Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '14

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenmede 4 aşama ve farkındalık gelişimi

Öğrenmede 4 aşama ve farkındalık gelişimi
 

öğrenme, farkındalık, yetersizlik, bilinçli yetersizlik, yeterlilik


İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerden birisi öğrenme ve öğretme yetisidir.

Öğrenme ise başlı başına bir sistemler silsilesid''ir. Herkes üstün olduğu zeka türü ve ilgileri ile örtüşen alanlardaki konuları çok kolay öğrenir.

Modern dünyada derlenen bilgiler ve oluşturulan yeni tanımlara baktığımızda hemen hemen tüm öğrenme türlerinin 4 aşamadan geçtiğini görürüz.

Bu aşamalar sırası ile şunlardır.

1-) Bilinçsiz Yetersiz: Beynimiz yeni bir durumla, kavramla, konseptle karşı karşıyadır. Daha önce, görsel, işitsel, dokunsal ve diğer zeka türleri ile konu hakkında hafiften bir aşinalık vardır veya hiç yoktur ancak  kişi kendi geçmiş tecrübelerinden yola çıkarak: ''Ben bunu biliyorum ne var ki?'' yaklaşımına girer ve tam olarak BİLİNÇSİZ YETERSİZ aşaması budur. Mesela İngilizce konusunu ele alalım.  Kişi Ögrencilik yıllarında İngilizce ile yetersiz seviyede buluşmuştur kişi ancak kendinin İngilizce bildiğini sanır. ''ingilizce hakkında genel kültür bilgisi bile yoktur. İngilizcede 1 milyon kelime olduğundan bile habersizdir ve o dili bildiğini iddia eder. İngilizcenin hangi dillerden oluştuğunu, etimolojik, fonetik, dilbilgisi kurallarınıda bilmiyordur. ''

2-) Bilinçli Yetersiz: Bu aşamada kişi birşeyi bilmediğini kabul eder ve bu eksikliğini gidermek için çalışmaya, pratik yapmaya ve beyninin o yönde bilgi işlemesini sağlamaya çalışır. Yine İngilizceden örnekle: Test yapıp seviyesini görür, kitaplar alır, kursa gider, alıştırmalar  ve pratikler yapar.

3-) Bilinçli Yeterli: Bilinçsiz yetersiz aşamasını tamamlayan beyin artık daha önceden yetersiz olduğu alanda gelişim göstermiş ve yeterli hale gelmiştir. Örneğimiz İngilizceden hareketle yazıyordur, belirli seviyede konuşuyordur, desteğe ihtiyacı vardır, Dinliyordur.

4-)Bilinçsiz Yeterli: Bilinçli yetersiz ve bilinçli yeterli alanlarında kendisi için yeterli olacak kadar süre bulunan kişi bu aşamalardan sonra beynininde kapasitesi ile alakalı olarak en son aşama olan Bilinçsiz  Yeterli aşamasına geçer. Yine İngilizce'den örnekle kişi kimseye ve düzeltmeye ihtiyaç duymadan akıcı konuşuyor, büyük metinler yazıyor, çeviri yapıyor, film izliyor,  alanındaki akademik yazıları okuyabiliyordur.

İşte değerli arkadaşlar hayatın her alanında insanoğlu bu 4 aşamadan geçerek birşeyleri öğrenir veya bu 4 aşamadan geçerek öğretirler.

Bazı kişilerde doğuştan gelen yetenekler sayesinde ilk iki aşamaya uğramadan dogrudan 3-4ncü aşamalara geçebilmektedir.

Ancak bu 4  aşama genel anlamda herşeyin öğrenilemesindeki ana aşamalardır.

Bilhassa ülkemiz bildiğini sanıp bilmeyen insanlarla doludur bu insanlar gerek kamu, gerek özel sektörde çeşitli pozisyon ve koltukları zaptetmektedirler. Sistemi tıkamaktadırlar.

 

 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..