Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '09

 
Kategori
Eğitim
 

okul öncesi eğitim çocuğunuzun veriminin en üst düzeye çıkarılacağı en etkili dönemdir.

okul öncesi eğitim çocuğunuzun veriminin en üst düzeye çıkarılacağı en etkili dönemdir.
 

okul öncesi eğitimin önemi ve etkisi

Okul oncesi dönem yani 0-6 yaş dönemi çocuğun en verimli ve yaratıcı olduğu dönemdir. Okul öncesi dönemde çocuğun kişiliğinin %80'i oluşmaktadır. Uzman ve bu işin verimliliğini arttıran bilerek yapan kişiler olan okul öncesi eğitim bu verimlilikte büyük etki götermektedir. Okul öncesi eğitim ile çocuk kendi yeterliliklerini becerilerini,ilgilerini öğrenir ve bu yönde yönlendirilerek başarılı olmaları sağlanır. Bu yüzden okul öncesi eğitimde öğretmen öğrenciyi çok dikkatli gözlemlemelidir.

Okul öncesi eğitimde aileye çok görev düşmektedir. Aile çocuğun okulda öğrendiklerinin kalıcı olabilmesi için okulda öğrenilenleri evde tekrar etmelidir.Çocuk evde aileninde ilgili ve istekli olduğunu gördüğünde okula daha fazla istekli giğdecektir. Ailelerin isteksiz ve güvenmeden gönderdikleri çocukları varsa istenen sonucu alamayacaklardır. Çünkü ailenin duygularını çocuk hissedebilmektedir.

Çocuğunuzu okul öncesi programa gönderirken muhakkak programda anne-babaya yer veren haftada en az bir gün anne-baba programa dahil eden programları tercih edin.Çünkü okul öncesi eğitimin istenen sonucu verebilmesi %80 anne-babanın elindedir.

0-72 ay arasında öğrenilenler kalıcı etki yapmaktadır ve kolay öğrenilmektedir. Bu öğrenilenler daha sonraki zamanlarda ya öğrenilememekte ya da çok zor öğrenilmektedir. Öğrenme kolaylığı ve kalıcık etkisi düşünüldüğünde en önemli dönem olarak görülmektedir. Okul öncesi dönemde okulda öğrenilenler evde anne tarafından öğrenilip pekiştirilmelidir. Çocuğunuzun çevresindeki uyarıcı etkenleri arttırırsanız gelişimi çok daha fazla olacaktır.

Okul öncesi eğitimde yapılan gezi gözlem ve araç gereçlerin bir çok amaç için kullanılması gerçekleştirilmektedir. Okul öncesi eğitimde ihtiyaç duyulan güven ve bilgi sahibi olmak öğretmenin deneyimli olması çok önemlidir. Çocuğun bilgili ve deneyimli öğretmen eline bırakılması,anne ve babaya düşen görevleride ortaya çıkaracaktır.

Okul öncesi eğitmde çocuk erken tanınması sağlanacağından.Sağlık sorunları varsa erken teşhis edilmesi gibi avantajları olacaktır. Başarıları erken anlaşılacağından sağlıklı bir yönlendirme yapılacaktır. Okul öncesi eğitim çocuğun verimliliğini en üst noktaya çıkarma üzerine hedeflenmiştir. Bu yüzden okul öncesi eğitime giden çocuklarda verimlilik , yaratıcılık ,ders çalışma teknikleri,çalışma isteği daha fazladır ve başarılı olma ihtimalleri okul öncesi eğitime gitmeyen öğrencilere oranla daha fazladır.

Okul öncesi eğitimde çocuk kişiliğinin oluşması gerçekleşecektir. Kendine olan saygısı ve güveni artacaktır. Unutmayın ki başarının en büyük etkeni güven ve kendini tanımaktır. Okul öncesi eğitimde yeni arkadaşlar sayesinde paylaşmayı öğrenecektir,Türkçe'yi güzel kullanmayı erken öğrenecektir,yaratıcı olma ihtimali artacaktır. Çünkü okul öncesi program yaratıcılığı ve verimi arttrıcı yönde hazırlanmıştır.

Okul öncesi eğitimde çocuk okula erken alışacak ve ilköğretime başladığında zorluk çekmeyecektir. Çocuğunuzun verimi en üst dereceye ancak okul öncesi eğitim ile gerçekleşmektedir. Çocuğunuz toplumu,kendisini ve yaratıcılığını erkenden anlamaya başlayacaktır.

Okul öncesi eğitimde anne baba çocuk eğitimi hakkında uzman kişilerden bilgi alacaklar ve çocukları ile olan diyaloglarını,hatalarını ,yapmaları gerekenleri daha iyi öğreneceklerdir. Yani okul öncesi eğitim çocuk ve velinin gelişimini sağlayacağından etkisi çöok fazla olacaktır.

Okul öncesi eğitim ABD'de. 1880 yılında başlamıştır. Başarılı sporcular ve müzisyenler okul öncesi dönemde saptanmaları bir şans değildir. Erkenden öğrenilen ve öğretilenler kalıcı olmaktadır. Okul öncesi dönem ayrıca çocuğun gözlemlenmesinden dolayı bazı sakatlık veya eksikliklerin erken tesbit edilmelerini ve tedavilerde erken tedaviden dolayı iyileşme şanslarınında arttığı görülmektedir.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..