Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Öğretmen Murat Özmen ve "Karamanlılı" olmak

Eğitimci yazar Murat Özmen, benim gibi emekli bir öğretmendir. 1932 Burdur ili, Karamanlı İlçesi'nde doğmuştur. Uzun yıllar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, öğretmen, yönetici olarak görev yapmış ve daha sonra emekli olmuştur. Halen Ankara’da ikamet etmektedir. Ben öğretmen Murat Özmen’le 1991 yılında Eskişehir’de düzenlenen "YUNUS EMRE SEVGİ YILINDA" Uluslararası yapılan bir kültür sempozyumunda( bilgi şöleninde) kendisiyle tanışma fırsatını buldum. O gün bu gündür, dostluğumuz devam ediyor.

Hazırladığım kitaplarım için takdire değer, teşvik edici yazılar kaleme almıştır. Her zaman saygı duyduğum ve örnek aldığım bir kültür adamıdır Murat Özmen.
Murat Özmen çalışkan ve üretkendir. İlerlemiş yaşına rağmen durmadan çalışıyor. Hazırladığı yapıtlarını yayımladıktan sonra eşe, dosta gönderip armağan ediyor. Paylaşmayı seven bir öğretmendir. Bana imzalı olarak armağan ettiği yapıtlarından bazıları: Sevgilerle Buluşmak( 1991), Evrensel Yunus Emre ( 1997), Yaza yaza Yaşamak ( 2001), Atatürk’le Yaşamak ( 2006), ve şimdi bana yeni olarak gönderdiği “ Karamanlılı Olmak ( 2008), adını taşıyan bu yeni yapıtıyla birlikte evimin sıcak, aydınlık bir odasında kitaplığımda bekliyor.Zaman zaman bunları okur, birşeyler öğrenir, keyif alırım.

Değerli eğitimci yazar Mustafa Kademoğlu Murat Özmen için şunları yazıyor: Atatürk’le yaşamak, uygar bir insan olma sanatıdır. Çünkü “<ı>Nereye baksa, nerden baksa güzeldir”, onunla herşey. Murat Özmen, bu yaşam biçimini benimseyen, ekmekli olmasına karşın, kendini emekli etmeyen aydınlarımızdandır. Hem okuyor, hem de yazıyor. Yetmiyor bunları okura da ulaştırıyor.” diyor. Sayın M. Kademoğlu’nun bu görüşlerine ben de aynen katılıyorum.

Murat Özmen, içinde yaşadığı Karamanlı ilçesini bizlere genel olarak, folklorik motifleriyle tanıtmaya çalışıyor. Keşke her yazar kendi ilçesi veya kendi ili için buna benzer bir şeyler yazabilse. Kitap 150 sayfadan oluşuyor. Tertemiz bir baskısı vardır. Mart 2008 ‘de Ankara’da Ürün yayınları arasında gün ışığına çıkarılmıştır.
Sevgili hocamız Murat Özmen, yapıtının Ön Söz'ünde özetle şunları yazıyor: " Karamanlılar çalışkan, girişken ve üretken insanlardır. Büyük hedeflere ulaşabilecek güçtedirler. Yapılacak şey, çağa ayak uydurmak.Karamanlıyı, kültür, eğitim, sanat ve iş merkezi sahibi yapmaktır. Bu nedenle güç ve gönül birliği yapmak gerekiyor. Ne yazık ki bu birlik sağlanamıyor” Sevgili hocamız eğitimci-yazar Murat Özmen. Emekli olmasına karşın (rağmen), bir kenarda oturup fayans döşemiyor, halkı aydınlatmaya çaba gösteriyor.
Murat Özmen, Karamanlı’nın tarihi hakkında kısaca şunları yazıyor: "Karamanlı, Güneybatı Anadolu’nun Göller Bölgesi’nde bulunan, eski bir yerleşim birimidir. Burdur ilinin bir ilçesidir. Çevresi, Tefenni, Yeşilova, Kemer, yerleşim birimleriyle, Eşeler Yaylası ve Bozdağlar’la çevrili bir tarım ve ticaret merkezidir.” ( s. 16).
Adı geçen kitapta Murat Özmen, önce kendi hayatını, Karamanlı’daki yaşamıyla ilgili eski günlerini, çocukluğunu, ailesini, nasıl öğretmen olduğunu, açık, sade, duru ve samimi bir dille anlatıyor. Kitabının bir başka yerinde Karamanoğullarının " Siyasal Soy Ağacı” nı şematik olarak ( çizerek) yapıtında yer vermeği de ihmal etmiyor. (s.23).
Sayın Özmen, eserini meydana getirirken gereği kadar özen göstermiş olup, birçok yazılı belge ve kaynaklardan da yararlandığını görüyoruz. Derli, toplu bir eser için bunlar elbette gereklidir. Öylesine ezbere kitap hazırlanmaz. " işte yazdım, hazırladım, bu iş burada bitti" demiyor. Oldukça titiz davrandığını görmek olasıdır.Aslında Sayın Murat Özmen'in öğretmenliği yanı sıra, Türk edebiyatındaki ( yazınında) hizmetleri hiç bir zaman yadsınamaz...

