Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '15

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Okul Öncesi Çocuklarda Matematik Becerisinin Geliştirilmesi için Öneriler

Okul Öncesi Çocuklarda Matematik Becerisinin Geliştirilmesi için Öneriler
 

matematik-cocuk


Çocukların erken yaşlarda matematik ile ilgili olumlu görüş ve duygularının olmasını sağlamak önemlidir. Çocuklar hayatımızın içinde matematiğin yer aldığını, sorduğumuz “Ne kadar? Kaç tane? Ne zaman gibi?” sorular ile bilirler. Yetişkinlerin bu noktadaki görevi ise çocuklarla cevapları keşfetmek ve soruları anlamaları için birçok farklı yol göstermektir.

Küçük yaş çocukları için matematik sadece numaraların olduğu bir oyun değildir, birçok farklı boyutu vardır:

 

  • Sayı kavramı(örn: rakamsal 3, 3 bloku temsil eder, 3 -5’ten daha azı temsil eder)
  • Geometri(örn. örüntüler, şekiller)
  • Ölçüler(örn, 3 bardak, yol uzunluğu vb.)
  • Matematik ifadeleri( eşittir, daha az, daha büyük vb.)
  • Mekansal ilişkiler(örn, önünde-arkasında, yakın-uzak vb.)

 

Çocukların küçük yaşlarda, sayı saymaya, sayı kavramına, karşılaştırmaya, şekilleri ve ölçme kavramına dair deneyimler yaşamaları gerekir. Bu her gün kullanılan bir nesne veya oyuncak ile oluşturulabilir. Tahta bloklar, yap-bozlar, büyük boncuklar, iç içe geçen kaplar, şekilli kutular çocukların matematik becerilerini geliştirecektir.

Küçük yaş çocuklareşleme becerisini, oyuncaklarına yemek hazırlarken veya sofraya yardımcı olurken öğrenebilirler. Her kişiye bir bardak, çatal, kaşık ve tabak.

Çocuğunuz ile kaba motor etkinlikleryaparken sayı sayın. Zıpladığında, merdivenden çıkarken, topu sektirirken sayabilirsiniz. Renk kavramı ve kaba motoru destekleyici bu etkinliğe de göz atabilirsiniz.

Çocuğunuzla karışık şekiller arasında daireyi, kareyi, üçgeni bulma oyunları oynayabilirsiniz. Oyun için kartona şekilleri çizdikten sonra ortalarına çift taraflı bant yerleştirin. Keçeden şekillerin aynısını kestikten sonra çocuğunuzdan şekilleri eşleyip üzerine yerleştirmesini isteyebilirsiniz.

Sayıların yazımı ve adeti eşlemek adına, 3 yazılı kartların altına uygun sayıda nesnenin koyulmasını gerektiren etkinlikler hazırlayabilirsiniz. Daha sonra yandaki etkinliği düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuzdan noktaları sayıp, tuz/un dolu tepsiye rakamı yazmasını isteyin.

Sayılarıveya şekillerin isimlerini içeren çocuk şarkıları ve hikaye kitapları daçocuğunuzun matematik becerisi için yararlı olacaktır.

Çocuğunuz size yemek yaparken, miktarları ölçmesine veya saymasına fırsat tanıyın.

Çocuğunuzla müzik yapmak için marakas veya zil tercih ettiğinizde her ritmi birlikte sayın. Aynısını el çırparken de yapabilirsiniz.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

MikaPsikoloji

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..