Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

NLP nedir?

NLP nedir?
 

Türkçesi Sinir Dili Programlaması olarak çevrilen NLP, bireyin istediklerini elde etmesine imkân veren bir düşünce, uygulama ve davranış biçimidir. NLP, 1970’li yılların başında matematikçi Richard Bandler ve dilbilimci John Grinder’ın belirli becerilere sahip olan insanlar ile bu becerilerde ustalaşmış insanlar arasındaki farklılıkları ortaya koyma çalışmalarıyla Kaliforniya’da doğmuştur. Bandler ve Grinder, mükemmel performansa sahip insanları modellemiş, aynı mükemmelliğe diğer insanların da ulaşabilmeleri için gerekli teknikleri oluşturmuşlardır. Ve bu tekniklere NLP (neuro linguistic programming) adını vermişlerdir.

Neuro: Tecrübelerimizin sinir sistemimiz sayesinde 5 duyumuzla algılanması ve işlenmesidir. Yani yaşadıklarımızı zihnimizde nasıl canlandırdığımızdır. Kısacası sinir sistemine yaptığımız bir göndermelerden oluşur.

Linguistic: Sinirsel temsillerin kodlandığı, sıralandığı, anlama kavuştuğu dil ve iletişim sistemidir. Yani hayata bakışımızı, olaylara verdiğimiz tepkileri sözcüklerle nasıl anlattığımızla ilgilenir.

Programming: Belirlenmiş hedeflere ulaşmak için iletişimimizi ve sinir sistemimizi organize etme eylemidir. Yani istenilen sonuçlara ulaşmak için düşünceleri düzenler ve değiştirilmesi gereken inançlarla ilgilenir.

NLP Bir Yöntemdir… Her davranışın uyduğu bir yapı vardır. Bu yapıyı öğrenebilir, değiştirebilir ve modelleyebiliriz. Duyularımızla da hangi davranışın yararlı ve etkili olduğunu anlayabiliriz. NLP kendimizin ve başkalarının dünyayı nasıl anladığını açıklar. Şu an NLP dünyada kişisel gelişim alanındaki en gelişmiş teknolojidir. Aynı zamanda, NLP kişisel mükemmelliği yakalamanın hem sanatı hem bilimidir. Ayrıca NLP bir sanattır; çünkü herkesin öznel düşünme ve davranma biçimleri vardır ve bunlar özellikle duygular, tutumlar ve inançlar tanımlanmaya çalışıldığında oldukça öznel sonuçlar ortaya çıkacaktır. NLP bir bilimdir; çünkü başarılı davranış yöntemlerinden destek alır. Birikimli bir şekilde ilerler.

NLP en iyi iletişimcileri incelemiş ve insan iletişimindeki sistemsel yapıyı oluşturmuştur. Mükemmel insanları modelleme yolu ile pratik araç ve yöntemler geliştirmiştir. Bu araçlar iş dünyasında; işe alma, eğitim, satış, müzakere ve yönetimde; iş dünyası dışında ise eğitim, hukuk ve spor alanlarında uygulanmaktadır. Bununla birlikte NLP sadece teknik bilgiden ve araçlardan ibaret olmak yerine; merak, keşif ve eğlence üçgeni üzerine kurulu bir düşünme şeklidir.

NLP’yi öğrenen kişi algılarını ve bilgilerini bir zamanlar imkânsız gibi görünen sonuçlara ulaşmak için organize edebilmeyi öğrenir. NLP; önce insanın doğal olarak neler yaptığına bakar, bunu tanımlar, nasıl yaptığını ortaya çıkarır ve sonra yaşamının her alanında yapabileceği tercihleri ona sunar. Bir bakıma onun yaşama sahasını genişletir.

Ve tüm bu farkındalıklara ulaşıp, uygulamaya geçebilmemiz için, değişime açık olmamız gerekir. Ve biz bu amaca NLP ile çok daha rahat şekilde ulaşabiliriz.

Uzmanların dilinden NLP:

“NLP, çoğaltabilmek amacıyla, mükemmeli modelleme yöntemidir. “

(Dr. Wyatt Woodsmall)”

“NLP, işe yarayan bir şeydir.”

(Robert Dilts)

“NLP, dilin zihnimiz ve onu izleyen davranışlarımız üzerindeki etkisidir.”

”NLP, insanlar arası iletişimin sistemli bir çalışmasıdır.”

(Alix Von Uhde)

“NLP, kişisel deneyimler yapısının incelemesidir.”

”NLP, dünyadaki kalıpların saptanması ve kullanımı için hızlandırılmış bir öğrenim stratejisidir.”

(John Grinder)

”NLP, ardında bir dizi teknik bırakan bir tutum ve bir metodolojidir.”

(Richard Bandler)

 
Toplam blog
: 3
: 341
Kayıt tarihi
: 14.11.13
 
 

..