Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

12 Kasım '06

 
Kategori
Kitap
 

Okumaya buyurun

Okumaya buyurun
 

Konuyla ilgili uzmanlar oturup araştırma yapmışlar.. Ben de konu önemli olmasına ve kitapların içinde boğuşmama rağmen ne yalan söyleyeyim tesadüfen okudum bu araştırma sonuçlarını..

Kitaplar ne kadar okunuyor ne kadar satılıyor ülkemizdeki durumu nedir diye araştırmışlar..

Meğer Türkiye’ deki evlerin yüzde 40’ ında 10’ dan daha az kitap bulunuyormuş.. 100’ den fazla kitabı olan hane sayısı ise yüzde 5’ lerde kalıyormuş. Anne ve babaların sadece yüzde 22’ si okul öncesi çocuklarıyla kitap okuyor, yüzde 25’ i hiç okumuyormuş, yüzde 53’ ü ise bunu ara sıra yapıyormuş.

Bu konuyla ilgilenen ve bir araştırma kuruluşu olan, Uluslararası Eğitim Başarıları Değerlendirme Kuruluşu (IEA) yaptığı ankette, Türk halkının kitapla arasının iyi olmadığını ortaya koymuş...

Bu demek oluyor ki biz kitapsız bir milletiz..

Evlerimizde bulunan kitap adetine ve okuyan sayısına baktığımızda durum içler acısı çıkmış.. Biz Türk' lerin kitap okuma alışkanlığı edinebilmemiz için, daha çok fırın ekmek yememiz gerektiğini belgelemiş uzmanlar.. En azından kitap okumanın önemini verdiği zenginliği nasıl kavrayabiliriz ve bunun için neler yapmamız gerektiğinin farkına varmalıyız diye düşünüyorum..

En azından biz pişmanlık duyan yetişkinler olarak zararın neresinden dönülse kardır sözünü hatırlayarak çocuklarımızın sağlam temellere atılması şart olan gelecekleri için, onların minik kalplerine sevgi, sabır ve anlayış yolunu izleyerek mutlaka okumayı öğretmeliyiz ....

Değerli anneler babalar ve eğitmenler, yani bizler, hepimize çok iş düşüyor..

Yaşam koşullarının içinde boğuşan bizler çok iyi biliyoruz ki kitapla haşır neşir olamayışımızın milletçe aşmaya çalıştığımız sosyal ve ekonomik bir çok nedenleri vardır...

Düşünüp sıralamaya kalksak bir sürü nedenler ve sebepler olarak hepimizin kendi önümüze mazeret olarak koyacağımız gerçeklerimiz bulunacaktır mutlaka..

Hiç unutmuyorum , dünyadaki teknolojik gelişmelere internet sayfalarında göz gezdirdiğim bir andı, tatlı bir şaşkınlık yaşadım..

Ve dedim ki Japonlar yapmış kardeşim...

Geleneklerine bağlı, başarıya düşkün akıllı fikirli Japon insanına her zaman gıpta etmişimdir.. Japon insanı nerede olursa olsun mutlaka okurmuş.. Bunun için de beyinlerindeki bilgiyi gün ışığına akıtıp akıllarının gücüyle ellerinin becerisiyle ne yapıp edip kitabı da cebe indirmeyi çoktan başarmışlar..

Şimdi Japon insanı metroda otobüste günün her saatinde istediği yerde hem de çok ucuza kitabını cepten okuyan şanslı bir millet olmuş..

Darısı başımıza inşallah demiştim ki o gün, Allah duamı kabul etmiş dostlar...

Çok şükür ülkemizde de bunun güzel örnekleri yaşanmaya başladı . Bizler arzu ettiğimiz taktirde cep telefonlarımıza istediğimiz kitabı indirip okuyabileceğiz inşallah bizlerde..

Tabii öncelikle bu eserlerin çoğaltılması dileğimle diyor ve umutla bekliyorum ..

Bizler de keşke köşedeki bakkala ekmek almaya gittiğimizde o günkü alışverişimizle birlikte sepetimize bir ekmek fiyatına satılan kitap alıp koyabilseydik, evimize giderken götürebilseydik keşke..

Ne güzel olurdu değil mi ? Önce yemeğimizi yer, sonra da kitabımızı okurduk..

Ve karnımız tok düşünürdük ..

Neden daha çok kitap okuyamadık diye ?


Okuduğunuz için teşekkür ederim efendim..


Saygılarımla.


Sabiha Rana


Yedi düvel gönüllere Beyaz Düşler paylaşımıdır !

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..