Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '13

 
Kategori
Sinema
 

Okyanusun ortasında gerilim

Okyanusun ortasında gerilim
 

Tom Hanks okyanus ortasında rehine


Kaptan Phillips, Somali korsanlarıyla yaşanmış gerçek bir olayı anlatıyor. Hint Okyanusunda bir yük gemisine saldıran korsanlar, kaptanı kurtarma filikasında rehin alarak kaçarlar. Kaptan karşılığında yüklü bir fidye koparmak isteyen korsanlar ABD deniz kuvvetlerinin devreye girmesine rağmen direnmeye devam ederler. Son yılların başarılı yönetmeni Paul Greengrass dar alanda, gerilimi son ana kadar sürdürmekte çok iyi.  Kendisi ” Medusa Darbesi” ve “Son Ültimatom” ile Jason Bourne serisinin babası oldu. Politik sinemanın başyapıtlarından olan “Kanlı Pazar”’ dan sonra, “Uçuş 93” ile 11 Eylül’den, “Yeşil Bölge” ile de Irak Savaşından gerçek hikayeler anlattı. Bu kez politik mesajları derine inmeden, gelişmişlik ve geri kalmışlık üzerinden yansıttığı karelerle veriyor. Kaptan Phillips ve korsanlar arasındaki gerilimin içinden çıkan diyaloglar, yönetmenin Obama döneminden etkilendiğini gösteriyor. Amerikalı fakir tarafa elini uzatırken “uslu durmazsan da, ezerim” diyor. Korsanların yaşamlarındaki çıkışsızlık, açlık gerilim içinde tam ortaya çıkamıyor.

Filmin 135 dakikasının büyük bölümü klostrofobik kapalı alanlarda geçiyor. İlk bölümde geminin tüm açık ve kapalı alanları derinlemesine kullanılırken, ikinci bölümde de kurtarma filikasının dar alanı gerilimin merkezi oluyor. Greengrass ve kamera arkasında Barry Ackroyd yakın plan ve sıçramalı çekimlerle gerçeklik duygusunu olabildiğince yansıtıyor. Tom Hanks’in sıradan, normal, memur zihniyetli bir insandan olağandışı durumlarda ortaya çıkan dirençli karaktere geçişi olağanüstü. Bir adada tek başına yaşam savaşı verdiği “Cast Away -Yeni Hayat” tan sonra bir kez daha zeka ve sabırla direniyor. Bu yılın Oscarlarında erkek oyuncu adayları arasında adı mutlaka geçecektir. Korsanları oynayanlardan Somali asıllı Barkhad Abdi’nin başarılı performansı karşısında, hayatında ilk kez oyunculuk yaptığına inanmak  zor. 

Stüdyo dışında ve zor şartlarda teknik olarak iyi çekilmiş bir film. Politik duruş olarak da, Amerika’nın güncel statüsüne uygun. O zaman, Oscar adaylığı neden olmasın ?

 

Kaptan Phillips-Captain Phillips

Yönetmen: Paul Greengrass

Oyuncular: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirrahman.

  

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..