Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Obezite Cerrahisinden sonra gebelik

Obezite Cerrahisinden sonra gebelik
 

Obezite Cerrahisinden Sonra Gebelik


Hamilelikten önce obezite cerrahisi uygulanmış obezite hastası kadınlar, doğumdan sonra obezite cerrahisi uygulanmış kadınlara nazaran 3 kat daha az oranda gestasyonel diyabete yakalanmaktadır. Obezite sorunu gittikçe yaygınlaşmaya başlamıştır, bu sebeple de doğurgan çağındaki birçok kadın bariatrik cerrahi geçirmektedir. Fakat bu durumi birçok anne adayının kafasında soru işaretlerine sebep olmaktadır. Bunlar;
 
Kilo Vermek Adına Uygulanan Bu Cerrahi Müdahale Ardından Gebe Kalınabilir mi?
Şayet kalınabiliyorsa, ne kadar zaman beklemek gerekir?
Sağlıklı bir gebelik ve doğum için nelere dikkat edilmeli? Gibi.
Bazı çalışmalar halen devam etmekte olsa dahi, obezite cerrahisi ardından gebe kalmanın güvenli olduğu düşünülmektedir. Hatta bariatrik cerrahinin ardından hamile kalmak, hala obezite sorunu olan hamile kadınlara göre daha güvenli taraftadır. Morbid obezite problemi olan kadınlarda çoğunlukla kısırlık problemi de kendini gösterir. Şayet hamilelik gerçekleşir ise, bu riskli bir hamilelik olacaktır.  Morbid obezite sorunu olan kadınlar çoğunlukla; gebelik diyabeti, yüksek tansiyon, preelampsi ve fetal distress gibi hamilelikle alakalı sorunları daha sık yaşarlar. Ayrıca, sezaryene duyulan ihtiyaç da bu hastalarda artar.
 
Obezite Cerrahi Sonrası Hamilelik Süreci
Diyet, egzersiz ve ilaçlar çoğunlukla şiddetli bir obezite sorunu olan hastalarda etkili olmamaktadır. Bu hastaların büyük bir kısmı uzun zaman yaptıkları diyet, egzersiz ve ilaçlarla bir yere varamadıklarını fark ederek obezite cerrahisine başvurur. Yalnızca ABD’de 1998 ila 2005 seneleri arasında obezite cerrahisi oranlar %800'lük gibi büyük bir oranla artmış ve bu ameliyatların %90'nını doğurganlık dönemindeki kadınlar yaptırmıştır.
 
Obezite Cerrahisinden Sonra Hamilelik İçin Beklenmeli midir?
Obezite cerrahisi uygulanmış anne adayları, çoğunlukla çok beklemez istemez ve derhal çocuk sahibi olma arzusu içine girerler. Fakat, özellikle ivmeyle kilo kaybının devam ettiği 12-18 ay kesinlikle beklemek gerekir. Bu dönem içerisinde nutrisyonel gereksimlerin karşılanması gereken zorlu bir dönem olabilir. Buna bir de hamilelik için uygun besinler eklenince, işler daha da zorlaşabilir. Bunun yanı sıra, böyle hızlı bir şekilde kilo kaybı fetusa da zarar verebilir.
 
Mide bandı gibi teknikler, daha aşamalı bir kilo kaybı sağlarlar. Bu teknikler, besinler eksikliklere yol açmaz. Bu sebeple de mide bandı müdahalesi yapılan hastalar, hamilelik için 6 ay beklese yeterli olacaktır.
 
Pek çok bariatrik cerrah, hamilelik dönemindeki kadınlara güvenilir doğum kontrol yöntemleri kullanmalarını tavsiye eder. Bunun sebebi de, obezite sorunu mevcutken hamile kalmakta zorluk yaşayan kadınlar, kilo kaydı ardından doğurganlık yetilerini artmış bir şekilde geri kazanacaktır. Çünkü, obezite ile kısırlık yakınlığı hormonlar normal bir düzeye döndüğünde çoğunlukla düzelir. Bu sebeple de sağlıklı bir gebelik için dikkat etmek gerekir.
 
