Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '09

 
Kategori
Eğitim
 

Öğretmen iyi model olmalıdır

Öğretmen iyi model olmalıdır
 

Efendim, yapılan araştırmalara göre, çocuklar en çok öğretmenlerini örnek alıyorlar. Üstelik, öğretmenlerinin tutum ve davranışlarını gözlemleyerek, hiç sorgulamadan. Peki, öğretmen ne derecede doğru model?

Hemen hemen tüm öğrenciler, okul kapısından içeri girdiğinde öğretmenine günaydın öğretmenim der öğle değil mi? Çoğu öğretmen arkadaşımız, cevap vermeden çocuğun yanından geçer gider. Oysaki kendisi derse girdiği zaman herkesin hazır olmasını bekler. Günaydın dedikten sonra, çocuklara bir hal hatır sormadan, aç defteri, kitabı oyalanma diye bas bas bağıran öğretmen çoktur.

Kimi zaman çocuk rahatsızdır, doktora gidecek kadar olmasa da keyifsizdir, fakat o gün yazılısı olduğu için okula yollamıştır velisi. Yazılısı bittikten sonra idareye gidip izin istese, raporu olmadığı için, çocuğa izin verilmez. Mademki hastaydın neden gedin? Doktora gitmedin, iki saat sonra zil çalacak idare et deyip sınıfa yollanır.

Çocuk okulda düşer, kolu kırılır, kimsenin haberi olmaz. Hal bu ki her katta iki tane nöbetçi öğretmen vardır. Teneffüs saatlerinde öğrencilerin her türlü hareketinden sorumlu olan öğretmenler. Peki, nöbetçi öğretmen ne yapar? Birçoğu boş boş dolaşır durur, aman der bir an önce zil çalsa da öğretmenler odasına gidip bir bardak çay içsem. Sanki nöbet tutmak eziyettir ona göre.

Çocukları, notla korkutan öğretmenler de yok değildir. Sınav olmuştur, öğretmen notları okur.

Bazı öğrenciler beklediklerinden daha az not aldıklarını söyleyerek, kâğıdına itiraz eder.

Peki, çocuğum elbette ki ben de hata yapmış olabilirim diyerek kâğıdı tekrar inceleyen öğretmen olduğu gibi, kâğıdına bakalım ama eğer ben yanlış yaptıysam düzeltiriz, ama sen yanılıyorsan, fazlasını alırım diyen öğretmen de yok değildir.

Sonra kılık kıyafet de çok önemlidir. Bizler öğrencilerimizin kılık kıyafetlerinde çok titiz davranırız. İsteriz ki her biri pırıl pırıl, tertemiz gelsinler. Ancak çoğu öğretmen daha takım elbisenin altına tımbırlent ayakkabı ile gelinmeyeceğini bilmez.

Ondan sonra da çocuğu eleştiririz. Üzerine giydiği hırkanın tonu değişik olsa, derse almayan öğretmen de yok değildir. Hal bu ki ne olacak, hırkasının tonu çok mu önemlidir?

Bir de veli, öğretmen ilişkisi vardır. Veliler de çocuklarıyla ilgili ya da öğretmenle ilgili bir sorun olduğunda rahatlıkla konuşabilmelidir. Oysaki not korkusundan, ya da, çocuğuna öğretmenin davranışı konusundan çekinir konuşmaya. Acaba konuşursam ters mi teper diye düşünür, bu sorunların rahatlıkla konuşulmasını normal kabul eden, çözüm üreten öğretmen olduğu gibi, hıncını öğrenciden çıkaran öğretmende vardır. ( Hatta bu konuda kendi çocuğumla ilgili bir örnek de vermek isterdim, ama çok uzun olmasını istemediğimden konuyu anlatmıyorum.)

Geçen hafta okulumuzda öğretmen ve öğrenci iletişimiyle ilgili verilen seminerde uzman kişinin yaptığı konuşmadan kısaca bahsetmek istiyorum;

Öğretmenlerin öğrencileri ile sağlıklı iletişim geçirebilmeleri için, düşüncelerini ve davranışlarını sorgulaması gerekmektedir. Bazı hatalı tutumlarını yeniden gözden geçirmesi, nedenleri ve olası sonuçlarıyla ele alıp düzeltmesi öğretmenin sorumlu davranışları arasındadır. İyi bir öğretmen aynı zamanda iyi de bir modeldir. Öğrenciyi tehdit etmek, öğrencide o anlık davranış değişikliği yaratabilir. Ama bu korkuya dayalı bir sonuç olduğu için, öğrencide uzun vadeli davranış değişikliği yaratmayacaktır. Aksine bir süre sonra, öğretmenin söylediği gerçekleşmediğinde, öğrencinin tarafında inandırıcılığı kalmayacak ve olumsuz davranış tekrar edilecektir.

Öğrencinin bir sorunu olduğunda öğretmen etiket koymamalıdır. Neden bunu yaşamış, ne hissediyor; öğretmenin onu anlamaya çalışması problemi çözmesine yardımcı olmasında önemlidir.

Evet arkadaşlar, uzmanın görüşleri böyleydi. Bizler hepimiz, bugünün çocukları, yarının büyüklerine örneğiz. Herkes kendi davranışını sorgulamalı…..

Yukarıda yazdıklarım daha çok kötü öğretmen modeliydi, bu konuda özverili çalışan öğretmen arkadaşlarımı tenzih ederim. Çocuklar, hepimizin çocukları, onlara kendi çocuğumuz gibi sevgimizi verip, korursak, tüm problemlerin ortadan kalkacağına inanıyorum.

Amaç yarınlara, sağlıklı bireylerler yetiştirebilmek.

Sevgi ve saygılarımla.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..