Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '17

 
Kategori
Deneme
 

Nedenini bildiğin halde neden yaptın demek hesap sormaktır

Nedenini bildiğin halde neden yaptın demek hesap sormaktır
 

Herkesin bildiği bir konu ancak bazı ayrıntılarda soru işareti olması hesabıyla bu konuyu yazıyoruz…

Bir şeyin nedenini bildiğimiz halde neden diye sormak fazlaca abartılınca bilgi alma-tepki gösterme-hesap sorma üçlüsünün üçü birden devreye girebiliyor ve muhatabımızın hangisini yaptığımız konusunda kafamız karışıyor.

Haddizatında “Neden?” hani biraz da üzerine basarak sormuşsak soru olmaktan çıkıyor. Bu durumda bilgi amaçlı “Neden?” diye sormuşsak soruş şeklimiz farklı olmalı; değilse tepki gösterme veya daha kötüsü hesap sorma şeklinde anlaşılabilir.

Karşı tarafın olayı bildiğini biliyorsak ve bize “Neden” diye soruyorsa bu, “Niye yaptın, yapmamalıydın” anlamında hesap sormadır. Tabi bu arada tepki göstermek de var.

Bilgi mi almak istiyor, tepki mi gösteriyor, hesap mı soruyor? Aslında olması gereken yaklaşım sadece konu hakkında bilgi alma şeklinde olmalı; tepki gösterilmesi zayıflığa; hesap sorulması da kötü niyete yorulabilinir.

Hayatta çok sık karşılaştığımız kişilerin engel olamayacağımız bu davranışlarında haksız bile olsanız tepki gösterilmesi zorunuza gidebiliyor. Hesap sorulmasını ise hiç kabul etmiyorsunuz.

Bu yüzden “Neden?” sorusunu çok dikkatli kullanmak gerekiyor. Kişinin yaptığı suç ise ve bir cezayı gerektiriyorsa zaten bağırıp çağırmadan gereği yapılır. Ama daha önce yazdığımız yazıda belirttiğimiz gibi hani inisiyatifini kullanacak kişiyi affedip ceza vermeyeceksen ölçülü olarak bağırıp çağırabilirsin. Cezadan kurtulacaksam ben buna katlanırım. Ancak hem bağıracak hem de ceza vereceksen “kusura bakma yani…” denir.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..