Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '15

 
Kategori
Okullar
 

Öğretmen nöbete gelmezse?

Öğretmen nöbete gelmezse?
 

Öğretmenler Mağdur edilmemelidir.


Öğretmenlerin okullarda nöbet görevleri ile ilgili olarak; 07.Eylül.2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan MEB.Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin, 86/4’üncü maddesinin (ö) bendinde “ Okul yönetimince belirlenip, kendisine verilen nöbet görevini yerine getirir.” hükmü bulunmaktadır.

Öğretmenin sağlık veya özel durumu nedeni dışında, nöbete gelmemesi durumunda, ne yapılacağı konusu üzerinde -özellikle aday öğretmenler için- durmak istiyorum.

Sendikalara bağlı olan öğretmenler, sendikanın çağrısı üzerine nöbet işini aksatmaktadırlar. Bu durum okuldaki nöbet düzenini aksatmakta  ve özellikle nöbete gelmeyen öğretmenler için de sıkıntı yaratmaktadır.

Medyada öğretmen nöbetleriyle ilgili MEB. nin illere gönderdiği görüş yazısı haberini okumuşsunuzdur. Okumadıysanız, paylaşayım.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün19/01/2015 tarihli “Nöbet Görevi” konulu görüş yazısında, “ Üyesi olduğu sendikanın çağrısı üzerine okullarda nöbet görevini yerine getirmeme eylemine katılan öğretmenler hakkında nasıl bir işlem yapılması gerektiğine ilişkin ilgi ( …Valiliklerinin....tarihli ve …sayılı yazıları)nın incelendiği belirtilmektedir.” denmektedir.

Yazıda ayrıca “Bilindiği üzere 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda öğretmenlerin nöbet görevlerini yerine getirmemelerine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.” şeklinde açıklama da yapılmıştır.

Diğer taraftan, öğretmenlerin nöbet görevlerini yerine getirmemelerine yönelik olarak; MEB. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğretmenlere Nöbet Görevi Verilmesinin Esasları” başlıklı 91/f maddesi ile MEB. Okul öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğretmenlerin Nöbet Görevi” başlıklı 44/9 maddesinde düzenleme yapılmıştır.” denmektedir.

MEB. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin, “Öğretmenlere Nöbet görevi Verilmesinin Esasları’nın 91/f maddesindeki hüküm şöyledir.Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.”

26 Temmuz 2014 tarih ve 29072 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 44/9’uncu maddesinde; Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

Her iki yönetmelikte de aynı ifadeleri içeren  hüküm bulunmaktadır.

Bu duruma düşen (özürsüz nöbete gelmeyen) öğretmenler hakkında da soruşturma açılması istenmektedir. Bu hükümden yola çıkarak, bazı okul müdürlerinin “Nöbet tutmayan öğretmen ders görevini yerine getirmemiştir, dolayısiyle ek ders ücreti kesilmelidir.” şeklinde bir uygulamaya gittiklerini medyadan okumaktayız.

“Yıllardır bu konuda zaten sorun yaşanmaktaydı. Sendikalar işe gitmeme eylemi düzenlemekte, sendikaya bağlı öğretmenler kanun hükmüne rağmen eyleme katılmaktaydı. Okul müdürleri de disiplin  soruşturması açmakta ve 657/125. maddede yer alan disiplin cezaları verilmelteydi. Ancak bazı idare mahkemeleri ve sonrasında Danıştayverilen disiplin cezalarını iptal etmekteydi.”şeklinde haberleri de duymuşsunuzdur.

Sendikaların “nöbetlerin “zorunluluk” yerine, “gönüllülük” esasına göre düzenlenmesi, bunun karşılığında da nöbetlere ücret ödenmesi sağlanma” isteği bilinmektedir. Sorun  öğretmen nöbetlerine “ücret ödenmesi” ile çözülebilir.

Okullarda öğretmen nöbet işlerinin aksamaması, öğretmenlerin de mağdur edilmemeleri için, öğretmen nöbet görevlerinin esastan bir düzene oturtulması amacıyla bu konuda ilgili kanun ve yönetmeliklerde, gereken yasal düzenlemenin geciktirilmeden yapılmasının  uygun olacağını düşünüyorum.

Sevgi ve saygılarımla.  07.03.2015

Ali İhsan ÖZÇAKIR

 MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..