Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '07

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Nemrut' ta gün batımı

Nemrut' ta gün batımı
 

Güneydoğu Anadolu gezimizin bir durağı olan Adıyaman ve Nemrut Dağı beni bir hayli heyecanlandırdı. Nemrut Dağının zirvesine çıkmak ve zirvedeki tanrı heykellerini yakından görmek ve resimlerini çekmek düşüncesi kimi heyecanlandırmaz ki ?

Bu heyecanla yola çıktığımızda, bir yandan da tarih bilgilerimi hatırlamaya çalışıyorum. G. Doğu Anadolu'da Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki Adıyaman ilimizin antih Kahta ilçesinde M.Ö.1 yy da hüküm sürmüş Kommagene Krallığının, Asurlularla zorlu bir mücadeleden sonra egemenliklerini ilan ettikleri Nemrut ve çevresini göreceğiz ve Nemrut'un doyumsuz gün batımı manzarasına tanık olacağız.

İlk durağımız Nemrut Yakınlarındaki Karakuş Tümülüsü. Anıt Mezar olarak yaptırılan bu eser, M.Ö.1.yy da Kral 2.Mithridates tarafından yaptırılmış. Üzeri kırma taşlardan oluşan tümülüs ve etrafındaki sütünlardan oluşan bu yapı Kommagene Krallık ailesine ait bir anıt mezar. 7 adet silindir şeklindeki kesme taş, bir kaide üzerine oturtulmuş, en üstüne de heykel yerleştirilmiş. Sütun üzerindeki kartal heykeli güçlülüğü simgeliyor. Doğu tarafındaki sütunda aslan ve boğa, batıdaki sütunda ise Kral 2.Mithridates'in kız kardeşi Loodike ile tokalaşma kabartması yer alıyor. Doğudaki sütün üzerindeki kitabeye göre bu mezar Kral 2.Mithridates'in (M.Ö.36-20) annesi İsias, kız kardeşi Antiochis ve yeğeni Aka'a aittir.

Tümülüs etrafındaki yapılan gezide bazı yerlerin mezar hırsızları tarafından kazıldığı, ama o dönemlerde tümülüs girişlerinin çok iyi saklanması, her hangi bir saldıraya karşı girişin kapatılarak, yalancı mezar girişleri ve tuzaklar konarak önlem alınması nedeniyle, tümülüse girilememiştir.

Nemrut eteklerindeki yeşillikler içersinde iki köyü geçtikten sonra, asvalt yol yerini parke taşlardan yapılmış bir yola bırakıyor. Dağ girişindeki binadan bilet alındıktan sonra, aynı parke taşlardan oluşan yol kıvrıla kıvrıla, yükseğe biraz daha tırmanmanın heyecanıyla zirveden 200-250 m.alttaki tesislere ulaşıyorsunuz. Heyecanızı biraz frenlemek ve dinlenmek isterseniz bir çay molası verebilirsiniz. Hemen devam diyorsanız doğu veya batıdaki çıkışlardan birini tercih edip tırmanmaya başlayabilirsiniz.

Biz güneş batımı yaklaştığı için batıdan tırmanmaya tercih ettik, iyi de etmişiz. Taşlı yol yürümeyi güçleştirdiği ve oksijen sıkıntım yüzünden bir kaç mola vererek, bu arada doyumsuz manzarayı içime çekerek ve gün batımını izliyerek zirveye ulaştım.

Zirvedeyim, inanırmısınız hiç bir yorgunluk belirtisi kalmadı. Temiz hava yüzünüzü okşadığı zaman rahatlıyorsunuz ve kendinizi dinamik hissediyorsunuz. Zirvede ilk gördükleriniz, devasa tanrı heykelleri, onların oturduğu devasa taştan tahtları ve arkada kırma taş yığınlarından bir tümülüs.

Kendisini tanrılarla eş tutan Kommagene kralı, tanrılarla tokalaşırken yaptırdığı heykeller ve ulaşması zor bir mezara konmakla neyi anlatmak istedi merak ettim. Zamanın acımasızlığına karşı koymaya çalışan Nemrut heykelleri koruma altına alınmış. Güney taraftaki heykellerin bulunduğu bölüm zincirlerle kapatılmış. Kuzey tarafındaki heykeller de korumaya alınmış. Bu arada zirvede gördüğüm şantiye binası çalışmaların devam ettiğini gösteriyor. 2150 m. yükseklikte çalışanlara Allah kolaylık versin diyorum.

Dönüş yolunu doğudan yapmak yapmak yanlış tercih oldu. Kararan havayla beraber başlayan yağmur ve rüzgar beni biraz hırpaladıysa da;
Nemrut'ta gün batımını ve tarih öncesini yaşamak beni çok mutlu etti.

 
Toplam blog
: 34
: 2013
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

1953 Manisa Alaşehir doğumluyum.  Lise mezunu, evli, üniversite mezunu bir çocuk babasıyım. 197..