Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '19

 
Kategori
Felsefe
 

Niye Var?

Dünyadaki gelmiş geçmiş yaşamın, dinsel inançların söylediğiyle en ufak bir ilgisi olmamakla birlikte, dinlerin neden hala bu kadar yaygın ve insan hayatında önemli yer tuttuğunu anlamaya çalışmak lazım.

Kolay olan, tabiki, insanların bu konuda bilgisiz vs. olduğunu söylemektir.

Ama, pek de öyle değil, çünkü, insanlar arasındaki eğitim farkı, bana kalırsa, eğitimli ve eğitimsiz iki insan arasında minimal düzeyde farklardır. 

Kaldı ki eğitimli insanlar, yürüyen iktidar robotlarıdır, donandıkları, doğru olup olmadığı belli olmayan, (kaldı ki, doğruluk dediğimiz evrensel değildir, belli dönem için kabul edilen doğruluklar vardır) doğru olsa bile, dönemin gücünü ya da iktidarını temsil eden eğitimsel imkanları silah gibi kullanan kişilerdir, hem haklarlar, ama hem de sanal iktidar özneleri oldukları sanısıyla kendilerini haklarlar. 

Biz meslekleri hizmet ve üretim için istemeyiz, başkalarından daha iyi yaşamak ve sosyal ilişkilerde onlara üstünlük kurmak ve bunu onlara hissettirmek için isteriz.

Ana soruya gelirsek, eğitimli olup olmamak, dinlerin temeli tamamiyle boş olduğu halde neden bu kadar yaygın olduğunu anlamakta temel bir cevap değil. Bu sadece ikincil bir cevap.

Esas cevap, insanoğlunun, eğitimli olsun olmasın, aynı milyarlarca yıllık evrimin sonucu olan, insanoğlunun anlama yetisinin yapısıyla ilgilidir.

Mesela, big bang teorisini ve ilgili konuları bilmek, eğitim işi değil mi?

Ama, evrenin bir başlangıcını düşünmek ve bulmaya çalışmak ile, bir Tanrı olduğunu ve onun evreni yarattığını düşünmekle hiç farklı değil.

Neden var sorusunun cevabı, Tanrı ya da big bang ya da başka herhangi bir şey değildir.

Sorunun kendisi yanlıştır. Soruyu ortadan kaldırırsan, cevap ihtiyacı da kalmaz.

Soru, "Neden var?"

Cevap, "Nedeni yok."

İnsanoğlunun anlama yetisinin çalışma tarzı bu sorunu yaratıyor. Anlama yetimiz ve buna bağlı nedensellik ilkemizin çalışma tarzı, asla bir başlangıç bulamaz, çünkü o habire, "Neden?, Neden?, Neden?.." diye sorar. O halde, sorun olan cevabı bulamamak değil, sorun, soru'nun kendisidir.

 

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..