Obezite Cerrahisinden Sonra mı, Önce mi Hamilelik Daha Güvenlidir?
Daha önce yapılan araştırma ve çalışmalarda obezite cerrahisi ardından gerçekleşen hamileliğin mide kanaması, kansızlık ve bebekte gelişim geriliği gibi komplikasyonlara yol açabildiği yönünde risklerden bahsedilse dahi, son yıllarda yapılan çalışmalar bu tablo için gayet iyimser yaklaşmaktadır.
 
Esasında obezite cerrahisi, daha önce obezite sorunu olan kadınlarda ve bebeklerde sıraladığımız komplikasyonlardan korunmayı sağlamaktadır. Bunlar;
 
-Hamilelik diyabeti. Bu durum doğumu zorlaştırır ve sezaryen riskini yükseltir.
 
-Yüksek kan basıncı
 
-Aşırı kilolu bebek. Bu durum da doğumu zorlaştırır ve sezaryen riskini yükseltir.
 
Kısaca obezite cerrahisi ardından hamile kalmak, obezite hastalığı esnasında hamile kalmaktan daha güvenlidir, daha az risk taşır. En son yapılan çalışmalar ele alındığında istenmeyen olumsuz durumların obezite cerrahisinden sonra yaşanmasının oranları daha düşük bulunmuştur. Yapılan bu çalışmalarda hiçbir obezite cerrahisi uygulanmış kadın, gebelik diyabeti geçirmemiştir. Ancak obez olan hamile anne adaylarının%30'unda gebelik diyabetine rastlanmıştır. Tüm bunlara ilave olarak, obezite cerrahisi ardından hamile olan kadınlar nispeten daha az kilo alımı yaşamaktadır. Gebelik sırasında çok kilo almak hem anneyi, hem de bebeği riskli durumlara sokmaktadır.
 
Sezaryen Yaptırmak Şart mı?
Sezaryen yöntemi, bebek için relatif olarak güvenli bir yöntemdir. Bunun yanında, normal doğumla kıyaslandığında farklı riskleri de beraberinde getirir. Obezite cerrahisi ardından hamile kalan anne adayları için sezaryen illa ki zorunlu olan bir yöntem değildir. Fakat çoğunlukla sezaryenin tercih edildiği de bildirilmiştir. Nasıl bir doğum yapmanın sizin için uygun olacağı konusunda da doktorunuzla görüş birliğine varmanız gerekmektedir. Ancak herhangi bir tıbbi zorunluluk yoksa, normal doğum da yaptırabilmek mümkün olabilir.
 
Obezite Cerrahisi Ardından Gebe Kalırsam, Bebeğim Olumsuz Etkilenir mi?
Sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi yaşamak adına, obezite cerrahisi ardından beslenme düzenine oldukça titizlik gösterilmelidir. Mide bandı operasyonu ardından, doğum yapmış olan annelerin bebeklerinde prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, fetal makrozomi gibi risklerin ihtimali, bu gibi bir cerrahi müdahaleye maruz kalmamış kadınlarla neredeyse aynıdır ya da daha düşük bile olabilir. Gastrik Bypass ardından doğum yapan annelerin bebeklerinde ise, obez olmayan annelerin bebeklerinden bir fark bulunamamıştır.
 
İyi Beslenmenin Hamilelik Döneminde Önemi
 
Band ya da  Gastrik Bypass ardından çoğunlukla anne beslenme düzenine özen gösterdiği sürece, beslenme ile alakalı spesifik bir sorun yaşamaz. Fakat biliopankreatik diversiyon geçirmiş kadınların yaklaşık olarak %20'lik bir oranında hamilelik dönemi esnasında çeşitli besleyicilerin damar yolu ile takviye edilmesine ihtiyaç duyulabilir. Bunlardan da önce, hastanın kadın doğum uzman doktoru geçirilen obezite ameliyatı ile ilgili her ayrıntıyı bilmelidir. Hamilelik esnasında batiatrik cerrahı ile, kadın doğum uzmanı mümkünse iletişim halinde olmalı ve uygun bir beslenme düzeni planlamaları gerekir.
 
