Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '09

 
Kategori
Sinema
 

Okuribito " Departure

Okuribito " Departure
 


Eşi evde WEB tasarımı yapan TAİ chan küçük yaşta öğrenmeğe başladığı çello ile eğitimini sürdürür ve bir orkestanın üyesi olarak çalışır. Ancak dinleyici sayısının azlığı nedeniyle orkestra dağılır. Eşi ile konuştuktan sonra büyük şehirde yaşamı bırakıp doğduğu küçük kente dönerler. İki yıl önce kaybettiği annesinin evinde yaşamaya başlarlar. İş aramaya başlar. Bir ilan görür seyahat şirketinin ilanı gibidir. Ama iş yerine ulaştığında ve patronla konuştuğunda oranın insanları son yolculuğuna hazırlayan bir cenaze evi olduğunu anlar. Patron hemen kabul etmiş gibi davranıp avansı eline tutuşturunca işe başlar.

Cansız vücudu silmek, kimonosunu giydirmek ve en çok sevdiği şeyleri tabutun içine koymak ve erkek ölünün yüzünü traş etmek bayan ölünün yüzüne makyaj yapıp en güzel şekilde uğurlamak önceleri zor gelir ama zamanla alışır. Eşinin yaptığı işten haberi yoktur. Çocukluk arkadaşı bile yadırgar. Eşi gerçeği öğrenince babaevine döner. İki ay tek başına yaşar ve işine de devam eder. Giderek benimser işini. Sonra eşi eve döner. Hamiledir. Arkadaşının hamam işleten annesi ölünce son yolculuğuna TAI chan hazırlar arkadaşı ve ailesinin ve de eşinin gözü önünde. İşini ciddi olarak yapması, ölen kişiye saygı duyması herkesi etkiler.

Yıllar önce başka bir kadın uğruna annesini terk eden nefret ettiği babasının öldüğünü duyunca önce gitmek istemez ama eşinin ısrarı ile gider. Yıllar boyu tek başına yaşadığını öğrendiği babasının cenaze töreninin rastgele yapıldığını görünce işi kendisi yapmaya karar verir ve son yolculuğuna hazırlar.

Filim burada biterken sinemada herkes gözyaşlarını siliyordu, ben de dahil.

Birkaç ödül alan bu filim şimdilerde kapalı gişe oynuyor. Bugünkü biletimi dört gün önce almıştım.

Şimdiye dek birkaç cenaze törenine katıldım. Ama ölen kişinin son yolculuğuna hazırlanmasını ilk kez izledim bu filimde. Bizim dinimizdeki uygulamadan farklı. Ters gelen "Ne kadar saçma!" diyebileceğiniz bir dolu şey var.

Kaçınılmaz son için her dinde değişik uygulamalar var ama ortak olan ölümden sonra da hayat olması.

Cansız vücudun konulduğu tabutun yakıldığı yerdeki görevli yakma düğmesine basmadan önce İTTEİRAŞŞAİ dedi . GÜLE GÜLE anlamında ve devam etti BİR GÜN GÖRÜŞMEK ÜZERE...

Cansız vücudu yıkanırken görmediğim annem ve cenaze törenine gidemediğim babam aklıma geldi. Gözlerimden seller gibi yaş döküldü. Hala filmin etkisindeyim her an ağlamaya başlayabilirim.

SAYGILARIMLA

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..