Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '13

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Nükleer'e karşı çıkın

Nükleer'e karşı çıkın
 

NÜKLEER’E KARŞI ÇIKIN


Ülkemizde Mersin ve Sinop’ta kurulacak nükleer santraller , hala tartışma konusu , kamuoyu şuan sessiz. Çünkü çok uzun bir zaman var santrallerin kurulmasına. Santrallerin yapılmasından sonra başlar tartışmalar ama o zaman da vakit kalmaz. Nükleer santraller kurulur. Her şeyde olduğu gibi halk bu konuda da yeteri kadar aydınlatılmadı. Avrupa ülkeleri, Fukuşima faciaları ‘ndan sonra nükleer santraller ‘den vazgeçme kararları aldılar.

İSVİÇRE’de Nükleer Santrallerin kapatılması planlandı.

5 nükleer reaktör işleten ve elektriğinin yüzde 38’ini nükleerden sağlayan İsviçre de aynı yolda ilerliyor. 2034’e kadar ülkedeki 5 reaktör kapatılacak. Yapılması planlanan 3 reaktörle ilgili planlar da çöpe atıldı.

İsviçre, hidroelektrik santrallerden üretip komşu ülkelere sattığı ve 1 milyar doların üzerinde gelir elde ettiği elektrik enerjisini, kendisine saklayacak ve bundan böyle “yenilenebilir enerjiye” yatırım yapacak.  (Kaynak Güneri Civaoğlu 04/05/2013 yazısı)”

Avrupa’da Fukuşima faciasından sonra, İşviçre gibi ülkelerin böyle bir karar alması, yaşanılabilecek büyük  tehlikelere karşı tedbir alması çok olumlu. Ama ülkemize baktığımızda bu olumlu tablonun tersi yapılıyor. Sinop ve Mersin’de nükleer santraller için sözleşmeler imzalandı.

Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini tehlikeye atan bu kararlar, toplum tarafından tartışılmadı, ortak akılda buluşulmadı. Böylesine önemli bir kararı verilirken kimseye sorulmadı. Geleceğimizi tehlikeye atan nükleer santrallere karşı çıkmamız gerekiyor. Yoksa gelecekte çocuklarımız ve torunlarımız için yaşanabilir bir Türkiye bırakmamış olacağız. 2011 Yılında Japonya’da meydana gelen depremi ve sonrasında oluşan Nükleer faciayı hepimiz evlerimizden izledik. Japonların ne büyük acılar çektiğini gördük. Evlerinden ,yurtlarından oldular.

Ağustos’un ilk haftası Hürriyet gazetesinde bir ilan vardı. Bu ilanı veren Days Japan, Japonya'da fotomuhabiri ve gazetecilerden oluşan bir dernek. Yarım sayfalık ilan Nükleer'in zararlarından bahsediyor. Fukuşima'da yaşanan nükleer felakete dikkat çekiyor. İlanın en dikkat edilecek bölümü ;

"Bir gün nükleer enerji sizi de evinizden sonsuza dek uzak bırakabilir." Türk gazetelerine ilan veren Japonlar,"Büyük risk nedeniyle ülkemizin nükleer teknoloji ihraç etmesini de istemiyoruz" diyor.

Japonlar yaşadıkları acıların başka insanlarda çekmemesi için mücadele ediyor. Böyle bir durum karşısında bizler ne yapıyoruz ? Ne kadar tepkimizi ortaya koyuyoruz ? Gelecekte yaşanabilecek bir felakette payımız olucaktır şimdi sessiz kalmaya devam ettiğimiz takdirde. Bu konuda tüm toplum bilinçlendirmeli. Alternatif enerji kaynakları halka anlatılmalı. Toplum çevre konusunda duyarlı hale getirilmeli.

Japonların dediği gibi ; "Mahallemizden uzak kalmak,zehirlenmek istemiyorsak ,nükleere karşı çıkmamız gerekiyor.

 
Toplam blog
: 13
: 361
Kayıt tarihi
: 17.07.13
 
 

Yazacak bişeyleri olmalı insanın... ..