Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kolajenli Ürünler

Kolajen…

Daha önce bu kelimeyi duymuş olabilirsiniz fakat ifade etmek biraz zorlayabilir. Kolajen kelimesi duyulduğunda genellikle “Kemik sağlığı” akıllara gelir.  Yanlış da değil… Halk arasında kısaca bilinen bu tanım aslında doğru. Ben bilimsel olarak kolajeni yazmaya başlasam “Aman ne diyorsun, değişik kelimeler kullanmışsın? gibi iç seslerinizle karşılaşabilirim.

“Kolajen hidrolizatı, enzimatik hidroliz,matriks, tip1” falan dediğimde yazı birazcık değil baya bir bilimsel makaleye doğru kayar.  Ben her zamanki gibi kendi dilimde kolajeni sizlere aktaracağım. Kolajen içeren bir gıda, vücuttaki kemik üretimi ve eklem sağlığı için oldukça önemli. Kolajenin sadece kemik sağlığı değil, vücudun genelinde etkisi oldukça büyük.  Tabi ki “Kolajen takviyesi” herkesin kolaylıkla yapabildiği bir şey değil, işte gıda sektörünün önemi burada anlaşılıyor. Süt sektöründe yer alan bir gıda üreticisi, ülkemizde ilk ve tek olarak kolajen ürünleri ile aramızda. Bu kapsamda üretilen kolajen ürünleri, yoğurt, süt ve ayran. Çeşit ise fazla diyebilirim, sadece sade süt ya da ayran değil. Benim şu ana kadar bildiğim, naneli kolajenli ayran, çilekli ve orman meyveli olmak üzere 2 farklı çeşit kolajenli yoğurt. Kolajenli süt ise orman meyveli, çilekli ve çikolatalı olarak 3 farklı çeşitte mevcut. Bu ürünlerde kolajen miktarına bakacak olursak,ayranda 2970 mg, yoğurtta 1350 mg, sütte ise 1620 mg oranlarında kolajen bulunuyor. Kolajen ve kolajen hidrolizatı kelimeleri ülkemizde ne kadar yeni duyulmaya başlansa da aslında oldukça popüler. Bundan sonra da daha çok duyacağınızı düşünüyorum. İlgilenenler mutlaka bu konuda araştırıp, okuma yapmalı.Üstüne de bir tane içerseniz/yerseniz tadına doyum olmaz.

Gıda, tıp, kozmetik, eczacılık gibi alanlarda da oldukça ilgi gören kolajenin, ülkemizde gıda sektöründe kullanılması ve bunu duyup hemen sizlere yazmak beni mutlu etti. Bu tarz gelişmeleri ne kadar sevdiğimi biliyorsunuz, gelip koşa koşa yazmak da bana sanki bir dedikodu duymuşum da mahallenin teyzesine gidip “Şöyle, böyle olmuş bak.” der gibi hissettiriyor. Severek yapılan iş insana zor değil, nasıl güzel geliyor tarif edemem. Umarım bu enerjiyi okurken siz de alıyorsunuzdur… Ne mutlu.

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Hayranı çok.”

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..