Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

O “kömür ocağı” kapatıldı...

O “kömür ocağı” kapatıldı...
 

Girişinde kaygı, çıkışında sevinç! Her zaman mı?


Kader!

Allah’ın takdiri!

Ölenle ölünmez!

Bu tür söyleyişler, ölüme yol açan “sorun”u çözememe, işi “sorun”a kadar vardıran anlayışın sığınağıdır. “Niye böyle oldu?”, “Niye önlem alınmadı?” sorularının yanıtı, “Kader, ne gelir elden!” demek, “Ölmek, ölen kaderiydi!” demekle eşdeğer değil midir?

Gerekli önlemler alınmış mıdır?

Sorunun yanıtı, “Alınmış, ama..” ise, sorumlulardan hesap sormak rafa kalkıyor demektir! Çünkü, “ama”, önceden “söylenmiş olan”ın hiçbir değerinin kalmadığını anlatır. “Ama”, sorumluları sorumluluktan kurtarmaya çalışanların sığındıkları bir başka limandır. Böyle fırtınalı, “kaygı yüklü” havalarda “ama”dan daha iyi sığınacak ne var?

*****

Sistemi oturtamamış toplumlarda, “Ben yaptım oldu.” anlayışı egemendir. Böyle toplumlarda “hesap sorma”, “hesap verme” geçerli olmadığı için, “yapanın yanında kâr kalması” yerleşiyor.

Toplum, nasıl olsa, başka şeyleri unuttuğu gibi “bu”nu da unutur gider. Üstelik, “olan”lar kanıksanır; tepki çekmez. Öyle bir zaman gelir ki, “Bak, o zaman şu kadar kişi ölmüştü; Allah korudu, ölü sayısı fazla değil!” deme, olanı “kader” saymanın, sorumluları aklamanın bir yoludur.

Şöyle, geçmişte kalanları bir anımsayın, insan kusurundan kaynaklanan, onlarca kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda/ durumlarda hangi sorumlu, hak ettiği cezayı gördü?

*****

Geçenlerde, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Deveci köyündeki bir kömür ocağı, 19 maden emekçisine mezar oldu. Söylendiğine göre, kömür ocağındaki grizu patlaması ve ardından gelen göçük, dinamit patlatılmasından oldu.

Şimdi, 19 maden emekçisinin ölümünü “kader”e mi bağlayacağız?

Akla ilk gelen, “yeterli önlem” almama, “ihmal” değil midir?

Vardiya müdürü, bir önceki vardiyadaki işçilerin, “Hayır gaz var, ölçüm yapılsın!” demelerini nasıl yanıtlıyor?

“Hayır, gaz yok. Siz devam edin!”??İddia bu!??İddiayı araştırmak da yetkililerin görevi!

*****

19 maden emekçisinin ölümüne yol açan “grizu patlaması” ve ardından gelen “göçük”, bir “tedbirsizlik”in sonucu mu?

Bu, incelemeler sonunda anlaşılacaktır.

Şimdilik, iki “somut” gelişmeden söz edebiliriz:??Yaşamını yitiren emekçilerin ailelerine 5’er bin lira yardım yapılacak olması...Maden ocağının “faaliyetinin 6 ay durdurulmasına, faaliyetinin, üretiminin tamamen durdurulmasına karar” verilmesi.

*****

19 maden emekçisine mezar olan ocak 6 ay süreyle kapatıldı!...

Umalım, sadece “kapatılan ocak”, cezalandırılmaz!

Önlem almayanlar, işletmede kusuru olanlar varsa...

Asıl cezayı onlar almalı ki, bundan sonra, bütün önlemler alındıktan sonra gelen ölümlere yol açan “nedenler”e kuşkuyla bakmayalım.

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..