Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '12

 
Kategori
Sınavlar
 

Öğretmen atamaları ve KPSS

Öğretmen atamaları ve KPSS
 

Aday Öğretmenlerimizi üzmeyelim.


Milliyet Blog’da  “Eğitim Üzerine” başlıklı sayfamdaki 100. blogumu sizlerle paylaşmanın sevincini yaşıyorum.

            Bu yazımda “Aday Öğretmenlerimizin” ilk kez atamalarında KPSS sorunu üzerinde durmak istiyorum.

KPSS’’nin açılımının Kamu Personeli Seçme Sınavı olduğunu biliyorsunuz. Orta öğretim, lise ve ön lisans olarak yapılır. Bu sınav ilk kez 1999 yılında DMS (Devlet Memurları Sınavı) adı altında yapıldı. Devlet bütün kamu kurumlarına memur ve memur vasfındaki diğer personeli istihdam etmek üzere, bu anlamda sınav düzenlemişti. Sınavın yapılma amaçlarından biri de, bütün atamaların merkezden ve sınav sistemi ile gerçekleştirilmesiydi.

            Kariyer KPSS. İmaj akademi.net’in haberine göre; 1999 yılından sonra son rakamı çift rakamlı yıllarda “Lise, Önlisans ve Lisans” mezunlarına yönelik, sonu tek rakamlar olan yıllarda ise, sadece  “Lisans” mezunlarına sınav düzenlenmiştir. Bu yıllarda yapılan sınav ile ÖSYM merkezi atama gerçekleştirmemektedir. Sadece öğretmen adayları ve KPSS A grubu atamalarını ( Hukuk, İktisat, İşletme, Muhasebe, Maliye, Kamu Yönetimi…) gerçekleştirilmektedir.

            Kamuya Memur alımı sınavı  4 ayrı oturumda yapılmaktadır.

1. Oturuma Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya, Yurttaşlık derslerine ait 120 sorulu sınava tüm adaylar katılmak zorundadır.

            2.Oturuma Eğitim Bilimlerinden olup, sadece MEB'in yapmış olduğu kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlik kadrosu atamalarına başvurmak isteyenler (Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi mezunları) katılabilir.

            3. Oturuma Fakültelerin İşletme, İktisat, Muhasebe bölümü mezunları girebilir.

            4. Oturuma, Fakültelerin Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çevre Ekonomisi bölümü mezunları girebilir.

            KPSS B grubu (Genel Kültür-Genel Yetenek) Eğitim, Memurluk içindir.

            Adayın girmiş olduğu KPSS puanı iki yıl geçerlidir. Aday, iki yıla kadar yapılan tüm atamalara herhangi bir puanı ile başvurabilir. Atamalar noter huzurunda elektronik ortamda gerçekleştirilir. Puan, tercih ve özel şartlara göre atama yapılır. Hiçbir özel şartın bulunmadığı pozisyonlara daima puanı yüksek olan aday atanır.

Gelelim sadece öğretmenler için yapılan yeni değişikliğe.

Cumhurbaşkanlığının konuya ilişkin açıklaması şöyle;

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 29/6/2012 tarihli ve 11612 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre, Bakanlar Kurulunca 2/7/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Yönetmeliği”nin 11. maddesi değişikliğine göre;

 “KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, öğretmen adayları için KPSS’de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılmaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder.”

Geçici Madde 8-Öğretmen adaylarının 06/7/2012 tarihinden önce elde ettikleri KPSS sonuçları hakkında, 11 inci maddenin bu maddenin yayımı tarihinden önceki hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.”

Bu değişiklik 6 Temmuz 2012 tarih ve 28345( Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeyle, kamuya ilk defa atanacak öğretmen adaylarına  bundan sonra, her yıl KPSS’ye girmek zorunluluğu getirildi. 4 yıl dirsek çürütülerek alınan diplomanın değeri bu mudur? Öğretmenlik diploması almak, o mesleği yapmak için yeterli değil midir? O zaman neden “Öğretmenlik Diploması” verilmektedir? Öğretmenliğin istekle yapılması için, aslında öğretmenlerin sınavsız atanmaları doğru olmaz mı?

Aday öğretmenlerin atamalarında “alan sınavlarının” yapılacağının açıklanmasının ardından, “KPSS puanının geçerliliğinin BİR (1) yıla indirilmesi” yıllardır atama bekleyen aday öğretmenleri daha da olumsuzluğa itmektedir.

Sevgiyle kalın. Saygılarımla.     

 

            Ali İhsan ÖZÇAKIR

            MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

            e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..