Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '14

 
Kategori
Bilim
 

Nobel Ödülü nedir, kimlere verilir?

Nobel Ödülü nedir, kimlere verilir?
 

Ülkemizde temel alanlar neden gerileme sürecine, farklı bir bakış açısı…

 

Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlanmıştır.

 

Nobel Ödülü Verilen Alanlar

 

Nobel'in servetinin yıllık geliri beş eşit parçaya ayrılmıştı.

 

* "FİZİK", "KİMYA", "FİZYOLOJİ veya TIP" alanlarında en önemli icadı yapan kişilere

* Edebiyat alanında en soylu ve en içten ideali örnek alarak meydana getiren eserin yazarına

* Halklar arasında kardeşliğin gerçekleştirilmesi, orduların kaldırılması veya sayısının azaltılması, barış kongrelerinin yapılması ve yaygınlaştırılması için en çok çalışan kişilere verilir.

 

Başta beş dalda verilen ödüllere 1969 yılında İsveç Bankası Alfred Nobel anısına bir de İktisat ödülü ekledi. Bu ödüllerin dağıtılmaya başlaması 1901 tarihine denk gelmektedir ve günümüze kadar sürmüştür.

 

Fizik ve Kimya ödülleri İsveç Akademisi, Tıp ve Fizyoloji ödülleri Stockholm Karolin Enstitüsü, Edebiyat ödülü Stockholm akademisi, Barış ödülü de Norveç Storting'i tarafından seçilen beş kişilik bir komisyon tarafından dağıtılır.

 

Bu bilgilerden sonra şunu sormak istiyorum, bugün dünyaya yön veren bu ödüller, özellikle; Kimya, Fizik, Tıp ve Fizyoloji ödüllerini alan meslek grupları hangileridir???

 

1. Fizikçiler

2. Kimyagerler

3. Doktorlar ve Biyologlar

 

Diğer bir soru olarak da şunu sormak istiyorum; bizim ülkemizde dünyaya yön veren bu meslek gruplarına ne kadar önem verilir?

Bilgiyi üreten bu en güçlü alanların meslek mensupları, onlardan türetilen mesleklerle mukayese edildiğinde ne kadar kazanır?

 Yine bu alan mensupları, hem bilimin gerçek üreticisi olup, temel bilimcilerin ürettiği bilgiyi paraya çeviren uygulama alanlarının neden gerisin de bırakılır?

Sonra da ortada ki bu vahim tablo görmezden gelinip, öğrencii bu fakülteleri tercih etmeyince, bir de günah keçisi rolü neden bu alanlara verilir?

 

Çok ironik bir tablo bu. Bir o kadar da vahim.

 

Durum bu iken, oturup da bu ülke neden teknoloji üretemiyor, neden ilaç yapamıyor, neden birçok alanda ithalatçı demenin anlamı yok.

 

Bir ülke sadece bilgi üretebildiği oranda gelişir ve güçlenir.

 

Bilgiyi de temel bilimciler üretir.

 

Siz asıl üreteni dışlayan, bundan para kazanan meslek gruplarını ön plana çıkaran bir eğitim anlayışı benimserseniz, eğitimde ve gelişmişlikte geride kalmak kaçınılmazdır.

 

Naçizane düşüncemdir efendim, hiç kimseyi ve hiçbir meslek grubunu hedef almaz

 

Saygılarımla…

 

Prof. Dr. Nazan Apaydın Demir

Mayıs 2014

Muğla

 
Toplam blog
: 130
: 1375
Kayıt tarihi
: 08.04.14
 
 

Muğla Üniversitesinde Prof. Dr. olarak çalışmaktayım. Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkez..