacaktır. Son olarak, hedefinizin izlenebilir olduğundan emin olun. Örneğin belirli bir süre boyunca belirli sayıda kilo vermek gibi. Tüm hedeflerinize ulaşamıyorsanız, bir diğer önemli adım da kendinizi affedip yeniden başlamaktır. Her gün, istediğiniz ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sağlık ilerlemesini elde etmeye başlamanız için yeni bir fırsat sunuyor.
 
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
 
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
 
hcagla.com
 
 
 
 
Toplam blog
: 3
: 55
Kayıt tarihi
: 15.08.14
 
 

Türk Dili ve Edebiyatı mezunu. 7 yıldır kişisel blog yazarı. ..