Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Nükleer İhalesi Tamam Gibi

Nükleer İhalesi Tamam Gibi
 

..............................www.gunes.com........................



Bilindiği üzere ülkemizin ilk nükleer enerji üretecek santralinin, Mersin-Akkuyu’da kurulması ve işletilmesi için, Enerji Bakanlığı tarafından başlatılmış olan ihale sürecinde sona yaklaşılmış durumda. Birkaç hafta önce Türkiye’ye bir resmi ziyaret gerçekleştirmiş olan Rusya Başbakanı Putin’in en önemli gündem maddelerinden biri de bu konuydu şüphesiz.


Mersin-Akkuyu nükleer enerji santrali için açılan ihaleye tek teklifi vermiş olan konsorsiyumu; bir Rus firması ile Ciner Grubu’na ait Park Elektrik ve Madencilik Şirketi oluşturmakta. İhale süreci önceki bakan Hilmi Güler döneminde başladı ve mevcut bakan Taner Yıldız döneminde de muhtemelen sonuçlanacak.


Her ne kadar Bakan Yıldız, olayı biraz ağırdan alır gibi görüntü çizse de naçizane Bendeniz, bu manevraları fiyat konusunda biraz daha avantajlı noktalara gelmek için atılmış adımlar olarak değerlendiriyorum.


Hatırlayacak olursanız, Putin’in ülkemizde yaptığı basın toplantısında, nükleer ihale işinin tamam olduğuna dair bir açıklaması olmuş ama Taner Yıldız’ın, bu açıklamanın bir tercüme hatası olduğu ve daha sürecin devam ettiği yönünde, ardından, bir anlamda yalanlaması gelmişti. Bakan, sonraki açıklamalarında da yapının içerisinde kamu ortaklığı olması ve teklif fiyatının normal seviyelere gelmesi gerektiğinden dem vurmuş ve Yıldız’ın, ihaleyi kendi dönemlerinde başlatsalardı bu işlerin böyle olmayacağı, daha sağlıklı bir ihale süreci yönetileceği yönündeki enteresan beyanatları gündeme oturmuştu. Hilmi Güler, bu açıklamaları nasıl değerlendirdi, doğrusu merak ettim.


Sonuç olarak, bir gerçeğin hakkını Taner Yıldız da tespit ediyor ve diyor ki ülkemizin bir an evvel nükleer enerjiden faydalanan ülkeler klasmanına girmesi şart. Ve bunun için de yeni açılacak bir ihale, nereden bakarsanız memleketin en az bir senesini alacak. İşte bu nedenle bir formül bulunacağı ve önümüzdeki günlerde ihalenin sonuçlandırılıp, Türk-Rus ortaklığındaki konsorsiyuma –bir ihtimal, içine kamu ortaklığı da ilave edilerek- verileceğini tahmin etmekteyim.


Park Madencilik ve Rus ortakları, bildiğimiz kadarıyla vermiş oldukları fiyat tekliflerini hatırı sayılır seviyede aşağıya çektiler. Bundan sonrası Türk Enerji Bakanlığı ve Hükümetine kalıyor.


Bu arada, geçtiğimiz hafta Putin bir jest daha yapıp; bugüne dek Rus gümrüklerinde Türk tırlarına uygulanan ekstra gümrük işlemlerini kaldırdıklarını ve bundan böyle çok daha rahat ve kolay bir şekilde giriş-çıkış yapabileceklerini açıkladı. Bu gece varılan Türkiye-Ermenistan diplomatik adım çerçeve anlaşmasına da ilk olumlu tepki yine Vladimir Putin’den geldi.


Tekrar ediyorum, naçizane Bendenizin hissiyatı odur ki doğalgaz boru hatları ile ilgili tarihi anlaşmaların yapıldığı o gün, bu nükleer ihale işi de bitmişti. Ve Putin’in açıklaması, hiç de bizim bakanın dediği gibi tercüme hatası falan değildi.


Seyredelim görelim…



Üç sene önce bugün: Aromalı Zeytinyağı Yapmak Çok Basit

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..