Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '10

 
Kategori
Deneme
 

Nihat Doğanizm Felsefesi Dersleri 2

Nihat Doğanizm Felsefesi Dersleri 2
 

NİHAT DOĞANİZM FELSEFESİNE GİRİŞ DERSİ 2

Birinci derse gitmek için TIKLAYIN

Üçüncü derse gitmek için TIKLAYIN

Ders 2: Kuramsal Temeller

İkinci dersimiz aynı zamanda son dersimiz olacak. Bu köklü felsefeyi binlerce yıl işlesek işleriz ama biz yine de yeterli düzeyde bilgiye erişince mevzuyu uzatmamayı tercih edelim.

Nihat DOĞANİZM felsefesinin kuramsal ayaklarını daimicilik ve idealizm felsefesine dayandırmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Nihat DOĞAN sahip olduğu kendisine has çizgisini yıllardır korumaktadır.

Ancak aynı zamanda reconstructionism (yeniden kurmacılık) felsefesine de göz kırpmaktadır. Çünkü “benim babam işçi memur” şarkısıyla edebiyat yapıp son model arabası ve gece kulüplerindeki maliyetli partilerde gördüğümüz Nihat DOĞAN, fakirlikten süper sosyete dünyasına adım atarken aslında “insan yerinde durmamalı, ilerlemelidir” mesajını vermeye çalışmaktadır. Buna rağmen şarkılarındaki ajitasyonun devam etmesini de insanların muhakeme gücünü geliştirme arzusuna bağlamak gerektiği kanaatindeyim.

Aslında Descartes “Düşünüyorum, öyleyse varım” derken adeta Nihat DOĞAN’ı tarif etmiştir. Hatta Descartes bile Nihat DOĞAN’ın ruhu önünde diz çöküp tövbe istemiştir. Çünkü Nihat DOĞAN gelmiş geçmiş en çok düşünen düşünürlerimizdendir. Bu sürekli üretim halindeki beyin etrafına her gün yeni ışıltılar saçmaktadır. Şimdi bunu birkaç Nihat DOĞAN özdeyişi ile açıklayalım:

Benim yediğim pekmez, gittiğim Antep, duvarda resmim âlemde ismim var.
Senin ruhun benim ruhum önünde diz çöker tövbe ister.

En büyük hedefim Nihat DOĞAN felsefesini oluşturmak

21. yüzyılın Robin HOOD’uyum.

Adamı var ya, sinek gibi ezmezsem namerdim.

Nihat DOĞAN konuştuğu zaman anlayan anlar, anlamayan anlamaz.

Benim koyunum bile Avrupa’nın koyunundan farklı bakıyor.

Bir halk kahramanı olmak benim en büyük idolüm.

Bu birbirinden orijinal vecizelerden bazıları felsefe alanında hala tartışma konusudur. “Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir” vecizesini bile içerdiği yoğun anlam ile tarihe gömen “Nihat DOĞAN konuştuğu zaman anlayan anlar, anlamayan anlamaz.” Vecizesindeki gizemli mana hala anlaşılamamıştır.

Beri yandan Nihat DOĞANİZM diyalektik ve nihilizmle de çeşitli bağlamlarda kesişmektedir. Örnekse diyalektik yaklaşımda kişiye yolu gösterir ancak seçimi ona bırakırsınız. Nihat DOĞAN’da böyle yapmaktadır. Konuştuğunda anlayan anlar anlamayan zorlamadan kanalı değiştirir. Sizi bu seçime iter. Nihilizm’le de yer yer “Acaba bir içeriğe hitap ediyor mu yoksa her şey bir rüya mı?” sorusuna yaklaştırarak eksen bağlamında kesişmektedir.

Özet olarak Nihat DOĞANİZM ziyadesiyle eklektik bir görüntü sergilemekte, pek çok akımdan etkilenim göstermektedir. Ancak karşısına çıkanların ruhlarına diz çöküp tövbe ettirmesiyle diğer akımlardan ayrılmakta ve agresyonu ön plana alan daha kompleks bir yapıya sahiptir.

Kısaca özetlersek günümüz felsefe dünyasında Nihat DOĞANİZM’i anlamak için seviyemiz müsait değil. Bu felsefenin derin manasını anlamak için en az 50-60 level yukarıda olmak gerekir. Bizlerse toplumun çok alt tabaka ezikleri olduğumuz için çoğunlukla bu üst seviye görüşün aşağılamasına maruz kalmayı hak edecek kadar seviyesiz bir konumda kendimizi buluyoruz.

Son olarak felsefi dünyasını bu akıma göre şekillendirmek isteyenlere birkaç pratik ipucu verebiliriz. Yani 10 adımda nasıl Nihat DOĞANİZM’e geçilir sorusuna cevap arayabiliriz.

1) Pekmez yiyin

2) Antep’e gidin

3) Duvara resminizi asın

4) Âlemde bir account açıp isminizi ekleyin

5) Bir kişiye diyalektik yoldan iki seçenek sunun: Onu ya sinek gibi ezeceğinizi ya da diz çöküp tövbe isterse onu bağışlayacağınızı söyleyin.

6) Robin HOOD kimdir iyi bilin

7) Koyunların genetiğini iyi bilin ve fenotipal araştırmaları okuyun

8) Koyunlarınızın bakışlarını diğer ırkların koyunlarının bakışlarıyla karşılaştırın ve aralarındaki beyin dalgalarına yoğunlaşın.

9) Nihat DOĞAN konuştuğu zaman anlamaya çalışın, anlamıyorsanız zorlamayın.

10) Varacağınız en üst seviyenin bir halk kahramanı olmak olduğuna kendinizi inandırın.

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..