Obezite cerrahisi ardından hamile kalan anne adayları hamilelik dönemi boyunca;
 
Folat,
B 12,
Demir
Kalsiyum,
D Vitamini kullanmalıdır.
Bu vitaminlerin mümkünse gebe kalınmadan önce de alınması gerekir.
 
Mide Bandı Ameliyatı Geçirmiş Kadınlar İçin
 
Mide bandı, ayarlanabilir bir yapıdadır. Hamilelik dönemi boyunca tamamen boşaltılması dahi tavsiye edilebilir. Bu sayede hamilelikle ilgili olan kusma, bulantı sebepli kayma sorunlarının önüne geçilmiş olur. Bu, tamamen bireysel olarak karar alınması gereken bir durumdur. Mide bandı olan anne adayları, oldukça büyük vitaminleri yutmak için güçlük çekebilir. Bu durum göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü gibi sorunlara sebep olabilir. Yemek borusuna takılma riskiyle de ülsere yol açabilir. Bu sebeple bariatrik cerrah ile görüşülere, sıvı vitaminler alınması sağlanabilir.
 
Obezite Cerrahisi Ardından Gebe Kalındığında Yaşanan Kilo Alımı
 
Obezite cerrahisi sayesinde kaybedilmiş kilolar, hamilelik esnasında geri alınır gibi bir düşünce doğru değildir. Fakat bu durumun gerçekleşmemesi için tüketilen besinler ve miktarı oldukça önemlidir. Obezite cerrahisiyle ilgili olmadan, tüm hamile kadınların aşırı kilo alımından kaçınarak sağlıklı bir gebelik elde etmesi gerekir.  Bulantı, aniden acıkma, kusma ve reflü gibi rahatsızlıklar hamileliği zorlaştırsa dahi bu konuda diyetisyeninizle birlikte çalışmanı bu dönemin rahat geçmesi için önemlidir. Kadınların birçoğu hamilelik dönemi ardından alınan kiloları geri verir, bu gruba obezite cerrahı geçirmiş anne adayları da dahildir.
 
Obezite Cerrahisinden Sonra Emzirme
 
Obezite cerrahından sonra doğum yapmış ve emzirme dönemine girmiş kadınlar için herhangi bir sakınca bulunmaz. Obezite cerrahı geçirmiş hastamızın doğru ve yeterli beslenmesi gerekir. Sütünün bebeğe yeterli olması için vitaminlerini ve kendi için gerekli besinleri ihmal etmemesi gerekir.
 
Obezite Cerrahisi, Emzirmeye Engel Teşkil Eder mi?
 
Hayır, buna kesinlikle bir engel oluşturmaz. Bu dönem içerisinde beslenmeye oldukça önem göstermeniz ve vitaminlerini, kalsiyumlarını ve sizin için gerekli olan her türlü besini almanız önemlidir. Besin ve vitamin eksikliğinin yaşandığı durumlar, süte de yansır. Ancak bu durum oldukça nadir görülür.  Hamilelik öncesi kilolu olan ya da obez olan annelerde ise sütün oluşması biraz gecikebilir. Bu endişelenecek bir durum değildir. Süt arttırıcı önlemler alınması gerekebilir.
 
Kısaca özetlemek gerekirse;
 
Obezite cerrahisi ardından polistik over ve adet düzensizliği gibi problemler düzelir ve dolayısıyla doğurganlık artar.  Bu sebeple bekleme süresinde ilerdeki hamileliğin sağlığı için, mutlaka korumak gerekir.
Hamile kalınmadan önce ideal bekleme süresi 18 aydır. Sabırlı olmak bebek ve anne sağlığı için mühimdir.
Beslenme düzeni ve vitamin alımları kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Gebelikle alakalı riskler elbette ki azalmaktadır ancak tamamen yok olmamaktadır. Bu sebeple önlemleri elden bırakmamaya dikkat ediniz.
Hamilelik döneminde doğal olarak kilo alınabileceğini ve vücuttaki hormonel değişimlere psikolojik olarak hazır olmak ve bu dönemi rahat atlamak bebeğin ve sizin sağlığınız için oldukça önemlidir.
Hamileliğin sezaryen yöntemiyle olabileceği riski de akıldan çıkarılmamalıdır.
 
 
 
Dr. Tuğrul Demirel 
 
 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..