Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '16

 
Kategori
Sosyoloji
 

Nüfus ve gelecek

Nüfus artışı, iktisadi ve sosyal yönleriyle hem devlet yönetimlerini, hem de bilimcileri ilgilendiren bir konu. Nüfusun artması iyi mi, kötü mü? Çok insan gücü iyi ama nasıl besleyecek ve barındıracaksınız? Ya iş?

Amaç refah sağlamak ise sınırlı doğal kaynaklar ve pahalı teknolojik imkanlar, elde mevcut işgücünü kullanmaktan başka çare yok. Sorunun özü şu: Yarın ekmek kaç kişiye paylaştırılacak? Ya da ne kadar büyük ekmek lazım? 

1950’li yıllarda ortalama insan ömrü 50 yıldı, günümüzdeyse 70 yıl. Aynı süre içerisinde bebek ölüm hızı binde 133’den 46’ya düştü. Kadın başına doğum da 6’dan 2.5’e indi. Birçok hastalık artık önlenebiliyor, ya da tedavi edilebilir hale geldi. Doğurganlık azaldı ama dünya nüfusunun ikiye katlanma süresi geçmişte 2 bin yıl iken, 1950-1990 arasında 40 yıla inmiştir. İnsanlık tarihinde dünya nüfusunun sadece 500 milyona ulaşabilmesi on bin yıl sürmüştü. Oysa sadece son 350 yıla baktığımızda dünya nüfusu, 500 milyondan 6 milyara çıktı.

Dünya nüfusu günümüzde 7 milyar. Ekonomik kalkınma ve teknolojideki gelişmelere, sağlıktaki ilerlemelere karşın hala ne yazık ki yeni doğan bir çocuğun mutlu ve umut içindeki bir dünyaya doğduğunu söyleyemiyoruz. Her alanda adaletsizlik ve eşitsizlik var. 2011 yılının 31 Ekim’inde dünyanın 7 milyarıncı bebeği doğdu. Bu bebek, kendi yaşam süresi içinde dünyanın 8 milyarıncı bebeğinin doğduğunu da görecek, çünkü 6 milyarıncı bebek olan Bosnalı Adnan Mevic, 12 yaşına geldiğinde 7 milyarıncı bebeğin doğduğunu işitmişti. Fakat Adnan Mevic’in hayatı açlık, yoksulluk ve çatışmaların ortasında geçti.

Dünyamızın nüfusa her saniye 2.6 kişi artıyor. Birleşmiş Milletler’in raporlarına göre bir kadının doğurduğu toplam çocuk sayısı geçen yıllar içinde giderek azalırken, nüfustaki artış devam ediyor. Elli yıl öncesiyle karşılaştırdığımızda bugün dünyamızda hem daha çok genç insan hem de daha çok yaşlı insan var.

Aileleri daha çok çocuk sahibi yönünde teşvik edenlerin temel dayanak noktası herhalde doğurganlık hızındaki düşme olsa gerektir.

http://www.elazigfirat.com/Ky-300-Nufus-problemi-ve-dunyanin-gelecegi.html

 
Toplam blog
: 26
: 254
Kayıt tarihi
: 24.05.12
 
 

Yüksek öğrenim. Tarih, felsefe ve sosyoloji alanlarına ilgim var. Güncel politikayı takip ediyoru..