Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '09

 
Kategori
Eğitim
 

Okullar açılırken

EKRAN BAĞIMLILIĞINA VE

‘İŞLEVSEL OKUMAZ YAZMAZLIĞA’ KARŞI

‘OKUMAYI SEVDİRME YÖNTEMİ’ GELİŞTİRİLDİ…


Ekran bağımlılığı çağın hastalığı...Kimilerine göre artık dijital ve siber çağ da denen tv ve internetin tüm yaşamımızı kapladığı günümüzde, bilindiği gibi kitaptan ve kültürden kaçış yaşanıyor. Gelişmiş toplumlar, ‘teknolojik ortaçağ’ dedikleri, bu yeni kültürel çölleşmeye karşı, değişik önlemler geliştiriyorlar.

Okuma araştırmalarının bu önemli konusuyla ilgili uzun zamandır çalışmaktaydım. Deneme uygulamalarını iki yıldır okullarda sürdürdüğüm çalışmamın, son derece başarılı sonuç verdiğini, eğitim kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Okuyan Toplum Projesi kapsamında geliştirdiğim okumayı sevdirme yönteminin geri bildirimleri ektedir.

Bilindiği gibi, okulların okumayı sevdirememesi eğitimimizin en acı sorunu.

15 yıllık bir geçmişe ve okuma araştırmalarına dayanan sistemin özü, daha önce Cumhuriyet’in atılım döneminde Köy Enstitülerinde uygulanan bir kültür şokunu, tersinden uygulamaya dayanıyor.

52 okulda gerçekleştirilen 220 sunumun % 82’ si çok başarılı notu alırken %11 orta ;% 7’ si yetersiz notu (teknik sorunlar, kalabalık, salon darlığı vb nedenlerle) aldı. Değerlendirme, öğrenci, öğretmen ve velilerden gelen geri bildirimlere göre yapıldı. (Bakın EK 1-2-3)


Proje, saydam gösteriyle, öğrencilere bir kültür şoku uygularken, ‘Kitapla Barışma Söyleşileri’ de onları okumaya ‘kışkırtıyor.’


“Kitapla Barışma Söyleşileri” yer yer tiyatral söylemiyle üç hedef kitleye yöneliyor. Saydam gösteriyle birlikte söyleşiler, öğrencilere dönük “Ekran Bağımlılığından Kitap Kültürüne, İnsan Okur”; öğretmenlere dönük “Okullarda Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?” velilere dönük, “Okuyan Anne Babanın Okuyan Çocuğu Olur” konu başlıklarını taşıyor.

Kitaba küs, okumaya gönülsüz öğrencilerde, donmuş olan okuma isteğini çözmeyi başaran sistem, bu özelliğinden dolayı, Okumayı Sevdiren Sistem, kısaca OSS adını hak ediyor bence.

Ferhat Özen

Eğitimci ve Okuma Araştırmacısı,

Okuyan Toplum Projesi Yürütücüsü

okuyantoplum.com okuyantoplum_f.ozen@hotmail.com

 
Toplam blog
: 2
: 425
Kayıt tarihi
: 17.12.06
 
 

Okuma Araştırması alanında on beş yıldır çalışan bir eğitimciyim. Anadili eğitiminin sağlam ve iyi m..