Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nevruz mu Newroz mu ?

Nevruz mu Newroz mu ?
 

Nevruz kutlamaları bildiğiniz üzere her yıl coşkuyla kutlanıyor ülkemizde. Bu bize ait bir kutlama değil. Hemen hemen 2500 yıldır kutlanan, Orta Asya’dan günümüze gelmiş bahar’ın gelişinin kutlamasıdır. Aynı zamanda bir yıldönümüdür. Burada nevruz’u uzun uzadıya anlatmayacağım. Bu başka bir yazının konusu. Burada Newroz’u ve arkasında yatan, yada yatırılmaya çalışılan bazı gerçekleri kendi zihnimin algıladığı kardı ile sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Yukarıda dediğim gibi nevruz kutlamaları yüzyıl öncesinden günümüze gelen bir gelenek. Tüm Türki devletlerinde ve Asya’lı ülkelerde de kutlanıyor. Amacı önce, baharın geldiğini kutlamak bir de eski tarihlerde bir yıl dönümü olarak kabul edilmesi. Fakat ülkemizde, bu kutlamalar biraz farklı algılanıyor. Bu sanki, bir gurubun malı, bir azınlığın kültürel değeriymiş gibi lanse edilmeye çalışıyor ve amacından farklı bir çizgiye oturtulmaya çalışıldığı içinde, bir süre yasaklandı. Özellikle kürt kökenli vatandaşlarımızın da içinde bulunduğu bu kutlamalar, yıllardan beri güvenlik kontrolünde yapılıyor. Çünkü amaç, önce bu bayramı sahiplenmek, (adını da newroz olarak tabir ediyorlar ya) kutlamadan ziyade, çatlak seslerini çıkartmak, ayrımcılığı haykırmak. Bunu da yaptıkları için, bölücülük
naraları attıkları için zaten, onların kutlamalarında güvenlik güçleri eksik olmuyor.

Bakın, bu kutlamalar aslında birlik ve beraberliği, dostluğu, kardeşliği, barışı simgeler. Bu kutlamalar, yalnız bize ait değil. Orta Asya devletlerinde, Türki Cumhuriyetleri’nde ve ülkemizde yaşayan orta Asya’lı konuklarımızın kutlamalarına katılımlarına bakın. Hiç nevruz belgeseli izlediniz mi ? İzlemediyseniz, bahsettiğim yerlerdeki kutlamaların nasıl yapıldığını araştırın ve inceleyin. Ne kadar kaynaştırıcı ve birliktecilikli olduğunu ve eğlenceli olduğunu görürsünüz. Bu yüzden devlet katında, kabul edilebilir bir duruma getirildi geçtiğimiz yıllarda.. Olması gerektiği gibi.. Bir de göstermelik de olsa, devlet erkanından birilerinin ateşin üstünden atlaması, bütünleştirici bir manzara oluşturuyor. Fakat, özellikle ülkemizin güneyinde yada farklı şehirlerde doğu’lu vatandaşlarımız tarafından yapılan nevruz kutlamalarının enstantanelerini karşılaştırın, aradaki farkı göreceksiniz. Dün doğu ve güneydoğu’da yapılan kutlamalara pkk damgasını bir kez daha vurmuş. Bakın neler söylenmiş:

Leyla Zana : "Kürtlerin bugün 3 öncüsü vardır. 3'ü de barış, kardeşlik ve demokrasi getirdiler. Bunlardan biri 'mam' (amca) Celal'dir. O bugün Irak'ın Cumhurbaşkanı'dır. O tüm Kürtlerin kabulüdür. 2'incisi 'kak' (kardeş) Mesut'tur. O bugün Kürdistan'ın Başbakanıdır. 3'üncüsü siz hepiniz dile getiriyorsunuz, Başkan Öcalan'dır. Ben 3 önderimize de saygımı, minnetimi dile getirmek istiyorum" dedi. Biji Sero Apo diye devam eden Zana "Gönlümüzün sıcaklığı ile Kürdistan'ın her yerinde nevruzu kutluyorum. Diye sözlerini tamamlamış.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir : "Türkiye korkuları ile yüzleşecektir. Kürdüyle, Türküyle aydınlık geleceği yakalayacaktır. Artık geçmişte ısrar etmenin anlamı yoktur. Değişim kaçınılmazdır. Eskide ısrar kurtuluş değildir, kurtuluş diyalog ve demokrasi birlikteliğindedir" dedi.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk :"Özgür bir yaşamı kısa bir ömür dahil her şeye tercih ederiz" dedi. Terörisbaşı Abdullah Öcalan'a 'sayın' diye hitap eden Türk, Öcalan'ın sıradan bir tutuklu olmadığını belirterek, "Bu ülkede barışın sağlanmasına katkı sunabilir, sağlığı gerginliğe neden olur" dedi.

Şimdi şablona bir bakın; bir tarfta şarkılar, türküler söyleyerek el ele ateşten atlayan Türkü, Azerisi, Kürdü, Çerkezi, Boşnakı, Türkmeni ile insanlar topluluğu, diğer tarafta “kürdistan” hayalleri ile yatıp kalkan, ellerine “sayın Öcalan” pankartları tutuşturulmuş insan topluluğu, hep bir ağızdan “biji apo” diye bağırıyor ve önderimiz, liderimiz diye haykırıyor. Kimin için ? Teröristbaşı için. Bir de uzlaştırıcı ve barışı sağlayacak olan tek kişidir deniliyor.

Beyler, bayanlar.. Uzlaşmayı ve barışı sağlayacak tek kişidir dediğiniz kişi, bu ülkede 35 bin insanın can vermesine neden olan bir terör örgütünün lideridir. Bu adam yalnızca terörist örgütün ve onun yatakçılarının, himayesindeki kişilerin lideridir. Tüm kürt halkının değil.

Bilmem anlatabildim mi ?

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..