Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Nedir bu MAC adresi dedikleri..!

Nedir bu MAC adresi dedikleri..!
 

Bilgisayarla biraz haşı neşir oluyorsanız elinde sonunda bir gün karşınıza MAC adres kavramı çıkacaktır. MAC ismi İngilizce "Media Access Control" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram olup ağ kartlarını hedef alan bir tanımlamadır. Yani MAC adresin sahibi ister PCI yuvaya takılan ayrı bir kart, ister anakart üzerinde bütünleşik gelen ağ cipi, ister kablosuz bağlantı için kullanılan kablosuz modüller (USB veya PCMCIA yuvaya takılan) olsun her ağ cihazının bir MAC adresi olmak zorundadır.

Diğer önemli bir nokta da bu MAC adresin tekil olma zorunluluğudur. Yani şu an dünya üzerinde sayısını bilemediğimiz belki milyarla ifade edilebilecek ağ cihazlarının hepsinde değişik bir adres vardır. Bu da aslında ağ teknolojsinin gerektirdiği bir durum olarak karşımıza çıkar. Çünkü bilgisayarları biribirinden ayırt etmeye yarayacak kendine özgü bir ayıraca gereksinim vardır.

Bugün pekçok özel program MAC adresini kullarak sadece lisansı alınmış o bilgisayar üzerinde çalışmayı kabul etmektedir. Yani program sadece o bilgisayarın MAC adresini kabul etmektedir. Aynı programı başka bir bilgisayara kursanız bile program işlev görmemektedir. Ayrıca ağ yapılarında istenmeyen bilgisayarların işleme girmemesi için de yine MAC adresi filtreleme özelliği devreye sokularak sadece istenen bilgisayarlar ağa kabul edilmektedir.

Başlat (Start) menüsü üzerinde "Çalıştır" (Run)'ı seçip gelen pencerede Cmd yazarak Enter' a basın. Karşınıza siyah bir pencere gelecektir. Burada ipconfig/all yazarsanız gelen uzun listede bilgisayarınızın ağ kartına ilişkin MAC veya fiziksel adresi görebilirsiniz.

Hoşcakalın..!
 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..