Bunlardan başka karamanlı İlçesini tanıtıcı konu ve bilgilere de yer verdiğini görüyoruz. İşte bu konulardan birkaçı; Yayla Kültürü, Yaylaya Göç, Eşeler Yaylası, Sarı Gelin, İpek Yürekli Anam, Babam, Babamın Arkadaşları, Komşuları, Karamanlı’daki dost ve yakınlarıyla anlatıyor, yöresel, duru ve yalın bir Türkçe ile. Bunlardan başka Karalmanlı’da Pazaryeri, Esnaflık, Terzilik, ÜnlüTerziler, berberlik, ünlüberberler, Kunduracılar, Mardangözlar, ünlü marangozlar, Küçük imalatçılar, Sanayiciler, Değirmenciler, Dokumacılar, Karamanlı’da Hayvancılık, gelenekler ve görenekler, geleneklerden örnekler, sünnet, düğün, Asker uğurlama, Yöresel sözler, değimler ve manilere de yer vermiştir. Bunları yazarken Orhan Şaik Gökyay, Bekir Sıtkı Erdoğan gibi ünlü şairlerimizin de şiirlerine yer vererek kitabını zenginleştirmiş, kitabına ayrı bir renk ve güzellik katmıştır.
Sayın Özmen, yapıtının son sayfalarına” Karamanlı’da Kullanılan Yöresel Sözcükler” le ilgili bir indeksi de hazırlayıp kitabını bitirmiştir. Değerli öğretmen Sayın Murat Özmen, kendi memleketi için dört dörtlük bir eser ortaya koymuştur. Eseri hazırlarken kitabın Ön Söz'ünde teşekkür ediyor.
SONUÇ bölümün de ise şu manidar cümleleri yazıp elveda ediyor: Zaman geldi. Artık herkes Karamanlı için, gücü, bilgisi, imkanı, kadar bir şeyler yapmalı. Hepimiz, elimizi taşın altına koyalım. Tüm ön yargıları bir yana bırakalım. Önderliği başkalarına bırakmayalım. Herkes bir ucundan tutsun.Geçmişi, kırgınlıkları, çekememezlikleri, kıskançlıkları bir yana bırakalım, Geleceğe bakalım.Karamanlı’ya olan borcumuzu ödemeğe hazırlanalım.Kimse " benim borcum yok" dememeli.En azından orada doğduğumuz, havasını soluduğumuz, suyunu içtiğimiz, ekmeğini yediğimiz için ona borcumuz var.Tek başımıza zeybek oynamayalım, Karadeniz’in horonu, Doğu’nun halayı gibi birlikte oynayalım.Zeybekte oynasak birlikte kol kaldıralım, birlikte diz vuralım. Ele ele, omuz omuza, gönül gönüle birlikte yaşayalım.Töremiz, Karamanlı sevgisi, Karamanlı sevdası bunu gerektirir.”( s.135 ).
Sonuç bölümünü okurken heyecanlanmamak elde değildir. Bu sözlerde birlik ve beraberliğin, yapıcı, birleştirici olmanın anlamı vardır. Aynı sözler Söke’miz için de geçerlidir.Aydınlı , İş adamları bu sözlere kulak vermelidir. Doğrusu bu anlamlı, birleştirici ve yapıcı sözlere şapka çıkarılır, alkışlanır. Kırgınlıklarla, kıskançlıklarla bir yere varılmaz. Kıskançlık ve çekememezlik Türk töresine, Türk ahlâk ve geleneklerine , İnanclarına da aykırıdır.
Sevgili öğretmenimiz, Sayın Murat Özmen’in bu yeni yapıtını severek okuduk, yararlandık, herkese, özellikle ilçeleri için araştırma-inceleme yapacak olanlara, örnek bir eser olarak sağlık veriyorum.Türk halk edebiyatına ( Folklorumuza ) böylesine derli, toplu bir yapıt kazandırdığı için gönülden tebrik ediyor, eserin hazırlanmasında tüm emeği geçenleri de kutluyorum. Sevgili hocamıza sağlıklı günler ve uzun ömürler diliyorum.Böylesine değerli bir yapıtı Türk edebiyatına, Türk kültürüne ve kendi ilçesine kazandıran bir öğretmenin eli öpülmez mi?

<ı>

<ı>Meraklısı İçin : Karamanlılı Olmak, Murat Özmen,
Ürün Yayınları.Tel: 0312-417.57 23.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..